Langkau ke kandungan utama

[UPDATE] Biodata SEVENTEEN


INTRODUCTION:

Seventeen merupakan boyband baru asal Korea Selatan bentukan Pledis Entertainment. Grup ini beranggotakan 13 orang dengan rata-rata usia 17 tahun. Mereka terdiri dari S.coups, Junghan, Joshua, Jun, Hoshi, Wonwoo, Woozi, DK, Mingyu, The8, Seungkwan, Vernon, Dino. Seventeen juga di bahagi dalam 3 unit iaitu Vocal Team, Hip Hop Team dan Performance Team.



Anggota Seventeen sendiri terpilih setelah melalui rangkaian ujibakat pada program acara mereka sendiri yaitu 'SEVENTEEN TV'. Program tersebut sebagai saranan pelatihan para calon itu untuk belajar bagaimana cara menghibur penonton.



Sebelum debut, adik dari After School, NU'EST & Hello Venus ini juga telah tampil dalam program "SEVENTEEN Project - Debut Big Plan" yang ditayang MBC Music, yang menunjukkan persiapan debut mereka.


Seventeen memulakan debutnya pada tanggal 29 Mei 2015 dengan lagu “Adore U” yang juga merupakan bahagian dari album mini pertamanya ’17 Carat’. Sukses dengan debutnya, Seventeen mengeluarkan album mini keduanya bertajuk ‘Boys Be’ pada tanggal 10 September 2015. Mereka pun promosi lagu andalanya iaitu “Mansae” di program-program muzik mingguan.


Nama Grup : Seventeen (세븐틴)
Label : Pledis Entertainment
Debut : 26 Mei 2015
Lagu Debut : Adore U
Fansclub : CARAT

MEMBER2: 


1) S COUPS
NAMA: Choi Seung Cheol
TARIKH LAHIR: 8 Ogos 1995
POSISI: Leader, Main rapper
NICKNAMES: 17's Father
TINGGI: 178 cm
BERAT: 65 kg
DARAH: AB
SUB UNIT: HIP HOP team (leader)
WARGANEGARA: Korea Selatan

Fakta:
a) Lahir di Daegu, Korea Selatan
b) Merupakan salah satu line up dari Pledis Boys
c) Nama panggilan: Daddy Coups, Seventeen's Dad, Coups
d) Lulusan dari School of Performing Arts Seoul
e) Artis fav: Taeyang BIG BANG
f) Aktor fav : Seol Kyung Goo
g) Mimpinya ingin mnjd pelakon
h) Keahliannya iaitu taekwondo
i) Sebelum ada Seventeen dia merupakan member dari "Tempest"
j) Selain jaguh bernyanyi, dia juga pandai bermain tenis
k) Tahun 2011, pernah tampil di mv "Face" milik NU'EST
l) Pernah tampil di mv After School Blue "Wonder Boy" tahun 2012
m) Panutannya, adalah G.DRAGON, Zico BLOCK B, U-Know Yunho
n) angka fav: 8
o) warna fav : merah dan putih


2) JEONGHAN
NAMA: Yoon Jeong Han
TARIKH LAHIR: 4 Oktober 1995
POSISI: Main vocal
TINGGI: 175 cm
BERAT: 54 kg
DARAH: B
SUB UNIT: VOCAL Team
NICKNAME: 1004 Angel
WARGANEGARA: Korea Selatan

Fakta:
A) Berasal dari Seoul
B) Menjalani pelatihan selama 2 tahun 2 bulan
C) Terpilih sbg anggota dgn keperibadian terbaik
D) panutannya Taemin Shinee
E) menyukai semua makanan Korea
F) Berteman dengan V BTS
G) Lulusan dari SMA Hyangnam
H) Julukan: Oldest maknae, Angel 1004
I) Hobinya bersukan terutama jogging dimlm hari
J) tampil di mv Kiggen (Phantom) feat Jinsil berjudul "Playback"


3) JOSHUA
NAMA ASLI:  Joshua Hong
NAMA KOREA: Hong Ji Soo
TARIKH LAHIR: 30 Disember 1995
POSISI: Main vocal
BAHASA: Sepanyol, Jepun, korea, Bahasa inggeris, mandarin
TINGGI: 177 cm
BERAT: 60 kg
SUB UNIT: VOCAL Team
NICKNAME: American Hyung
WARGANEGARA: USA

Fakta:
a) Lahir di Los Angeles, California, USA
b) Pernah menjadi cameo di "I Miss You"
c) Hobi: Tidur, membaca, main gitar dan tentunya bernyanyi
d) Olahraga fav : bola sepak
e) warna fav : hitam, coklat, biru dan pink
f) Artis fav : 2BIC,Chris Brown, Usher, Tupac, Jeff Bernat
g) Actor fav : Ja Dong Gun, Leonardo De Caprio
h) makanan kesukaan: Ayam
i) haiwan fav : Arnab
j)Panutannya: parents, Eminem, Shinhwa
k) Penggemar EXO
l) Suka kopi dan ais krim terutama perisa Kiwi
m) Julukan: The Gentleman, American Hyu ng


