Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2017

5th Blog Anniversary

Hai, Assalammualaikum..
Sorry, ayat kat dalam pic atas tu salah sikit T_T
Diam tak diam, dah 5 tahun dah umur blog aku nihh. Tak sangka pulak. Rasa macam baru setahun ja blog ni. Alhamdulillah, blog ni masih terwujud walaupun aku dah jarang nak update entry baru. Sampai dah bersawang blog nihh.
aku still ingat lagi masa mula2 aku create blog ni. Serius aku kata, aku langsung takdak ilmu basic berblog ni. Dari reka bentuk hingga ke ilmu blogging yang lain memang aku zero. Tapi pelan2 aku belajar sendiri,aku bolehlah sikit2 tapi taklah 100% expert. Haa,aku belajar sendiri tau,tak dak refer kat mana2 pun. Aku sendiri godek2 sana sini,klik2 itu ini untuk aku faham apa benda blog nih.
Tujuan utama buat blog ni just suka2. Bukan untuk popular pun. Saja2 taip kat blog ni buat kenangan sementara sebelum aku tutup mata nanti. Lepas dah agak boring dengan blog,aku pasti akan tutup akaun blog ni satu hari nanti. Cuma tak tahu bila saja.
Okeylah,akhir kata aku nak mintak maaf atas salah silap sep…

Blog Anniversary : #2017NNParty- Collection 2017 Photo

Hai...
masih lagi entry untuk #2017NNParty sempena 5th Blog Anniversary aku. Blog aku baru masuk tadika :P. Kali ni aku postkan koleksi gambar2 yang di snap pada tahun ni. Gambar2 yang dicedok dari galeri phone. Taklah banyak sangat,tapi still kira gambar tahun ni punyalah..
Gambar aku pilih yang aku rasa cantik, yang elok sikitlah posenya,hehehhh..Ehh,semua pic aku pose sopan taw,cuma beza cantik dengan tak cantik jerr,huhuhu...







aku malas nak post satu persatu gambaq,so aku terus collagekan saja. Aku edit pakai apps #PhotoGrid jaa..

Blog Anniversary: #2017NNParty- Written Profile

Hai, assalammualaikum...
"N.N. Diary's" akan menyambut ulangtahun yang ke-5 tahun ni pada 13 September ini. Jadi, untuk entry hari ni aku akan updatekan entry "N.N. Party" or with #2017NNPARTY melalui penulisan profil / biodata sempena anniversary blog. Hari jadi blog ni, kira jadi hari jadi akulah jugak. Aku yang create blog nih, aku tuan punya blog ni,aku yang urus and aku yang taip haa...

Kat bawah ni tertera profile yang aku taip. Agak2 korang boleh cam tak bentuk profile ni,hehehh. Lau korang tahu,korang buat2 tak tahu jeklah ehh,hehehh...


Edited & Additional:  A SONGS THAT REPRESENTS N.N. DIARY's: • BTS, 2!3! 


~DONE~ 











Cerpen Fanfic: Park's Family (Part 5)

PARK's FAMILY (PART 5) 
So Hyun mengajak Ji Hyo pergi ke taman pada malam itu. Ji Hyo sebenarnya malas hendak keluar. Dia rasa seperti hendak tidur saja.
"Kau ni mata aku dah mengantuk,yang kau ajak aku kw taman malam2 ni dah kenapa?." rengekku pada So Hyun.
"Alaa, balik nanti kau sambunglah tidur. Sekarang ni ada surprise untuk kau." Kata So Hyun sambil menaip di handphonenya. Aku memandangnya aneh.
" Surprise apa pulak ni? Kau ni ada2 jelah. Macamlah siang besok tak boleh bagi." Leter Ji Hyo menahan mengantuknya. Tangannya menutup mulutnya yang menguap.
"Tak payah bising2. Kau duduk sini je ok. Kejap lagi surprise kau sampai. Aku nak pergi dulu ok." So Hyun mendudukkan aku di bangku di bawah pokok. Lalu, So Hyun berlalu dari situ.
"Ehh,kau nak pegi mana wehh. Janganlah tinggal aku. Aku takut la. Ya,Kim So Hyun ssi. Takkan aku nak duduk sorang2 kat sini." So Hyun tidak peduli dengan panggilan aku. Dia terus pergi dari situ.

