Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2012

Kembali Ke PTSS...

Asalammualaikum....
Selesai shj Latihan industri aq, aq telah kembali ke PTSS...13 dsember aq pun dftar kamsis..Blok yg aq dduk adlh blok 6, aras 3 dan blik aq 4 org sumenya...sume kos tourism... syukur alhamdulillah, pendaftaran aq sumenya berjalan dgn lancar...

Arwah nenekku...

Assalammualaikum...
Hari ni aku xtawu nk update apa,tpi yg aku tawu,hari ni adalah hari yg agak penting untuk aku sekeluarga..Hari ni, 4 November,genaplah 2 tahun arwah nenekku Hjh. Metiah bt. Md Noh kembali ke rahmahtullah..air mata dah bergenang nie,sob2...Arwah tok  aku meninggal beberapa minggu sebelum aku menyambung pelajaran aku ke Poli Perlis (PTSS)..Sewaktu aku dapat khabar arwah tok meninggal, aku terus rasa down, xbersemangat nk sambung pengajian aku,tpi demi arwah tok aku,aku teruskan jgk pengajian aku..

Arwah tok mempunyai 3 org cahaya mata perempuan sumenya..Mak aku, Hjh. Puteh bt. Kasa merupakan anak sulung arwah, diikuti 2 org adk kembar mak aku, Rohani Kasa dan Rohana Kasa (mak cik dan mak su aku)..Aku pula sebagai cucu sulung yg merupakan cucu yg plg dewasa dan diikuti 2 org cucu perempuannya, anak mak su aku dan seorg  lagi merupakan satu2nya cucu lelaki, anak mak cik aku...

Sebagai cucu sulung, aku lah yg plg rapat dgn arwah tok sejak kcil ag..Aku masih ingat lagi, mas…

Berkunjung-kunjungan...

Assalammualaikum...Masih belum terlambat lagi barangkali aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kpd sume muslimin muslimat diseluruh Malaysia, dan Selamat Hari Lahir kpd anda2 yg tarikh lahirnya hari ni,eh2 tiba2 lak,huhu...

Kelmarin, 27 Oktober, aku dgn member aku telah berkunjung ke rumah mak cik aku yg merupakan adik kandung kpd mak aku di Kg Kota Mengkuang, Wang Tepus, Jitra..Ha tu dia, penuh detail aku bg alamat dia kn,haha....Baru aku nak g raya haji, coz raya puasa hari tu aku xdpt pegi,huhu...nangis sihh,hehhe..Tp, atleast aku dpt g jugak kan??hhaha..

Sampai kat umah mak cik aku ja,ada saudara pak cik aku kat sana,ermm,segan kot coz aku xknl pun diorg tu..Diorg bkn org kedah tpi org nogori sembilan,huhu....Kitorang pegi dgn langkah kananla jugak sbb kitorg dpt mkn nasi kt sana,huhu,kenyang kot,hahha...Dalam kul 3 lbih bawulah kitorg berangkat balik..Mak cik aku pun kasilah "buah tgan" biskut almond london dgn kek coklat utk aku,hehhe..



Salam Aidiladha

Assalammualaikum...
Besok, 26 Oktober 2012, merupakan satu lagi tarikh penting dalam kalendar Islam kerana  kita akan menyambut Hari Raya Aidiladha atau jugak dikenali dgn Hari Raya Kurban...Hari raya ini, mesti akan ada ibadah kurbankan @ sembelih binatang,lembu ke??kambing ke...So,dgr cite gak, tahun ni ayah aku pun korban jugak...Mmg akan ada la org2 yg wat korban akan kasi sedekah daging jela....
Aku pun xnak taip entri pjg2,sbb aku sgtlah xde mood nk taip,hahaha....
Akhir kata dari aku..."SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA..."

Lau dah bosan sangat kan????..

