Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2015

Name in Korea

Hai2...
Tulisan apa yang paling cantik dan comel sekarang??Haa...for me, tulisan bahasa korea yang paling cute sekali,hehe...Ahamboi, mentang-mentanglah peminat tegar k pop kan,haha....

Ok, sekarang ni aku macam suka sikit nak mempelajari sedikit ilmu tentang bahasa dan huruf2 in "Hangul", iaitu tulisan korea...Tapi, i just get the information based from a few blogs.I just learn from there,hewhew...

But, first try i try tulis nama i dalam bahasa korea..Lets i tell youolls...:)

--------> 나지맣 : Ni la dia nama i dalam bahasa korea...Means, Naziah
Ok, ni cara i tulis: 나 =( NA), 지= (JI), 맣= (AH)..

Ok,  dalam huruf korea, huruf untuk Z tiada,so i gantikan dengan huruf J...Untuk bahasa korea, dia ada syarat2nya untuk cara penulisannya...I nak explain pun i tak reti..Hampa google sendiri je la ehh,huhu...:D

Okla,see you in next entry...Bye...


Mac Challenge #8 | Menangani Masalah Putus Cinta

Assalammualaikum...
Haa...tibalah ke entry untuk Mac Challenge yang terakhir ye kakak, habang, hadek sekelian....Disebabkan aku dah tak ada idea yang meletops plus da makin malas nak membelek-belek blog, so aku decide nak tamatkan saja cabaran ni..Huhu,aku tahu mesti ada yang tengah berhoorayyyy kan??..
Okla, untuk hari ni, for the last entry for this challenge, adalah tentang putus cinta...Kira umpama tips la kot,huhu..Sapa yang pernah bercinta cintun ni mestila akan pernah mengalami putus cinta..Banyak faktor yang menyebabkan kes putus cinta ni..Sama ada hubungan jarak jauh or dekat...
Bagi aku, bab putus cinta ni memang perkara wajib dalam setiap kali bercouple..Tak pernah kekal pun,lalala...Time aku first time couple and putus tu, lumrah la bila nangis berhari-hari kan,tapi bila da beberapa kali putus tu da asa annoying nau nak nangis,hoho...Bukan tak da perasaan okehh...
Ok, cara aku macam mana nak handle kes frust sebab clash ni... . . .
1) Macam orang lain gak, mestila nangis2, …

Wordless Wednesday #9

Assalammualaikum...



**gambar tak mengikut susunan...** Caption: Our dating...^^


Review Filem: Cicakman 3

Assalammualaikum...

Tadi aku dengan adik aku ni pegi tengok movie "Cicakman 3" kat Jitra Mall...Aku kasi 4 bintang.
SINOPSIS FILEM CICAKMAN 3:
Cicakman telahpun meninggalkan Metrofulus. Peminatnya, Man (Zizan Razak) begitu taksub dengan Cicakman yang mengakibatkan isterinya Linda (Lisa Surihani) untuk memfailkan perceraian diatas tingkah lakunya yang tidak matang. Man tertekan dengan kehadiran Inspektor Adam (Fizz Fairuz) yang cuba untuk memenangi hati Linda. Kehidupannya berubah apabila dia terjumpa serum kepunyaan Cicakman, yang memberikan beliau kuasa yang luar biasa. Sementara Man belajar untuk mengawal kuasa dan menjadi adiwira Metrofulus untuk seterusnya, beliau menghadapi satu cabaran baru, dengan kemunculan seorang adiwira baru bergelar 'SuperBro' di bandar Metrofulus.
Komen aku:
♡Citenya agak best,cuma lau ditambahkan aksinya lagi best..Then, tak banyak  konflik yang berat and adegan melibatkan orang pada aku agak longgar sikit sebab tak banyak adegan tapi bo…

Mac Challenge #7 | Pahit Manis Kehidupan

Assalammualaikum...
Hai..Untuk mood dalam entry ni perlu ada dua mood..Mood happy and sedih..Sebab ia perlu bercerita tentang kenangan manis dan pahit dalam hidup aku sepanjang 22 tahun di dunia ini...
Tersangatla banyak yang aku dah lalui...Sama ada dari segi aspek karier or kekeluargaan...Semuanya dijadikan satu perjalanan hidup yang penuh dengan kisah2nya yang tersendiri.Pelbagai cabaran dan dugaan yang perlu ditempuhi..Semuanya Alhamdulillah dapat dilalui dengan tabah...
Taknak buang masa..Kejap lagi ada keja yang aku nak kena settle..So, aku cuba nak habeskan entry ni secepat yang boleh...Aku tak tahu nak cerita detail macam mana,tapi aku try bagitahu dengan cara aku agar korang bleh faham...:)
Untuk kenangan manis yang aku dah lalui adalah...jeng..jeng...Disini mood happy mula kuar...:D
♡ Lau sebut pasal kenangan manis pasti selalunya aku akan cakap adalah Pergi Melancong,huhu..Paling aku tak dapat lupakan adalah pengalaman ke Krabi...Almaklumlah, first time pegi tempat paling j…

