Langkau ke kandungan utama

Istilah dalam K-Drama: 'Descendants Of The Sun'

Hai, assalammualaikum.


Siapa kat sini merupakan peminat drama 'Descendants Of the Sun', boleh baca entry ni.Silakan baca:)

1) 특전부대 teuk.jeon.bu.da (Pasukan elit)
• Dalam drama, pasukan elit yg disertai Yoo Si Jin adalah '태백부대' (tae.baek.bu.dae)

2) 대장 dae.jang (komander)
• Yoo Si Jin adalah 'komander (대장)' pasukan tentera Tae Baek, pada masa yg sama dia juga adalah komander pasukan Alpha dan ketua pasukan perubatan Kang Mo Yeon.Kedua2 posisi ini disebut sebagai '팀장 (tim.jang)'! Pasukan yg lebih kecil sbg '팀장' (team), manakala ketua dlm sbuah grup idol disebut sbg leader 리더 (i.deo)

3) 대위 dae.wi (kapten)
• Inilah pangkat Yoo Si Jin dalam pasukan elit, pangkat Seo Dae Young dlm pasukan elit adalah 'Sarjan Mejar', dlm bahasa Korea Selatan disebut sbg '상사' (sang.sa)'.

4)중위 jung.wi (Lefternan)
• inilah pangkat watak sampingan, Yoon Myung Ju dlm drama, pangkat ayahnya Gil Joon adalah 'Leftenan Jeneral', dlm bahasa Korea Selatan disebut sbg '중장 (jung.jang)'.

5) 태양의 후예 tae.yang-eui hu.ye (Keturunan Matahari)
• '태양 (tae.yang)' bermaksud matahari, manakala '후예 (hu.ye)' bermaksud keturunan.
• Pengarah berkata drama ini dinamakan sbg 'Keturunan Matahari' krn watak lelaki dan watak perempuan masing2 bekerja sbg anggota tentera dan doktor yg sggup mengorbankan diri mereka demi menyinari org lain. Dalam bahasa Korea Selatan, bulan disebut sbg '달 (dal)'.

6) 전쟁 jeon.jaeng (peperangan)
7) 질병 jil.byeong (Penyakit)

8) 군인 gun-in (Anggota Tentera)
• 'Pasukan tentera' adalah ' 군대 (gun.dae)', 
• masuk tentera adalah '입대 (ip.dae)'.

9) 임무 im.mu (Misi)
• Selain 'im.mu', misi (mission) juga disebut sbg '미션 (mi.syeon)'.

10) 군의관 gun-eui.gwan (Doktor Tentera)
• Inilah pangkat Yoon Myung Ju, manakala pangkat ayahnya adalah Komander pasukan elit R.O.K. Komander disebut sbg '사령관 (sa.ryeong.gwan)'. 

11) 의료봉사팀 eui.ryo.bong.sa.tim (Pasukan Perkhidmatan Perubatan)
• '봉사' bermaksud melakukan perkhidmatan awam, perkataan ini berasal dari perkataan Jepun 'Altruisme'.

12) 콜사인 kol.sa-in (Nama Kod)
• Watak2 dlm drama mempunyai nama kod tersendiri ketika menggunakan interkom.'Kol.sa-in' berasal dari perkataan bahasa inggeris 'Call Sign'.

13) 빅보스 bik.bo.seu (Big Boss)
• Nama kod Yoo Si Jin adalah Big Boss,manakala nama kod Kang Mo Yeon adalah Beauty, dalam bahasa Korea Selatan disebut sbg (이쁜이 i.bbeun-i).

14) 울프 ul.peu (Wolf)
• Nama kod Seo Dae Young adalah Wolf, manakala nama kod ayah Yoon Myung Ju adalah Yellow Tiger, dalam bahasa Korea Selatan disebut sbg 옐로다이거 (yel.lo.ta-i.geo).

15) 스누피 seu.nu.pi (Snoopy)
• inilah nama kod yg digunakan oleh Choi Woo Geun dari pasukan Alpha.
• Dalam drama, Gong Cheol Ho menggunakan nama karakter terkenal 'Harry Potter 해리포터 (hae.ri.po.teo)' sbg nama kodnya,
•  manakala Im Gwang Nam juga menggunakan nama karakter manga < Dragon Ball>, Piccolo (피콜로 pi.col.lo.) sbg nama kodnya.

16) 단결 dan.gyeol (Perpaduan).
• Walaupun slogan pasukan tentera di Korea Selatan adalah 'Kesetiaan' , dlm bahasa Korea Selatan disebut sbg 충성 (chung.seong) tp sebenarnya dlm pasukan tentera, setiap pasukan elit mempunyai slogan tersendiri seperti slogan pasukan elit Yoo Si Jin adalah 'dan.gyeol' (perpaduan).

17) 애.국심 ae.guk.sim (Kesetianegaraan)

18) 병윈 byeong.won (Hospital)
• Doktor disebut sebagai '의사 (eui.sa), manakala jururawat digelar sbg '간호사 (kan.ho.sa).

Sumber: epop malay magazine, siri 83, bulan Ogos 2016. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…