Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2015

Story Lawak | Daripada Majalah Remaja

Story #1:Tumpukan Perhatian
Sekumpulan pelajar perubatan berkumpul untuk melihat seorang pensyarah melakukan pemeriksaan ke atas satu mayat. Mereka berkumpul mengelilingi meja mayat itu diletakkan, lalu menumpukan perhatian terhadap syarahan yang disampaikan.

Pensyarah: Dalam bidang perubatan, ada dua kualiti yang sangat penting untuk menjadi seorang doktor.Kamu tahukah apa yang saya maksudkan?
Pelajar: Tidak tahu sir.
Pensyarah: Pertama, kamu semua tidak boleh jijik melihat mayat.Saya akan melakukan demonstrasi.

***Pensyarah itu kemudiannya mencucuk satu jari ke dalam mulut mayat.Dia menariknya semula keluar dan tiba-tiba menjilat jarinya.

Pelajar: Eiii! Gelinya!
Pensyarah: Sekarang cuba kamu buat

***Selepas beberapa ketika, barulah mereka mengikut apa yang baru sahaja dilihat.Seorang demi seorang memasukkan jari ke mulut mayat dan menjilatnya.Apabila semua pelajar selesai, pensyarah itu memandang ke arah mereka dan berkata...

Pensyarah: Kualiti kedua yang sangat penting ialah pemerhatian yan…

Final Mentor Legend

Assalammualaikum...
Semalam 22 Feb, telah pun berlangsung Mentor Legend Akhir di TV3....Senarai pemenang2 telah pun diketahui...Tahniah buat mereka...Masing2 memberikan persembahan yang bertenaga dan menghiburkan...:)
Setiap persembahan dinilai melalui 3 pusingan..
Pusingan 1: Persembahan bersama Mentor Pusingan 2: Persembahan secara Solo Pusingan 3: Persembahan bersama artis pilihan...(Atilia,Mila,dan Mimi One Nation Emcees)
Malam semalam lagi menarik kerana diserikan dengan kehadiran penyanyi dari Indonesia,Cakra Khan sebagai juri jemputan dan membuat persembahan...Perghh,handsome gilo diaaa...
Hadiah2 pun tak kurang hebatnya juga... Hadiah pertama bagi Juara Mentor Legend: ☆ Wang RM 300 000 & Trofi ☆ 2 biji kereta Proton Iriz ☆Dua baucer from Zalora bernilai RM10 000 ☆Dua set TV
Tempat Kedua: RM200 000 & trofi Tempat Ketiga: RM100 000 & trofi
So, tibalah senarai pemenang2... Juara: Azmil & Dayang Nurfaizah (86 markah) Tempat Kedua: Aina dan Ella (68 markah) Tempat Ketiga…

EXTRA PIC :Ladang Nipah Kipli

Hai... Aku straight to the point je la ehh... Entry semalam tak dapat nak show off gambo banyak2... So,kat sini aku tambah beberapa yang boleh dalam entry sambungan ni okehh...:) Lupa nak bagitahu jugak, lepas kami makan2 kat Ladang tu kami pegi ke satu tempat rekreasi ni...Tapi, aku lak terlupa nama tempat tu..Tempat tu ada Gua..Huwaaa...teruk nau ingatan aku nihh...



Santai : Ladang Nipah Kipli

Assalammualaikum...
Gong Xi Fa Cai....Hai, mood raya cina ada pada aku??Sejak bila nih,haha...Ok aku bukan nak cite pasal tu... Kelmarin aku dengan membe2 aku,Ummu, Ika,Eija and Apek jalan2 kat Perlis...
So tempat yang kami tuju untuk lepak2 sambil mencari tempat makan yang best...Jika entry sebelum ni aku ada cite kami penah makan Steambot kat Repoh,tapi kali ni kami bergerak ke dalam ladang...
Haa...tula nama dia Ladang Nipah Kipli kat Kuala Sanglang, Perlis..First time datang kat sini..Sebelum ni hanya tengok disiarkan kat Tv..Kali ni baru dapat betul2 datang secara real..
Ladang Nipah ni tempat kita boleh lepak2,santai bersantai sambil menikmati makanan kat sini..Ya ada kedai makan kat dalam ladang ni..Of coursela main menu kat sini air nira nipah...Betul2 asli,huhu..Tapi,hanya boleh minum disini saja,takde disediakan bungkus bawak balik okehh...
Makanan yang paling special yang aku boleh nak suggest kat korang if korang datang sini adalah laksa dengan mihun sup..Minuman kami sum…

Fruit Infused Water

Assalammualaikum...



Boleh cuba ni... Untuk jaga kesihatan.. Tambah air or ais je dalam buah2...

18 Februari: Genap Setahun

Assalammualaikum...