4) JUN
NAMA ASLI: Wen Jun Hui
NAMA KOREA: Mun Jun Hui
TARIKH LAHIR: 10 Jun 1996
POSISI: dancer, vocal
BAHASA: Mandarin, kantonis
TINGGI: 180 cm
BERAT: 63 kg
DARAH: B
NICKNAMES: Mr Blue earmuffs
SUB UNIT: PERFORMANCE Team
WARGANEGARA: CHINA

Fakta:
A) Lahir di Shenzhen, Guangdong, China
B) Trainee selama 2 tahun 7 bulan
C) mengagumi Ren NU'EST
D)Dikenal sebagai ibu dari Seventeen
E) Mirip dgn Hee Chul SUJU
F) Pindah ke Korea setelah mempunyai sedikit pengalaman di bidang lakonan
G) Less bahasa korea krn hanya bisa bahasa mandarin dan kantonis
h) Diwaktu lapang, sering mengisi waktunya dgn main piano dan baca buku
I) Ahli dalam wushu
J) Pernah main di filem: The Pye Dog, The Legend is Born: IP Man, Children's War, My Mother
K) juga main di drama: Go Go Daddy, Love Under The Eaves dan Intouchable (web drama)


5) HOSHI
NAMA: Kwon Soon Young
TARIKH LAHIR: 15/6/1996
POSISI: main dancer, lead vocal
TINGGI: 178 cm
BERAT: 60 kg
DARAH: B
NICKNAMES: Mr dumbbell, 10:10
SUB UNIT: PERFORMANCE Team
WARGANEGARA: Korea Selatan

Fakta:
A) Lahir di Namyangju, Gyeonggi, Korea Selatan
B) Mengambil nama panggung Hoshi krn bermakna "Star" dlm bahasa Jepun
C) Mempunyai nickname Mr. Dumbbell dan Mr. Aryeong
D)Warna fav : hitam dan putih
E) Fasih bahasa Jepun dan Cina (dasar)
F) Trainee selama 4 tahun
G) Fanboy : Shinee
H) berbakat dlm hal koreografi.Hampir semua koreografi merupakan ciptaannya
i) suka makanan Jepun
J) Role model: Keone Madrid


6) WONWOO
NAMA: Jeon Won Woo
TARIKH LAHIR: 17/7/1996
POSISI: Main rapper
TINGGI: 182 CM
BERAT: 63 KG
DARAH: A
SUB UNIT: HIP HOP Team
EDUCATION: Seoul Academy of Performing Arts
NICKNAME: Mr Beanie
WARGANEGARA: Korea Selatan

Fakta:
A) Lahir di Changwon, Gyeosangnam, Korea Selatan
B) nama panggilan: Mr. Beanie, Wonu
C) pernah tampil di mv NU'EST "Face" dan "Venus" milik Hello Venus
d) warna fav : Biru
E) sgt menghargai kerja keras org tuanya dan menganggap org tuanya adalah idolanya
F) selain org tuannya, panutan lainnya adalah Tablo Epik High.
G) mulai trainee sejak tahun 2012
H) Lulus dari Seoul Academy pd 11 Feb 2015
I) takut dengan anjing
J) merupakan member Seventeen terbersih


7) WOOZI
NAMA: Lee Ji Hoon
TARIKH LAHIR: 22/ 11/ 1996
POSITION: Main vocal, main dancer
TINGGI: 165 CM
BERAT: 54 KG
DARAH: A
SUB UNIT: VOCAL team
EDUCATION: Hanlim Multi Art School
NICKNAMES: Mr flourescent sneakers
WARGANEGARA: Korea Selatan

Fakta:
A) Lahir di Busan
B) mempunyai beberapa julukan spt : Tofu (Tauhu) , mknn lembut, white, anak Suga, Peri Jahat
C) penggemar Brian Puspos
D) panutannya adalah Chris Brown dan Park Jin Young
E) merupakan bekas anggota "Tempest"
F) pernah tampil di mv NU'EST "Face", Hello Venus-Venus dan Orange Caramel-Copy Cat
G) fasih bahasa Jepun
h) merupakan member terpendek di grup
I) penggemar X-MEN
J) Tidak suka makanan pedas
K) iri dengan Joshua krn fasih BI


8) DOKYEOM
NAMA: Lee Seok Min
TARIKH LAHIR: 18 / 2/1997
POSISI: Main vocal
TINGGI: 179 CM
BERAT: 66 KG
DARAH: RH-O
SUB UNIT: VOCAL Team
NICKNAME: Mr hat
WARGANEGARA: Korea selatan

Fakta:
A) Lahir di Suji-Gu, Yongi -Si, Gyeonggi, Korea Selatan
B) lulusan dari School Of Performing Arts Seoul
C) Panggilan : Mr Hat, Seokson
D) makanan fav : ayam wenchang
E) pernah berkata klu dia merasa takut dan kesepian waktu bergabung di Pledis namun dia adalah member yg mudah bergaul
F) keperibadian DK itu ceria tp agak sensitif
G) angka kesukaan: 17
H) warna fav : hitam
I) panutannya: Super Junior, Moon Myung Junً, dan Dohyun
J) paling rapat dgn Vernon dan Seungkwan