Mac Challenge #6 | Lagu-Lagu Kegemaran

Assalammualaikum...
Hai korang...Tibalah ke cabaran seterusnya.Entry kali ni nak story tentang lagu-lagu faveret aku yang sering aku layan..Jenis perangai aku kan,if aku mula first time dengar sesuatu lagu yang dimana aku dah mula jatuh hati dengan lagu tu, aku akan kerap ulang lagu tu banyak-banyak kali sampai aku naik bosan...:)
Actually,lagu yang aku suka dengar tersangatla banyak...Tak semua okehh...So,aku tak boleh nak anggap dia sebagai lagu faveret..If lagu tu sedap dipendengaran telinga aku means aku sukala...Maknanya, tak da ciri khusus yang boleh jadikan sebagai lagu kegemaran aku..
Memandangkan aku ni fanatik jugak Kpop,so korean song menjadi pilihan dikala kebohsanan...Butttt..depends on mood la nak dengar lagu rentak muzik camna..:)
Mood romantik,nak rasa diri ala2 di awang-awangan,nak berjiwang karatzz:aku prefer layan lagu English Romantik..Sebab lagi menaikkan mood jiwang aku tu,huahua...Lagu melayu aku suka jugak tapi pada aku jiwang melayu ni banyak yang sedih2 sanga…

Mac Challenge #5 | Perkahwinan Idaman

Assalammualaikum...
Ahamboi..Bercakap soal kawen la pulak..Haha, ni mesti ada yang kata aku poyo nihh..Aku pun belum tahu bila aku nak kawen, dengan sapa ? ..nak kena story pasal hal ni pulak,adoii...Tak habes2 aku duk gelak dalam hati ni haa....
Sapa yang tak nak kawen kan??Apalagi bila umur makin meningkat ni kan, lagi la nak kena pikir jugak sekali sekala..Haha..nampak sangat aku dah berangan haa...
Okla, serba sedikit angan-anganan Minah Jenin ala aku:
♡ Tema ala2 princess wedding..**Amboi tak nak kalah kan**
♡ Warna tema seperti putih and pink, biru laut or peach..Amboi, banyak nau colournya..Nampak pencinta warna warni disitu
♡ Baju nikah include baju kurung moden in Akad Nikah...Kenduri sebelah aku baju ala2 jubah dress...Baju pun ala2 princess yang ada mutiara labuci bagai..No sanding2 ceremony okeh..Iolls malu's gitu,muahaha...:p
♡ Then, konsep wedding, garden wedding macam Filem Twilight tu..** pengaruh filem nihh** Kena sangatla kan ala2 princess wedding..Almaklumlah, aku s…

Mac Challenge #4 | Tempat Percutian Idaman

Hai....
Bercerita tentang tempat percutian idaman ni memang menjadi kegemaran i sebab i suka sangat jalan2,hehe...**suara gedik kedengaran**

Diberi pilihan antara Oversea dengan dalam Malaysia, yang mana menjadi pilihan??Of coursela Malaysia je kan..Negara kita sendiri pun tak kurang hebat jugak, banyak tempat menarik yang boleh dilawati...Bak kata mak i, "buat apa nak jalan2 kat luar negara lau dalam Malaysia tak jalan habes lagi"

Betul la gak kan, kat Malaysia ni tak abes terjah lagi pun ada hati nak gi luar negara,hahaha..Tapi tak salahkan lau sekadar simpan impian...:)

Ok, tempat percutian di Malaysia yang menjadi faveret i nak pergi dan menjadi tempat idaman i, adalah Cameron Highlands and Pulau Langkawi.

Sebab pilihan Cameron sebab i suka cuaca sejuk and suka pemandangan ladang teh kat sana yang sangat cantik..Sangat romantik bila honeymoon kat sana..Leh feeling2 ala Ombak Rindu,kehkeh..Masa gi dulu tak berapa puas jalan sangat..Pilihan Pulau Langkawi coz i sukakan pa…

