Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2017

Entertainment | Peranan "Omma" Dalam Korean Group

Hai guys.
Hari ni nak story pasal peranan "Eomma" dalam Korean Group. Maksudnya, wujudnya seorang "mama" or "ibu" yang menjaga member-membernya. Orang yang membawakan role "omma" ini tidak semestinya orang yang paling tua di dalam group, tetapi dia lah yang akan lebih menjaga orang di sekelilingnya~ Jom kita tengok siapakah yang membawakan peranan ibu dalam kumpulan mereka.

1) JUN MYEON OMMA YANG TERSEMBUNYI: EXO SUHO • Dulu,ramai peminat mengundi EXO D.O. sebagai role "Omma" dalam group disebabkan D.O. mahir dalam memasak serta mengemas, malah masakannya sering dipuji sedap oleh member. Tetapi, selain D.O., pada hakikatnya tersembunyi Suho "eomma"~ Ini adalah kerana Suho adalah lebih lemah lembut, oleh itu selalu diabaikan oleh members, walaupun membernya tidak menghiraukan lawaknya,dia tetap senyum. Selain merupakan "omma" dia juga adalah seorang ketua. Suho selalu menjaga dan risau member2 lain yang bergurau tak …

Selfies Raya: Second & Third Outfit

Assalammualaikum...
Hari ni aku nak sambung entry Selfies Raya untuk second & third outfit. Let's go.


Second outfit:
• Ni baju Jubah labuh yang aku pakai malam raya pertama ritu. Baju jubah ni kain dia jenis ala2 t-shirt yang labuh sampai kaki,haha... Bila aku pakai, sangat2 fit dengan badan aku. sesuailah untuk aku pakai duk rumah ja malam tu.
• jubah ni aku dah beli sebelum puasa hari tu. Aku beli dekat Market Jitra. Harga dalam Rm25 ringgit lau tak salah aku.


Third outfit:
• Yang ni pun jubah jugak. Jubah ni aku beli beberapa hari sebelum raya kat bazar. Harga Rm70. Aku suka kain dia yang licin dan selesalah. Lembut je.


Ayu tak??hehehh...





~DONE~

p.s: Tak payah berhashtag la kot.. entry ritu dah letak kan,malas nak taip panjang2... 

Selfies Raya: First Outfit

Assalammualaikum...

Hai guys. Hari ni kita dah start hari raya. So, i want to wish Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin. Semoga hari raya ni memberikan keceriaan pada anda semua.
Back to main story, lets begin now.

FIRST OUTFIT (FIRST RAYA):
• Baju raya pertama yang aku pilih untuk pakai hari raya pertama hari ni baju kat bawah ni. Baju kebaya bewarna coklat. Dah lama aku tak pakai baju kebaya since aku kecik lagi. Last aku pakai baju kebaya ni masa time aku tadika dulu. Tupun, sekali ja aku pakai. Tahun ni baru aku start pakai balik.

Aku beli baju ni kat Arau. Tak ingat pulak nama butik tu.Pakai masuk beli ja,hehehh.. Harganya hanya RM98 sepasang. Aku pilih warna coklat sebab aku belum ada lagi warna ni. Shawl yang aku sarung tu,shawl mak cik aku bagi. Aku pakai sekejap jerr. Yelah,tak pegi mana pun,duk umah jer..Lepas pakai bukak balik,then duduk2 makan kuih sampai muncittt.Opps, taklah buncit sangat pun,huhu...




Ohya, tajuk entry ni aku kasi letak nama "Selfies Ra…

Entertainment | Maknae Palsu Dalam Korean Group

Hai,assalammualaikum.. Lagi 3 hari je lagi dah nak raya. Selamat Hari Raya Aidilfitri diucapkan. Ampun maaf dipinta lau ada salah silap sepanjang penulisan di blog nihh.. (wish siap2 takut tak update blog.) Hari ni aku bukan nak bukak story pasal persiapan raya,tapi story pasal hiburan jugak lagi. *naziah ni dah takde topik agaknya.* Jomlah nak taip.
Adakah anda telah diperdaya? Sebenarnya, mereka adalah "MAKNAE PALSU"! Bak kata "umur hanyalah nombor", terutamanya orang yang mempunyai "baby face" lagilah dapat merasakan bahawa kebenaran kenyataan ini. Idol2 Korea berikut ini selalu mengelirukan orang ramai bahawa merekalah maknae (youngest member). Tetapi sebenarnya, kebanyakkan mereka bukan maknae yang betul,malah mereka adalah "ketua" dlam grouo yg paling berusia. Namun,mereka tetap kelihatan awet muda. Satu2 muka mereka kelihatan lagi maknae daripada maknae sebenar. Ini buatkan maknae betul2 tak tau nak buat macam mana dah.XD.
1) FAKE MAKNAE:…