Nak tak nak, …

Cerpen Fanfic : Park's Family (Part 4)

PARK's FAMILY (PART 4)
(Di taman)
Aku berjalan ke taman sambil mendengar lagu melalui earphone. Lagu EXO-One and Only di mainkan di handphoneku. Dalam sedang leka mengadap handphoneku, aku terlanggar seseorang tanpa sengaja.
"Mianhae,mianhae. Saya tak sengaja. Awak tak apa2?" Tanyaku pada lelaki yang tertunduk itu. 
"i'm okay. don't worry." Jawabnya lalu mengangkat kepalanya. Terkejut Ji Hyo memandang lelaki itu.
"Eh, awak rupanya. Saya mintak maaf,saya tak sengaja."
"Its okla. Awak tak sengaja kan?" Tersenyum Jungkook berkata. Omg,makin melting aku tengok.
"Emm, awak sure ke awak ok?" Risau juga lau dia terlanggar batu ke apa ke?.
"Ye,saya ok. Saya takde pape. Don't worry." lega hati aku jika dia takde apa2. Aku memandangnya dari atas ke bawah,seperti dia baru lepas jogging berdasarkan pakaian yang dipakainya.

" Awak baru lepas jogging ke?" Aku cuba bertanya.
"haa? Ha'ah,baru je lepas." Jawabnya…

Cerpen Fanfic : Park's Family (Part 3)

PARK's FAMILY (PART 3)
(Sunflower Art Studio)~~~[p.s: rekaan semata mata]
Aku dengan So Hyun melangkah berjalan ke studio,tempat dimana Jimin dan kumpulannya merangkap rakan-rakannya berlatih menari. Masuk sahaja ke studio itu, kami berdua terlopong dengan kecantikan studio itu. Maklumlah, first time masuk studio tu. Tak sia2 lah abangku Seo Joon membeli lot  bangunan itu untuk dibuat studio buat Jimin. Walaupun,tidak sebesar mana, tapi dekorasi dan susunan perabotnya sangat simple tapi tetap elegan. Di studio ni, bukan hanya mempunyai tempat untuk menari,tetapi juga di sediakan ruangan untuk belajar vokal dan nyanyian. Ada cikgu yang mengajar yang dilantik oleh Seo Joon oppa juga.

Kiranya, studio ni macam family kitorang punyalah. Seo Joon oppa memang faham dengan minat Jimin,jadi dia sanggup menggunakan wang simpanannya untuk membuat studio ini. Baik betul oppa aku ni,walaupun kadang2 garang macam singa,hehe...Tapi dalam hati ada taman bunga you,huhu...

Aku dan So Hyun masuk ke ruan…

Cerpen Fanfic: Park's Family (Part 2)

PARK's FAMILY (PART 2)
(Di rumah keluarga Park)
"Ji Hyo ah. Palli ireona. Nanti kamu lewat ke sekolah pulak." Jerit Seo Joon dari luar bilik. 
"Ne. Arasseo. Orang dah bangunlah ni." Jawabku dengan malas. Kain selimut dilepaskan dan menuju ke bilik air. Selesai mandi, aku terus bersiap. Uniform sekolah disarung. Rambut panjangku ditocang satu. Bedak disapu ke wajah, lipbalm disapu pada bibir. Aku pun berlalu ke dapur dengan beg yang di silangku.

"Good morning." Sapaku pada abang2ku di dapur. Hanya Chanyeol dan Jimin oppa yang ada di dapur tengah bersarapan. Seo Joon oppa tidak ada bersama.
"Morning ." Jawab mereka serentak. Aku pun menarik kerusi dan duduk di sebelah Chanyeol oppa. 
"Seo Joon oppa dah pergi keje ke?" Tanyaku. "Ha'ah. Baru je dia keluar." Jawab Chanyeol oppa sambil menuangkan air ke dalam cawan aku. Aku menghirup sedikit air di dalam cawanku. 
"Cepatlah minum. Lambat nanti orang tinggal." Jimin pun b…

Cerpen Fanfic: Park's Family (Part 1)

CERPEN FANFIC: PARK's FAMILY (PART 1)

Pelakon2: 1) Park Seo Joon as Park Seo Joon 2) EXO Chanyeol as Park Chan Yeol 3) BTS Jimin as Park Ji Min 4) Twice Jihyo as Park Ji Hyo 5) BTS Jungkook as Jeon Jungkook 6) Kim So Hyun as So Hyun
Intro:
Hai, annyeonghaseyo. Namaku Ji Hyo. Aku berumur 21 tahun. Aku mempunyai 4 adik beradik dan aku merupakan anak bongsu, and aku sorang je girl dalam familyku.Yang paling manja,heheh... Aku tinggal bersama abang2 aku sejak kedua ibu bapa kami meninggal. Let me introduce my siblings.

