Langkau ke kandungan utama

Resepi: Handmade Ice Cream

Assalammualaikum...

Hai guys..Wahh, cuaca panas sekarang ni berkemungkinan berpanjangan hingga penghujung bulan Mac ini...So,korang jagala kesihatan baik2,make sure minum air bebanyak sikit..

Panas2 camni pekena ais krim pun sodap ni...Ok,hari ni aku nak share cara2 nak buat ais krim pada korang..Bukan ais krim Malaysia ok..Resepi ni aku godek2 kat merata-rata blog..Da tak ingat blog mana,hehehe...Dan aku da penah buat ritu..

Bahan2nya:
1) 1 tin susu cair
2) 1/4 tin susu pekat manis
3) 1 biji telur (tak guna pun tak mengapa)
4) 1 sudu kecil esen vanilla
5) 1 sudu besar ovallete
6) Bahan perasa (contoh, coklat emulco,strawberry emulco, or vanilla) -**aku guna perisa milo jerr sebab bahan terhad**

Cara2nya:
1) Pukul semua bahan 1 hingga bahan 5 ke dalam mangkuk adunan.Pukul selama 15-20 minit.Putar sampai dapat tekstur yang pekat dan likat.
2) Seterusnya, asingkan adunan itu ke dalam beberapa mangkuk dan masukkan beberapa perasa yang berbeza if lebih dari satu perisa.Tapi aku buat satu jenis je perisa so aku tak asingkan pun..Aku guna milo je sebagai perisanya..
3) Setelah dah masuk perisa2 tu,putar or kacau pakai mixer or sudu untuk ratakan adunan tu..
4) Then, masukkan adunan2 tu dalam apa2 jenis bekas seperti tupperware.Aku masukkan ke dalam cawan dadih..
5) Boleh tabur atas ais krim tu dengan coklat ke,kismis ke,or coklat chips..Terpulangla nak letak apa2 pun untuk cantikkannya..Aku tabur milo dengan nestum je..
6) Lastly, masukkan sahajala ke dalam peti sejuk untuk dibekukan at least 1 malam...

Selamat mencuba..:)


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…