Cerpen Fanfic: Saranghae My Mr. Right (Part 6)

SARANGHAE MY MR RIGHT (PART 6)
Ga Young berjalan lesu pulang ke rumahnya. Air mata yang mengalir diseka perlahan. Entah kenapa hatinya tiba2 terasa sedih dengan sikap Jimin terhadapnya. Terasa sunyi jiwanya. Sampai di rumahnya, dia meletakkan barang2 yang dibeli di dapur. Dengan perlahan dia menapak naik ke tingkat atas. Kedengaran suara adiknya menyanyi di biliknya. Dia pun masuk ke bilik adiknya yang terbuka pintunya. 

Ga Young: Taehyung ah.. 
Taehyung: Wae nuna. 
Terperanjat Taehyung melihat kakaknya masuk ke biliknya tiba2. Dilihat kakaknya muram. Di labuhkan punggung di atas katil sebelah kakaknya.
Taehyung: Kenapa ni nuna?
Ga Young: Tae, Jimin ada bagitahu kamu apa2 tak?
Taehyung: Anio. Takde.Wae? Nuna gaduh dengan dia ke?
Ga Young: Entahlah Tae. Tiba2 je dia nak jauhkan diri dari nuna. Nuna ada buat salah dengan dia ke?
Taehyung mengeluh lantas memeluk kakaknya.  

Ga Young: Dia selalu tak macam ni tau. Dia sekarang ni macam dah tak nak kawan dengan nuna je. Nuna sedihla
Ga Young melentokk…

Cerpen Fanfic : Saranghae My Mr Right (Part 5)

SARANGHAE MY MR RIGHT (PART 5)
(Shinhwa College)
Ga Young dan Jinyoung ke kolej bersama-sama hari ni. Terpancar keceriaan di wajah masing2. Sampai di kelas, mereka lihat Jimin sudah duduk di tempatnya. 
Ga Young: morning Jiminnie. Awal kau datang. Tak tunggu kitorang pun.
Jimin: Aku ada hal tu datang awal. 
Belum sempat Ga Young ingin bertanya lagi, pensyarah mereka pun masuk untuk memulakan kelas. 

Selepas kelas tamat, semua pelajar berkemas untuk keluar rehat. Ga Young berpusing ke belakang.
Ga Young: Jimin, jom kita lunch sama2.
Jimin: Takpela. Aku ada hal. Korang berdua jela lunch. 
Ga Young: Kau ada hal apa?
Jimin: Adalah. Aku pergi dulu.
Ga Young hairan dengan perubahan Jimin selepas dia mengetahui hubungannya dengan Jinyoung. Hubungannya dengan Jimin agak renggang kebelakangan ini. Ga Young agak sedih.
Jinyoung: Jomlah kita pegi sekarang. Takut makanan habes pulak. 
Ga Young: Ne. Kaja.

***********************************
(Di Kedai Serbaneka)
Ga Young membeli 2 ramen cup dan beberapa bungkus ma…

Cerpen Fanfic: Saranghae My Mr Right (Part 4)

SARANGHAE MY MR RIGHT (PART 4)
(Di Dewan Shinhwa College Uni. )
Kini tibalah hari yang dinantikan. Pertandingan nyanyian dan tarian anjuran kelab Tarian dan Muzik di adakan. Ga Young dan abang-abangnya datang menyaksikan pertandingan  untuk memberikan sokongan pada Taehyung dan Jimin. Setelah melihat beberapa peserta membuat persembahan, tiba pula giliran bagi Taehyung dan Jimin berduet membuat persembahan. Mereka menamakan group mereka sebagai VMin.
Mereka mempersembahkan lagu BTS-Butterfly. Penonton2 semua bertepuk tangan menyaksikan persembahan mereka yang melakukan contemporary dance. 