Selamat pagi...Tahap kebosanan dah berada di tahap maksima yg boleh wat aku asa nak dibuai mimpi ja,huhu....Dalam duk aku bosan tu, aku terpikir nak conteng2 sesuatu kat note book aku..Memandangkan aku dah pegang pensil,so aku decide nak contengla...Mmg xleh pgang pensil dgn pen aku ni, scara automatiknya,tgn aku jdi "gatal" nk conteng2,huhu...jaga2..















Jemput-Jemput..Air Tanganku..

Selamat malam sume...Tadi aku terasa sangat kelaparannya..Aku xtawu nak makan apa,so aku decide nak makan jemput-jemput..So,aku nak wat kueh jemput2 ni...Jom kita usha kejap resepi yg aku wat ni...Sangat senang je nak wat ni,hehhe...Sbb tu aku suka wat jemput2 berbanding kueh lain,alahai,malasnya la,huhu...


Bahan2nya:- tepung gandumsantan powder *gulasedikit garam kalau sukaair * KALAU GUNA PATI SANTAN JGAN GUNA AIR
Cara2nya:-
tepung gandum + santan powder * santan powder nie boleh ditukar dgn pati santan.  Bila menggunakan santan masa membancuh tu tidak payah menggunakan air lah yaa..kemudian masukkan kesemua bahan lalu digaul sebati.biarkan seketika supaya adunan naik gebuz sedikit dan bolehlah digoreng selepas itu.




p/s:-cubalah resepi ni jika mahu,huhu...



Ketaq Tahap Gaban wooo...

Assalammualaikum...
Huis,ketaq tadi aku dapat panggilan dari lecturer PTSS kata nak mai tempat LI aku..Awat aku slang kedah lak ni???Ha,biaq pi,huhu..Mula2 heranlah jugak aku tengok no celcom yg aku xknl naik kt hp aku,then,bila jwb ja,trus dia sbut nama dia,En. Fairuz dari PTSS kul 9.46 pg td...Aku pun apalagi,dah ketaq semacam dh bila dia kata nak mai..
So,dalam kul 11 lbih 2 org lecturer dtg tmpt LI aku..muka dah agak cuak dah ni,berdebar-debar ni..Ketaq,sampai kad matrik lupa nak pakai lak tu,teruk betul la aku ni..haish...Buku log aku pun xbrapa complete jgk ni,huhu..Pun malas gak ni,haish,syuhh2,bad behaviour,,get out from me now,,,
Naseb bekla,diorg xtanya banyak soalan kat aku,lau tak memang aku akn blur + ketaq nak jawab kan,haha...Dahla sorang lecturer ni hensem lak tu,hehhe...sempat puji lagi ni,dlm hati jela,mana aku berani nak puji depan2 kan,haha.......
Diorang cuma just check buku log,isi form penilaian,then just tanya pasal rutin aku kat sini sahaja..Untunglah,soalan dia s…

The Best Quotes...

Selamat Pagi,sume..Jom kita sama2 jadikan ayat2 di bawah ni sbg satu pegangan dlm hidup kita..
Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci.

Kemahuan yang tinggi akan mengubah persepsi seseorang terhadap sesuatu sehingga yang mustahil pun boleh terjadi.

Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.

Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan.Seluruh kehidupan adalah satu ujian. 

Orang yang berjaya ialah orang yang melakukan tindakan yang tidak mampu diimaginasikan oleh orang lain, malah tidak mampu dilakukan oleh orang besar sekalipun.
Sebelum mencela pasangan hidupmu, bayangkan mereka yang masih menghiba untuk dikurnia jodoh.

Manusia yang berjaya akan memperolehi keuntungan daripada kesilapannya, dan mencuba lagi dengan cara yang lain.

Berani Berkorban dan Berubah, Kejayaan adalah Ganjarannya

Setiap perkara ada gantinya. Setiap perlakuan ada ganjarannya. Setiap kejadian ada hikmah di sebalik kejadiannya.

