Langkau ke kandungan utama

Arwah nenekku...

Assalammualaikum...

Hari ni aku xtawu nk update apa,tpi yg aku tawu,hari ni adalah hari yg agak penting untuk aku sekeluarga..Hari ni, 4 November,genaplah 2 tahun arwah nenekku Hjh. Metiah bt. Md Noh kembali ke rahmahtullah..air mata dah bergenang nie,sob2...Arwah tok  aku meninggal beberapa minggu sebelum aku menyambung pelajaran aku ke Poli Perlis (PTSS)..Sewaktu aku dapat khabar arwah tok meninggal, aku terus rasa down, xbersemangat nk sambung pengajian aku,tpi demi arwah tok aku,aku teruskan jgk pengajian aku..

Arwah tok mempunyai 3 org cahaya mata perempuan sumenya..Mak aku, Hjh. Puteh bt. Kasa merupakan anak sulung arwah, diikuti 2 org adk kembar mak aku, Rohani Kasa dan Rohana Kasa (mak cik dan mak su aku)..Aku pula sebagai cucu sulung yg merupakan cucu yg plg dewasa dan diikuti 2 org cucu perempuannya, anak mak su aku dan seorg  lagi merupakan satu2nya cucu lelaki, anak mak cik aku...

Sebagai cucu sulung, aku lah yg plg rapat dgn arwah tok sejak kcil ag..Aku masih ingat lagi, masa2 aku kecik2,arwah tok mengajar aku mengaji..Sekarang, aku xdapat asa lagi sume tu..Arwah selalu bagi nasihat kat aku,tpi aku bkn nak amek kisah sgt pun..Almaklumlah, aku ni antara cucu yg plg degil jgk..Aku suka makan kerabu mangga, air tangan arwah tok..Setiap kali aku mkn kerabu tu,mesti aku teringatkan arwah..Then, setiap kali menjelang raya je, arwah mesti akan buat kuih siput..Aku pun mesti akan tolong sekali,tp sejak arwah xde,aku dah jdi xrajin dan dh xsemangat nak wat ag dah,wlupun dh 2 thun..Arwah tok,setiap kali lps sembahyang mesti dia akan mengaji Al-Quran..Dia xpernah lupa nk puasa sunat,aku kagum dgn arwah,padahal aku pun agak culas nk wat..

Sebelum arwah meninggal,arwah dah sakit mcm2 penyakit..Arwah tok ada darah tinggi, kaki kebas xbleh berjalan,penyakit kulit..Kesian kat arwah..Aku setiap kali tido umh tok, mesti aku akn tolong urut kaki badan dia, tolong buh ubat kat dia, dan yg plg selalu aku wat, cabut uban dia..Untuk pengetahuan korg, bebrapa mggu sblum arwah tok meninggal, aku ada sempat cabut uban arwah tok aku sebelum aku balik umah,nak uruskan kemasukan pendaftaran ke poli..Sedih sgt2,sbb aku xsangka, itulah saat terakhir aku akn bersama dgn arwah tok...Waktu arwah tok meninggal, hanya cucu bongsunya sahaja yg ada time arwah menghembuskan nafasnya yg terakhir,iaitu cucu lelakinya,Adam (ank mk cik aku)..Dan pada bulan itu jugak,mak cik dan pak cikku, pergi menunaikan haji...

Aku sayang sangat kat arwah...Tapi, Tuhan lebih sayangkan dia..Aku pun dah xsanggup nak taip lagi,sbb aku akan nangis plak satgi..Aku sentiasa doakan agar rohnya ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..Aminnn...

Hanya gambar yg menjadi kenangan



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…