Langkau ke kandungan utama

Tempat Percutian idaman…

Assalammualaikum….

Kringgggg!!!!Loceng berbunyi!!!..Cepat masuk kelas suma…Ok,kelas..Hari ni kita nak sembang2 cuti bersama Misz Naz..Bukak segala information tentang tempat percutian idaman kalian2 semua ya..Of coursela sebelum kita nak bercuti kenala search information tentang sesuatu tempat tu..Haa..tudia budak tourism dah bersuara…;D

Based on my tourism knowledge masa aq belajar kt poli dulu, dalam industri pelancongan terbahagi kepada beberapa bahagian tempat2 pelancongan ni,sama ada dalam or luar negara..So,kita throwback la skit info yang aq masih ingat…Maybe,adala tempat2 yang menjadi tempat percutian idaman hampa sumaa…Lau ada yang salah mintak tolong perbetulkan and lau ada info yang nak ditambah, korang bolehla tambahkan…Segala info yang aq listkan kat bawah ni,yang aq masih ingat sahaja..:p

Tourism Attractions:
1)Man Made Attractions
a)Theme Park
~Means,taman tema ialah satu kawasan rekreasi yang mempunyai elemen dan aktiviti hiburan
~Contoh: Sunway Lagoon, Lost World Of Tambun

b)Shopping Centre
~Cth: -Queensbay, Penang
-Pavillion,Sogo,Suria KLCC, KL

c)Land Mark
~Means,menjadi mercu tanda yang sangat popular
~Cth: KLCC-Tower,Dataran-Merdeka, KL

2)Nature Attraction
a)Waterfall
~cth: - Bukit Air & Gua Kelam, Perlis
-Lata Bayu & Bukit Hijau Waterfall, Kedah

b)Highlands
~cth: - Cameron Highlands
- Genting Highlands
- Bukit Tinggi

3)Lake and Beach
~cth: -Tasik Pedu
-Tasik Timah Tasung
- Pantai Merdeka
- Pantai Batu Feringgi

Recreation and Adventure:

~Refreshment of strenght and spirit
~Burn out and stress
~cth: - National Park Pahang
- National Park Mulu, Sarawak
-Waterfall

Based on that list, aq lebih prefer tempat yang menenangkan seperti pantai dan pulau..Of coursela Pulau Langkawi yang menjadi pilihan aq…If oversea aq sukakan tempat seperti Korea and Paris.Tapi of coursela aq akan lebih utamakan Malaysia..Tempat kat Malaysia pun tak kurang menariknya jugak kan??Lau oversea tu, ada rezeki bolehla pegi…:p

Okla sampai sini dulu la ea..Kita jumpa dilain waktu…
Ok, bye…




Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…