Tiada ja…

Remaja Vlogging..

Salam sume,korang tawu tak apa maksud Vlogging??Vlogging pun sama jugak dengan Blogging,cuma vlogging disampaikan dalam bentuk video..Kalau korang sentiasa buka youtube pasti korang kenal dengan Mat Luthfi,Maria Elena dan Anwar Hadi..Diorang ni la youtubers yg sgt famous skang nie..Aku paling suka tengok Mat Luthfi punya video,kelakar habisla,and setiap isu yg dia cuba nak ulaskan tu sangat menarik apa lagi cara penyampaiannya pun senang untuk diterima cos dia sampaikan dalam dialek utara hampa nak tau.Sumpah aku sangat bangga dengan dia bak hang.,huhu...
Begitu jugak dengan Anwar Hadi,setiap video yg dia wat berdasarkan setiap isu yg sedang berlaku di sekeliling kita ni..Aku nak terangkan dengan lebih lanjut ag pun aq pun xbrapa kenal sgt dengan diorang ni,haha..Aku ada search sikit info tentang Mat Luthfi ni.Mat Luthfi ja??Jadilah,dia ja yg aku minat pun,hahha,bleh camtu??Ni la hasil pencarian aku...
mat luthfi is a young creative guy from malaysia okehhh..kedah nun..he is 20 years ol…

Hujung Minggu...

Assalammualaikum...
Kelmarin ingatkan aku akan kuar dengan bf aku,tapi dia plak xsehat,so, aku decide kuar dengan member sekampung aku jela..Kelmarin aku cuti,so time ni la nak realease tension skit kan??btul x??Oklah tu kan,atleast boleh kuar jugakla kan,hehhe..Dalam kul 5 lebih barulah kitorang kuar..Tawu x kitorang g mana??Haha,jeng jeng..surprise nieh,hehe..Kitorang decide nak gi Tasik Darulaman..Kitorang lepak-lepak je kat sana..Ramai gile yang datang tasik kelmarin,especially couple2,huhu..Jeles betul tengok couple2 ni jalan-jalan spent time together,huhu...
    Tengok couple2 tu wat aku teringatkan bf aku ja,mana taknya,kat situlah first dating aku,chewahh...Lama betul kitorang lepak-lepak,jalan-jalan kat situ..Bosan gak sebenarnya,maklumlah xde bf temankan.hehe,,ayat sedihsiot...Sampai sini jela cerita aku dahulu,xlarat nak taip dah ni...




Menghitung Hari...

Assalammualaikum...
Berdasarkan tajuk entri di atas,mengapa aku menghitung hari???Ya,di sinilah jawapannya ya,korang tekalah sendiri,hahaaha....Sorry2,saja ja nak bergurau senda di pagi ini,hehe..Actually,aku sekarang ni dalam sem 4 untuk kos Tourism Management punya course.So,in sem 4,pelajar-pelajar poli untuk " DIPLOMA" wajiblah menjalani LATIHAN INDUSTRI(LI) a.k.a PRAKTIKAL..huhu...Lau tak buat tak boleh ke??Mesti ada yang bertanya soalan ni kan??Jawapan aku,memang kenalah wat,lau tak korang takkan dapat DIPLOMA la..    Okey,aku start LI ni dah 2 bulan dah,iaitu start dari 09 Julai hari tu lagi,then akan tamat pada 8 Disember nanti,Sebab itulah aku tengah kalut dok kira hari tu,Ha,kan dah slang Kedah,amek hang...hahha...    Aku memang dah tak sabar nak habiskan LI ni,bosan kot..Asyik duk  dalam ofis je kn,ermm,sedih kot..:(..Beginilah,lau dah duk keja kat Travel Agency ni..huhu..Aku pun agak malas nak cerita lebih2 sangat,takut hampa semua bosan tahap gaban plak,haha..Aku pl…

Syukurlah,aku Seorang Wanita..