Selesai sahaja semua persembahan, tibalah pada acara yang paling dinantikan. Pengumuman para pemenang bagi pertandingan itu. Selepas pengumuman tempat kedua dan ketiga, gelaran juara diumumkan. "Juara bagi Dance and Vocal Competition dimenangi oleh kumpulan VMin! Chukahamnida!" Umum pengacara. Semua penyokong bersorak dan bertepuk tangan. Mereka menerima trofi pertama mereka bagi pertandingan …

Cerpen Fanfic: Saranghae My Mr Right (Part 3)

SARANGHAE MY MR RIGHT (PART 3)
(Rumah Ga Young)
"Ding dong!" Bunyi loceng kedengaran di pintu apabila pintu dibuka. "Saya dah balik." Kedengaran suara Taehyung yang sudah pulang bersama Jimin. Ga Young yang berada di ruang dapur mendengar loceng pintu berbunyi.
"kamu dah balik. Eh, Jimin pun ada sekali?" Ga Young menegur mereka.
"Ye. Aku akan berlatih dengan Taehyung malam ni." Terang Jimin
"Nuna, Jimin akan tidur sini malam ni." Kata Taehyung sambil mengambil botol air dari dalam peti sejuk.

"Owh okay. Bolehlah aku tengok latihan korang malam ni." Kata Ga Young.
"Mesti. Kau kena tengok sendiri kehebatan kitorang."
"Eleh, masuk bakul angkat sendiri." Usik Ga Young.
"Nuna tengoklah nanti. Kitorang akan buktikan yang kitorang pasti akan menang. Betul tak Jimin?" Kata Taehyung sambil memeluk bahu kakaknya. Jimin hanya mengangguk sambil tersenyum.

"Taehyung dah balik? Owh, Jimin pun ada sekal…

Cerpen Fanfic: Saranghae My Mr Right (Part 2)

SARANGHAE MY MR RIGHT (PART 2)
(Di Shinhwa College University)
Ga Young dan Jimin masuk ke kelas mereka hari itu. Masing2 melabuh duduk ditempat masing2. Pelajar2 lain pun sudah masuk kelas. Kelas agak bising dengan suara2 pelajar yang sibuk berbual. 
"Ga Young ah, abang2 kau dah balik ke?" Tanya Jimin pada Ga Young yang sedang membuka buku notanya.
" Dah. Nanti datanglah jumpa diorang." Jawab Ga Young. 
"Alright." Usai Jimin berkata, pensyarah mereka pun masuk untuk memulakan kelas mereka pagi itu. 

"Sebelum saya mulakan kelas hari ni, saya nak perkenalkan pelajar baru yang akan masuk ke kelas kita hari ni.Sila perkenalkan diri kamu." Pn Suzy memperkenalkan pelajar baru. Seorang pelajar lelaki memperkenalkan dirinya.
"Annyeonghaseyo. My name is Park Jinyoung. Nice to meet you guys. Sila tunjuk ajar saya." Jimin dan Ga Young terpana memandang pelajar baru itu. Mereka pernah terserempak dengan pelajar lelaki itu. Bibir Ga Young mengumtum senyu…

Cerpen Fanfic : Saranghae My Mr. Right (Part 1)

SARANGHAE MY MR RIGHT (PART 1)

Idol2:  • GOT7 Jinyoung • Moon Ga Young • BTS Jimin • BTS Taehyung • INFINITE Woohyun • INFINITE Myungsoo

(Di rumah Ga Young)
"Noona, wake up!" Taehyung menjerit di muka pintu bilik kakaknya, Ga Young. Ga Young yang masih berselimut tebal berasa geram kerana tidurnya di ganggu. 
"Yaa..Waeyo Taehyung-ah? I'm sleepy. Just let me sleep." Marah Ga Young.
"Mom on the phone. She wants to talk to you now." Taehyung masuk ke dalam bilik kakaknya dan memberikan telefon di tangannya kepada Ga Young. Dengan malas Ga Young menyambut telefon di tangan adiknya dengan matanya yang masih tertutup. Segera di tekapkan telefon ke telingannya seraya memberi salam kepada ibunya . Taehyung yang masih berdiri sebelah katil kakaknya hanya menggeleng dengan telatah kakaknya itu.