Abang sulungku, Park Seo Joon. Umurnya 28 tahun. Dia seorang model dan pelakon yang popular. Apalagi, popular di kalangan perempuan,hehehh. Seo Joon oppa seorang yang agak tegas dengan adik-adiknya tapi seorang yang sangat penyayang. Walaupun dia selalu sibuk dengan kerjanya sebagai pelakon, tapi dia akan sentiasa mengambil berat hal2 adiknya. He so caring. Sebagai anak sulung, tanggung jawabnya menggantikan peranan ayah jatuh ke bahunya. Aku kesian sangat pada dia, kerana sentia…

Entertainment | Peranan "Omma" Dalam Korean Group

Hai guys.
Hari ni nak story pasal peranan "Eomma" dalam Korean Group. Maksudnya, wujudnya seorang "mama" or "ibu" yang menjaga member-membernya. Orang yang membawakan role "omma" ini tidak semestinya orang yang paling tua di dalam group, tetapi dia lah yang akan lebih menjaga orang di sekelilingnya~ Jom kita tengok siapakah yang membawakan peranan ibu dalam kumpulan mereka.

1) JUN MYEON OMMA YANG TERSEMBUNYI: EXO SUHO • Dulu,ramai peminat mengundi EXO D.O. sebagai role "Omma" dalam group disebabkan D.O. mahir dalam memasak serta mengemas, malah masakannya sering dipuji sedap oleh member. Tetapi, selain D.O., pada hakikatnya tersembunyi Suho "eomma"~ Ini adalah kerana Suho adalah lebih lemah lembut, oleh itu selalu diabaikan oleh members, walaupun membernya tidak menghiraukan lawaknya,dia tetap senyum. Selain merupakan "omma" dia juga adalah seorang ketua. Suho selalu menjaga dan risau member2 lain yang bergurau tak …

Selfies Raya: Second & Third Outfit

Assalammualaikum...
Hari ni aku nak sambung entry Selfies Raya untuk second & third outfit. Let's go.


Second outfit:
• Ni baju Jubah labuh yang aku pakai malam raya pertama ritu. Baju jubah ni kain dia jenis ala2 t-shirt yang labuh sampai kaki,haha... Bila aku pakai, sangat2 fit dengan badan aku. sesuailah untuk aku pakai duk rumah ja malam tu.
• jubah ni aku dah beli sebelum puasa hari tu. Aku beli dekat Market Jitra. Harga dalam Rm25 ringgit lau tak salah aku.


Third outfit:
• Yang ni pun jubah jugak. Jubah ni aku beli beberapa hari sebelum raya kat bazar. Harga Rm70. Aku suka kain dia yang licin dan selesalah. Lembut je.


Ayu tak??hehehh...





~DONE~

p.s: Tak payah berhashtag la kot.. entry ritu dah letak kan,malas nak taip panjang2... 

Selfies Raya: First Outfit

Assalammualaikum...

Hai guys. Hari ni kita dah start hari raya. So, i want to wish Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin. Semoga hari raya ni memberikan keceriaan pada anda semua.
Back to main story, lets begin now.

FIRST OUTFIT (FIRST RAYA):
• Baju raya pertama yang aku pilih untuk pakai hari raya pertama hari ni baju kat bawah ni. Baju kebaya bewarna coklat. Dah lama aku tak pakai baju kebaya since aku kecik lagi. Last aku pakai baju kebaya ni masa time aku tadika dulu. Tupun, sekali ja aku pakai. Tahun ni baru aku start pakai balik.

Aku beli baju ni kat Arau. Tak ingat pulak nama butik tu.Pakai masuk beli ja,hehehh.. Harganya hanya RM98 sepasang. Aku pilih warna coklat sebab aku belum ada lagi warna ni. Shawl yang aku sarung tu,shawl mak cik aku bagi. Aku pakai sekejap jerr. Yelah,tak pegi mana pun,duk umah jer..Lepas pakai bukak balik,then duduk2 makan kuih sampai muncittt.Opps, taklah buncit sangat pun,huhu...




Ohya, tajuk entry ni aku kasi letak nama "Selfies Ra…

Entertainment | Maknae Palsu Dalam Korean Group

Hai,assalammualaikum.. Lagi 3 hari je lagi dah nak raya. Selamat Hari Raya Aidilfitri diucapkan. Ampun maaf dipinta lau ada salah silap sepanjang penulisan di blog nihh.. (wish siap2 takut tak update blog.) Hari ni aku bukan nak bukak story pasal persiapan raya,tapi story pasal hiburan jugak lagi. *naziah ni dah takde topik agaknya.* Jomlah nak taip.
Adakah anda telah diperdaya? Sebenarnya, mereka adalah "MAKNAE PALSU"! Bak kata "umur hanyalah nombor", terutamanya orang yang mempunyai "baby face" lagilah dapat merasakan bahawa kebenaran kenyataan ini. Idol2 Korea berikut ini selalu mengelirukan orang ramai bahawa merekalah maknae (youngest member). Tetapi sebenarnya, kebanyakkan mereka bukan maknae yang betul,malah mereka adalah "ketua" dlam grouo yg paling berusia. Namun,mereka tetap kelihatan awet muda. Satu2 muka mereka kelihatan lagi maknae daripada maknae sebenar. Ini buatkan maknae betul2 tak tau nak buat macam mana dah.XD.
1) FAKE MAKNAE:…