Assalammualaikum...Banyak sungguh perempuan yang jadi lelaki (tomboi and pengkid) dan tak kurang jugak lelaki yang jadi perempuan,isy3,macam2 bleh jadi skang ni kan??Aku ada copy paste satu ayat yang begitu sedap dimata aq,xtawla hampa rasa sedap ke tidak,huhu...Tapi pada aq ayat ni begitu menarik untuk menyedarkan kaum-kaum Hawa diluar sana bahawa betapa istimewanya menjadi seorang "WANITA"Perghh,ayat,hehee..Dah2,jom kita sama-sama baca fakta ini,This isFACTok,NOT FAKE....
Bersyukurlah Anda Seorang Wanita...
Kaum Hawa..
Asalnya dari rusuk Adam,
bukan dari kepalanya untuk dijadikan atasan,
bukan dari kaki untuk dijadikan alasnya,
melainkan dari sisinya untuk dijadikan teman hidupnya,

dekat pada lengan untuk dilindungi,
dekat dihati untuk dicintainya..

Mulianya seorang isteri disisi Allah..
Betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
Pada keluarga,
yang tidak menghargai isteri mereka
suami dan anak-anak..
Rugi dan binasalah suami-suami kerana
isteri inilah yang akan membantu mereka d…

81 RAHSIA TAHI LALAT!!

Salam sayang sume pembaca,hari ni aq nak kongsi satu rahsia yang menarik hati aq untuk share kepada korang sume..Aq jugak tak mahu paksa korang untuk percayakannya,so terpulanglah kepada diri korang untuk percaya atau tidak..Korang ada tahi lalat tak??Kalau korang ada,jom intai rahsia tahi lalat korang berdasarkan maklumat yang telah aku perolehi ini,Lets check it out...
1. Bibir atas kanan - Banyak rezeki, pandai
2. Bibir atas kiri - Ramai kawan, baik hati
3. Bibir bawah kanan - Disegani orang, ramai yang suka
4. Bibir bawah kiri - Pandai bicara, tak mudah kalah
5. Leher kanan - Cerdas, jujur, berani menderita
6. Leher kiri - Cerdas dalam segala hal dan banyak pengetahuan
7. Leher di tengah - Tercapai cita-cita
8. Biji mata kanan - Suka serong dan pembohong
9. Biji mata kiri - Pembohong tetapi baik hati
10. Hujung mata kanan - Baik hati, sopan santun, cerdas
11. Hujung mata kiri - Baik budi, murah rezeki
12. Punggung kanan - Agak mengalami kesulitan
13. Punggung kiri - Malas dan suka duduk
1…

Rahsia Tarikh Lahir

Selamat pagi sume,hari ni aq nk kongsi satu fakta yg agak menarik pada pandangan aq sendiri,iaitu Rahsia Tarikh Lahir ...Adakah sifat anda sama berdasarkan fakta ini ataupun tidak,sama2lah baca sendiri.Betul atau tidak fakta ini aku sendiri pun xberapa pasti dengannya.Jomlah sama-sama baca fakta ini,hanya anda sendiri yg dapat menilainya..Semoga terhibur...:)
1. Tarikh Lahir pada 1, 9 & 24
Pada umumnya pasangan ini bersifat pendiam & konservatif. Namun dengan orang-orang tertentu dia cepat mesra. Tapi pasangan yang lahir tarikh ini mudah terperasan. Kerana sifatnya itu menyebabkan ramai orang yang tidak menyukainya.
Namun begitu dia tetap dikagumi kerana bersikap serius terutamanya yang berhubung dengan orang ramai. Dalam hal percintaan, dia sanggup berhabis semata-mata untuk memenuhi segala keinginan pasangannya. Tapi hati-hati kadangkala dia lebih mementingkan persahabatan daripada percintaan dan lebih rela memutuskan cintanya demi sebuah persahabatan yang telah terjalin lama
.

2…