Mata Ga Young terbuka luas apabila mendengar kata-kata ibunya yang berada di talian. "Eomma nak bagitahu, abang-abang kamu akan balik. Besok mereka akan sampai. Jadi, kamu…

Midnight Talk #5

Hai, Assalammualaikum...

Dah lama betul aku tak bukak entry untuk segmen "Midnight Talk" or in Malaynya Sembang Tengah Malam. Selalu orang layan Midnight Movie, tapi aku buat Midnight Talk,untuk merapu meraban,typing benda yang mengarut untuk buat story kat segment nihh..Memang gila aku😖

Aku tak tahu nak taip apa dalam segmen ni hari ni emm. Tak dak idea nak merapu la weii..Mesti ada yang kata, "lau tak dak idea hang update blog buat apa wei??" Ok, aku memang tak tau nak kasi jawapan apa?? Ok, i get it. Dah ada idea weiii..

Emm, pernah tak ampa rasa pada satu time tu yang ampa rasa nak MENANGIS". Tapi ampa tak tau kenapa,sebab apa ampa rasa nak NANGIS. Means, hampa menangis tanpa sebab?? Tiba2 ja nangis..

Nangis sebab happy? No,bukan! Nangis sebab sedih/kecewa? No, bukan! Nangis sebab kesian/simpati tengok kesusahan org? No,bukan. Nangis sebab tengok org nangis? Pun bukan. Cuma nangis tanpa sebab yg munasabah. Okla, mungkin ampa tak penah nak merasai. Tapi aku AL…

Entertainment | Karisma dan Kehebatan Bintang Kpop 92-Liner

Hai... Hari ni aku update entry lagi weii.. Entry pasal idol2 dari 92-Line.Why 92-Line?? Sebab diorang kelahiran tahun 1992 seperti aku..Haa, sesuaila untuk jadi kriteria calon "suami idaman" aku gituhh,hahaha...Huis,perasan nau😝
Okla, ni info2 pasal diorang yang aku cedok sumbernya dari blog Soompi. Nak baca dari artikel asal, bukak Kat Sini


ⓐ WINNER SEUNGHOON: A charmer with an easygoing personality, Seunghoon can be surprisingly charismatic while he is performing or greeting fans. Do not let his bright smile fool you, this light-hearted character loves to impress with his bold allure.
 ⓑ DEAN: A successful singer-songwriter and producer, DEAN has never let his young age deter him from his music carreer. He has now become a famous figure in the K-pop industry, and continues to gain popularity with his music and determined personality!
ⓒZE:A DONGJUN: Dongjun is respected as a powerful vocalist in the Korean music industry, but his accomplishments do not stop there. His small statu…

Entertainment | Gelaran Popular Drama Korea

Hai.. Pelbagai gelaran pernah wujud dalam program, adakah kalian juga rasa ingin tahu apakah maksud sebenarnya gelaran itu? Seperti "바보", "Yeo Shin", "Nam Shin" dan sebagainya. Korang mestilah faham maksud2nya.
1)바보 pa.bo (Dungu) • Ini adalah gelaran yang sering wujud bila pertengkaran antara kekasih. Jika betul2 nak marah orang, perlu guna perkataan ini "멍청아 meong.cheong-a"! 
2) 귀염둥이 kwi.yeom.dung-i (Si Comel) • Ini adalah sebutan paling awal, sehingga lagu "1+1=kwiyeomi" yang disebut oleh BTOB Jung Il Hoon, gelaran "귀요미 (kwi.yo.mi)" baru jadi trend popular.
3) 재간둥이 jae.gan.dung-i (Serba Boleh) • "재간 (Jae.gan)" adalah berasal daripada perkataan bahasa Cina "bakat", "둥이 (dung-i)" merujuk kpd seorang yg mempunyai keunikan tertentu. Oleh itu, "재간둥이" merujuk kpd orang yg serba boleh. 
4) 바람둥이 ba.ram.dung-i (Playboy) • Maksud "바람 (ba.ram)" ialah angin. Makna lanjutannya ialah angin …