Msc Challenge #3 | Hobi Dimasa Lapang

Assalammualaikum...
Wah2, tentang hobi lak pulak ye kali ni..Ok, cite je la ehh..Hobi aku dimasa lapang sebenarnya tak menentu sebab banyak yang aku cuba buat untuk elakkan dari virus M.A.L.A.S.. and K.E.B.O.S.A.N.AN :) Antaranya:-
1) Baca novel Yang ni selalu aku buat lau aku tak da benda nak buat...Novel pilihan aku mestilah novel cinta..Aku lebih suka novel karya dari Siti Rosmizah sebab hasil tulisannya sangat lengkap dengan unsur2 sedihnya, romantiknya, kelakarnya..Sangat cukup adunan, ditambah lagi terdapat banyak pengajaran dalam ceritanya..
2) Chatting & Online Ni yang selalu jugak la aku buat if line ok..Chatting2, webcam memang aktiviti wajibla..Tapi skang lappy da osak,maka aktiviti itu tidak terjadi lagi,huhu...
3) Membaking Maksudnya buat kek ye hadek2...Saja merojakkan bahasa english dengan BM,huahua...Ok, sejak kebelakangan selepas aku abis study ni aku dah mula minat nak baking2 ni..Mungkin dah nula sedar aku ni akan menjadi seorang isteri kot..Ehh?? First hasil baki…

Mac Challenge #2 | Cita-Cita Zaman Sekolah??

Hai....

Bertemu untuk challenge yang kedua...Wahaha misi entry tentang cita2 ye kakak hadek habang sekelian...

Ok sebut pasal cita2 ni sangatla tak asing dalam diri setiap insan yang bernama manusia since dari zaman kecik lagi...Termasukla daku..

Dari masuk sekolah lagi cikgu dah mula bertanya tentang cita2 bila besar...Then,hal tu akan dapat dibuktikan apakah akan menjadi kenyataan atu tidak..

Dulu, zaman sekolah aku dulu,dari masuk tadika sampaila ke sekolah rendah jawapan aku nak jadi cikgu...Tapi dah masuk sekolah menengah bertukar cita2 lain...Sebabnya, ramai sangatla bagi alasan nak jadi cikgu..isk3..

Then,disebabkan aku ni sangat suka baca novel,aku sampai nak bercita-cita nak jadi novelis tapi masih belum berjaya..Sebabnya setiap kali aku mula nak tulis novel mesti akan sekerat jalan je,ish3..Teruknya perangai waa...T_T.

Akhir kata, jangan putus asa dalam mencapai semua impian kalian..Sekian..

Resepi: Handmade Ice Cream

Assalammualaikum...
Hai guys..Wahh, cuaca panas sekarang ni berkemungkinan berpanjangan hingga penghujung bulan Mac ini...So,korang jagala kesihatan baik2,make sure minum air bebanyak sikit..
Panas2 camni pekena ais krim pun sodap ni...Ok,hari ni aku nak share cara2 nak buat ais krim pada korang..Bukan ais krim Malaysia ok..Resepi ni aku godek2 kat merata-rata blog..Da tak ingat blog mana,hehehe...Dan aku da penah buat ritu..
Bahan2nya: 1) 1 tin susu cair 2) 1/4 tin susu pekat manis 3) 1 biji telur (tak guna pun tak mengapa) 4) 1 sudu kecil esen vanilla 5) 1 sudu besar ovallete 6) Bahan perasa (contoh, coklat emulco,strawberry emulco, or vanilla) -**aku guna perisa milo jerr sebab bahan terhad**
Cara2nya: 1) Pukul semua bahan 1 hingga bahan 5 ke dalam mangkuk adunan.Pukul selama 15-20 minit.Putar sampai dapat tekstur yang pekat dan likat. 2) Seterusnya, asingkan adunan itu ke dalam beberapa mangkuk dan masukkan beberapa perasa yang berbeza if lebih dari satu perisa.Tapi aku buat satu j…

Mac Challenge #1 | Erti Cinta bagi Diriku....

Assalammualaikum...

Hai guys..Apa itu "Mac Challenge"??Ialah satu ruangan khas dalam entry untuk blog ni...And of course la akan dipublish pada bulan Mac untuk tahun ni...Ia lebih bertujuan untuk menceritakan tentang diriku sama ada dalam alam maya or realiti...Ehh, pelik ehh??

Actually kadang2 dalam beberapa entry diblog ni kadang2 aku umpama jadi seperti orang lain, kadang jadi diri sendiri...Faham??Tak faham sudah,huahua....Sememangnya perlu jadi diri sendiri tapi aku menjadi seperti orang lain yang lebih berkeyakinan dalam memberi pendapat walaupun wa ni femalu...T.T

Ok,pendek kata lebih kepada nak berkongsi pengalaman aku dalam life ni ke dalam ruangan ni..Ruangan ni hanya untuk tahun ni sahaja...:)
Oh ya didalam ruangan ni diletakkan cabaran dan misi yang tertentu sebagai tajuk utama setiap entri...

Berkisar tentang tajuk kat atas tu adalah: Mac Challenge #1 kite hari ni adalah pengenalan erti cinta bagi diriku...Ia lebih berkongsi pendapat aku kepada kalian2 semua yaa...…