Cerpen Fanfic: Saranghae My Mr. Right (Part 6)

SARANGHAE MY MR RIGHT (PART 6)
Ga Young berjalan lesu pulang ke rumahnya. Air mata yang mengalir diseka perlahan. Entah kenapa hatinya tiba2 terasa sedih dengan sikap Jimin terhadapnya. Terasa sunyi jiwanya. Sampai di rumahnya, dia meletakkan barang2 yang dibeli di dapur. Dengan perlahan dia menapak naik ke tingkat atas. Kedengaran suara adiknya menyanyi di biliknya. Dia pun masuk ke bilik adiknya yang terbuka pintunya. 

Ga Young: Taehyung ah.. 
Taehyung: Wae nuna. 
Terperanjat Taehyung melihat kakaknya masuk ke biliknya tiba2. Dilihat kakaknya muram. Di labuhkan punggung di atas katil sebelah kakaknya.
Taehyung: Kenapa ni nuna?
Ga Young: Tae, Jimin ada bagitahu kamu apa2 tak?
Taehyung: Anio. Takde.Wae? Nuna gaduh dengan dia ke?
Ga Young: Entahlah Tae. Tiba2 je dia nak jauhkan diri dari nuna. Nuna ada buat salah dengan dia ke?
Taehyung mengeluh lantas memeluk kakaknya.  

Ga Young: Dia selalu tak macam ni tau. Dia sekarang ni macam dah tak nak kawan dengan nuna je. Nuna sedihla
Ga Young melentokk…

Cerpen Fanfic : Saranghae My Mr Right (Part 5)

SARANGHAE MY MR RIGHT (PART 5)
(Shinhwa College)
Ga Young dan Jinyoung ke kolej bersama-sama hari ni. Terpancar keceriaan di wajah masing2. Sampai di kelas, mereka lihat Jimin sudah duduk di tempatnya. 
Ga Young: morning Jiminnie. Awal kau datang. Tak tunggu kitorang pun.
Jimin: Aku ada hal tu datang awal. 
Belum sempat Ga Young ingin bertanya lagi, pensyarah mereka pun masuk untuk memulakan kelas. 

Selepas kelas tamat, semua pelajar berkemas untuk keluar rehat. Ga Young berpusing ke belakang.
Ga Young: Jimin, jom kita lunch sama2.
Jimin: Takpela. Aku ada hal. Korang berdua jela lunch. 
Ga Young: Kau ada hal apa?
Jimin: Adalah. Aku pergi dulu.
Ga Young hairan dengan perubahan Jimin selepas dia mengetahui hubungannya dengan Jinyoung. Hubungannya dengan Jimin agak renggang kebelakangan ini. Ga Young agak sedih.
Jinyoung: Jomlah kita pegi sekarang. Takut makanan habes pulak. 
Ga Young: Ne. Kaja.

***********************************
(Di Kedai Serbaneka)
Ga Young membeli 2 ramen cup dan beberapa bungkus ma…

Cerpen Fanfic: Saranghae My Mr Right (Part 4)

SARANGHAE MY MR RIGHT (PART 4)
(Di Dewan Shinhwa College Uni. )
Kini tibalah hari yang dinantikan. Pertandingan nyanyian dan tarian anjuran kelab Tarian dan Muzik di adakan. Ga Young dan abang-abangnya datang menyaksikan pertandingan  untuk memberikan sokongan pada Taehyung dan Jimin. Setelah melihat beberapa peserta membuat persembahan, tiba pula giliran bagi Taehyung dan Jimin berduet membuat persembahan. Mereka menamakan group mereka sebagai VMin.
Mereka mempersembahkan lagu BTS-Butterfly. Penonton2 semua bertepuk tangan menyaksikan persembahan mereka yang melakukan contemporary dance. 

Selesai sahaja semua persembahan, tibalah pada acara yang paling dinantikan. Pengumuman para pemenang bagi pertandingan itu. Selepas pengumuman tempat kedua dan ketiga, gelaran juara diumumkan. "Juara bagi Dance and Vocal Competition dimenangi oleh kumpulan VMin! Chukahamnida!" Umum pengacara. Semua penyokong bersorak dan bertepuk tangan. Mereka menerima trofi pertama mereka bagi pertandingan …