9) MINGYU
NAMA: Kim Min Gyu
TARIKH LAHIR: 6/4/1997
POSISI: Main rapper, visual
TINGGI: 185 cm
BERAT: 65 kg
DARAH: B
SUB UNIT: HIP HOP Team
PENDIDIKAN: Seoul Broadcasting High School
NICKNAMES: Mr Wristband
WARGANEGARA: Korea Selatan

Fakta:
A) Lahir di Anyang, Gyeonggi, Korea Selatan
B) Lulus dari Seoul Broadcasting High School
C) pencinta anjing
D) angka fav : 17
E) warna fav : biru
F) lagu fav : Kim Soo Hyun-Dreaming
G) member paling tinggi di Seventeen
h) tampil di mv NU'EST- Face, Hello Venus- Venus dan Kye Bumzu- 28.5
I) panutannya: T.O.P BIG BANG
J) mingyu kidal
K) punya adik 4 tahun lebih muda
L) salah satu anggota paling tampan
M) paling rapat dgn Seungcheol dan Wonwoo


10) THE-8
NAMA ASLI: Xu Ming Hao
NAMA KOREA: Seo Myung Ho
TARIKH LAHIR: 7/11/1997
POSISI: Vocal, lead dancer
TINGGI: 178 CM
BERAT: 53 KG
DARAH: O
SUB UNIT: PERFORMANCE team
NICKNAME: Little B
WARGANEGARA: China

Fakta:
A) Lahir di Haucheng, Anshan, China
B) trainee sejak tahun 2014
C) biasa dipanggil dgn sebutan cute king, little prince, 8
D) angka fav: 7
E) menyukai semua warna
F) panutannya : parents, Henry SUJU M
G) suka sup kentang
H) suka memiliki rambut pendek
I) dianggap member plg lucu dan manis di grup
j) tampil di filem "Day Day Up"



11) SEUNGKWAN
NAMA: Boo Seung Kwan
TARIKH LAHIR: 16/1/1998
POSISI: Main vocal
TINGGI: 174 CM
BERAT: 56 KG
DARAH: B
SUB UNIT: VOCAL team
EDUCATION: Seoul Broadcasting High School
NICKNAMES: Mr Mic
WARGANEGARA: Korea Selatan

Fakta:
A) Lahir di Pulau Jeju
B) Lulus dari Seoul Broadcasting High School
C) Trainee sejak tahun 2012
D) mknn fav : hamburger
E) sukan fav : basketball
F) sebelumnya dia pernah ditawari masuk ke JYP namun dia tolak
G) suka musim panas dan musim gugur
H) panutannya: Junsu JYJ
I) merupakan anggota ke 3 yg terungkap
J) saat masih SMP, memiliki nama panggilan presiden Bush (Boo-ssi terdengar spt Bush)


12) VERNON
NAMA: Hansol Vernon Chwe
TARIKH LAHIR: 18/2/1998
POSISI: Lead rapper, main dancer
TINGGI: 175 CM
BERAT: 56 kg
DARAH: A
SUB UNIT: HIP HOP team
NICKNAMES: Mr Headphones
WARGANEGARA: USA & Korea Selatan

Fakta:
A) Lahir di New York, Amerika Syarikat
B) Pindah di Korea sejak masih berusia 6 tahun
C) ayahnya adalah org Korea dan ibunya dari Amerika
D) olahraga fav : tenis dan bola sepak
E) sgt suka anjing
F) suka coklat
G) pelakon korea fav: Lee Byung Hun, Brad Pitt, Johny Depp
H) filem fav : Cloud Atlas, Iris, Fight Club
I) mengidolakan Drake, T.I, J.Cole, Kendrick Lamar
J) genre muzik fav : R&B, Rap, Hip Hop
K) trainee selama 3 tahun 3 bulan
L) boleh main gitar akustik dan elektrik
M) alergik kacang
N) pernah join program Show Me The Money 4 namun tersingkir di putaran ke 3
O) dia dan DK mempunyai tarikh dan bulan lahir yg sama
P) tampil di mv Man of K- Falling dan Orange Caramel- My Copycat


13) DINO
NAMA: Lee Chan
TARIKH LAHIR: 11/2/1999
POSISI: Lead rapper,main dancer,vocal,maknae
TINGGI: 170 CM
BERAT: 56 kg
DARAH: A
SUB UNIT: PERFORMANCE Team
NICKNAME: Mr backpack, small giant
WARGANEGARA: Korea  selatan

Fakta:
A) Lahir di Iksan-Si, Jeollabu, Korea Selatan
B) merupakan member paling muda
C) sekolah di Seoul Broadcasting High School
D) julukan: Mr Bagpack
E) sgt suka Michael Jackson dan Gaeko Dynamic Duo
F) trainee 3 tahun
G) menyukai EXO
H) Tampil di mv Orange Caramel- my copycat

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…