Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2017

Wordless Wednesday #14

Hai guys.. Lama dah aku tak buat entry Wordless Wednesday. So, hari ni nak buat special entry hari Rabu ni.

Mr Grand Prime new sister..😆
#J1Ace #SamsungGalaxy #newgadget #emergencyphone #newphone

Entertainment | Pelakon Park Bo Gum Lelaki Sejati 100%

Hai...

Bagi yang mengikuti drama Korea "Love In The Moonlight" pasti korang juga jatuh cinta pada Park Bo Gum. Hanya disebabkan dlm drama itu dia berketerampilan terlalu budiman. Hakikatnya, tidak kira dalam drama mahupun secara peribadinya dia sememangnya seorang lelaki sejati dan amat sopan santun. kat bawah ni aku akan sharekan nilai2 kesejatian yg ada pada actor hensem ni yg aku amek infonya dari majalah Epop malay lah. :)
1) Nilai Murni: MENGASIHI DAN MENJAGA KELUARGA ~ Pada awalnya Park Bo Gum bukan nak jadi seorang pelakon sebaliknya ingin menjd seorang penyanyi. Pd ketika itu, keadaan keluarganya tidak begitu baik. Demi merealisasikan impiannya itu Park Bo Gum amat berusaha. Dia telah membuat rakaman dirinya semasa menyanyi sambil bermain piano dan mengirimkan rakaman video itu kpd syarikat2 rakaman. Sementara demi keluarga pula, Park Bo Gum sggup membuat apa saja pengorbanan. Dalam satu rancangan dia pernah berkata," Izinkan saya mengambil tanggungjawab utk se…

Entertainment | Ini Adalah Nasib: Kami Bukan Pilihan Pertama

Ramai orang ketika menonton drama akan secara tidak langsungnya dipengaruhi oleh sesetengah watak.Betul tak? Malah akan merasa watak itu memang diwujudkan serta merta untuk dia dan watak itu harus dimainkan oleh pelakon itu saja! Namun rupa2nya ramai pelakon yg mmbintangi drama popular itu bukan dlm senarai calon pilihan pertama pasukan produksi. Ttp disebabkan peluang ini baru membolehkan kita melihat oppa yg mmbuatkan kita larut dlm plot.


1) Ji Sung : KILL ME HEAL ME
• Tema karya skizofrenia pd satu waktu lalu sgt popular,antaranya ialah lakonan Ji Sung "Kill Me Heal Me" dan Hyun Bin "Hyde, Jekyll, Me" yg mana turut disiarkan dlm tempoh sama. Tetapi rating dan topik perbualan KMHM berakhir dgn sukses sekali. Lakonan Ji Sung bkn saja menerima banyak pengiktirafan malah dia turut berjaya memenangi Anugerah Actor Terbaik dlm MBC Drama Awards 2015! Adalah difahamkan, pd mulanya Hyun Bin dijemput utk membintangi Kill Me Heal Me ttp dia memilih utk membintangi Hyde, J…

Istilah Korea Yang Khusus Digunakan Oleh Peminat

Hai..
Bagi peminat2 K-POP cam aku ni mesti familiar dengan beberapa perkataan Korea yg akan aku taip kat dalam entry ni. So, aku nak sharekan info2 perkataan Korea yg paling kerap muncul dalam drama serta dalam Variety Show Korea nihh yg sumbernya dari majalah EPOP,hehe..

(1) 사장 sa.jang (Presiden)
√ Ia sebenarnya adalah "Bos". Apa saja pemilik tidak kira pemilik syarikat, restoran, restoran,kedai kopi ataupun kedai buku semuanya digelar "사장".
√Memandangkan perkataan itu adalah hasil penterjemahan dari kata suku bahasa Han Jepun ke bahasa Korea, jd terdapat segelintir orang akan membuat penterjemahan terus kpd "Presiden" tp ia bukan istilah yg tepat.

(2) 생방 saeng.bang (Siaran Langsung)
√ Ini adalah singkatan kata dari "생방송" (saeng.bang.song), diterjemah dr bahasa Han Jepun "herusu haishin" yg juga membawa maksud "Live" dlm bahasa inggeris, bermaksud siaran langsung. 

(3) 올킬 ol.kil (All Kill)
√ Membawa maksud album yg dilancarkan itu b…

Android Game: Happy Mall Story

Assalammualaikum...
Hye guys. First entry in this February 2017. Ok, hari ni nak cite pasal satu android game yg aku tengah ketagih sekarang ni. Bukan ketagih dadah ehh.. Nama game dia adalah: Happy Mall Story. Game drpd Happy Labs.
Cara nak bermain akan ditunjukkan dalam game ni. Tapi aku cite secara ringkas jela ehh.
•Game ni dimainkan dengan cara kita membina satu shopping mall idaman kita sendiri. Mean, membantu kita memerah idea create our own mall dari segi layout, kiosk2,decoration dll. • Untuk membina kiosk dan kedai2 kecil dalam mall ni kita perlu kumpulkan coin yg mencukupi melalui pelanggan2 yg berkunjung di setiap kedai.  •Untuk setiap level di berikan beberapa item yg disediakan apabila sampai setiap level. • Untuk sampai level dengan cara memperbesarkan ukuran kawasan mall mengikut kadar coin yg diperlukan.
Ni peringkat level yang aku dah lalui.Level 7 je baru haa.. 
Selain game Happy Mall Story ni, aku juga ada install game Hotel Story yg jugak  daripada Happy Labs. Ho…