**kopi pasta from my wechat moment...**
18 Februari 2015..:
hari ni genap setahun pemergian arwah ayahku...
Hj Mat b Saad...
Ya Allah, rindunya terasa..
masih teringat saat2 dulu,ketika dia sihat hinggalah saat dia pergi buat selamanya...
Dia berjaya mmbesarkan 9 zuriatnya dengan penuh tabah...
bnyk kenanganku bersama arwah ayh...
disaat ank2 lelakinya tggal berjauhan, hnya tnggal aq yg mnemaninya...
kdg2 bila sendirian,aq merasakan aq sperti ggal menjadi ank yg baik untuknya...
Ya Allah..ampunkan aq...
**air mata bergenang**
teringat zaman kcilku, mngikut arwah ayhku ke ldang getah, sawah padi mmbuat aq rasa bangga waktu tu krn kerajinan dan smangatnya bkerja mncari sesuap nasi...
jgk tak ketinggalan memori kna marah,kena rotan dgn arwah ayhku...
terasa rindu saat tu...
pergi psr mlm,tgk kuih kgemaran dia menambah rasa rdu di hati...
**tarik nafas**
Antara mak dan arwah ayh,ayh aq la plg garang...
Emm, entahla...Gara2 manjaku mudah sja arwah ayh cair kdg2...
almak…

Operation Rambut

Hai... Aku dah buat keje gila lagi...Aku telah memungkiri misi aku untuk tahun ni agar takkan gunting rambut...Tapi aku da pun gunting,iskk3...
Actually, aku ni cepat rimas bila berambut panjang..Disebabkan rambutku agak kerinting dan jenis mengembang apabila kering, so the best solution aku terpaksa gunting...Sorry, mission..Aku dah belot dgn hang...
Tapi yang paling lagi mengejutkan...Mesti korang macam xpercaya...Sebenarnya aku gunting sendiri rambutku...Haa..??Serius aku gunting sendiri tanpa aku pergi kedai, tanpa bantuan sesiapa..Haha, sah2la xsecantik potongan kedai tapi bolehla bernafas sikit bila rambut dah digunting..Nak pakai tudung pun selesa haa...
Sebab aku gunting sendiri:- 1) menjimatkan kos dan masa 2) sebab sudah takda pilihan lagi nak atasi masalah rambut gugur aku
Actually, this not my first time aku gunting sendiri kat umah tanpa ke kedai..Dah banyak kali since zaman sekolah lagi..Kecuali lau aku duk umah mak cik aku barula dia tolong guntingkan if aku nak...:)
A…

Semi Final Ke-2 Mentor Legend

Assalammualaikum...

Baru tadi aku sempat layan Mentor Legend untuk Separuh Akhir ke-2...Minggu depan 22 Februari 2015 hari kemuncaknya Final Mentor Legend...Sama2la kita nantikan...:)
Ok, protege dan mentor yang mara ke Final telah diketahui tadi...Persembahan semua protege sangat2 bertenaga dan hebat...Apapun Tahniah buat mereka...
Juara mingguan semi final ke-2: Amy Search & Sarah
Final Mentor Legend: 1) Amy Search & Sarah 2) Dayang Nurfaizah & Azmil  3) Ella & Aina
"TAHNIAH KEPADA PROTEGE2 FINAL MENTOR LEGEND... KEPADA YANG TIDAK DAPAT MASUK JANGAN BERPUTUS ASA"
P/s: ~ramalanku Aina bakal masuk final menjadi kenyataan ~ muka si Azmil tu iras macam En N la,hehe...

Produk: Garnier Pure Active

Hai...
Kecantikan dan wanita memang tak dapat dipisahkan...Especially iolls nih..Yang paling perlu diberikan keutamaan adalah adalah bahagian wajah...:)
Wajah yang cantik dan bersih dapat memberikan keyakinan untuk memulakan hari kita..Menyebut tentang wajah,tidak lari daripada pemilihan produk pembersih dan pencerahan yang sesuai dengan jenis kulit. Termasukla diriku sendiri...
Bagi wajahku yang jenis berjerawat ni amatla susah nak cari produk yang sesuai kerana ia terlampau sensitif...Bermacam produk da try tapi skang aku lebih prefer guna jenama Garnier Pure Active..Aku da start pakai since 2 tahun lepas lagi...

Jenis yang macam kat atas ni la yang aku guna sekarang ni...Memandangkan agak serius jerawat aku,bila aku pakai yang ni tersangatlah berkesan...Jerawat pun dah berkurangan and muka dah tak berminyak...Korang yang mengalami situasi seperti aku leh la mencuba produk ni..

Sekarang ni Garnier #PureActive tengah mengadakan kontes dengan menawarkan hadiah IPhone 6 sebagai hadiah…

Wordless Wednesday #8

Assalammualaikum...


Tq kpd Maxis memberikan perkhidmatan yg terbaik ni... Kiriman kurier sim card broadband yg baru menggantikan sim card yg hilang secara percuma...:)
Sudah 5 tahun aku menjadi pengguna setia Maxis Broadband..Aku hanya guna jenama Maxis sebagai kegunaan internet kerana aku boleh menutup akaunnya dengan hanya melalui panggilan telefon jika sudah mahu menutup kelak..Jenama lain aku belum pernah cuba..:)

Spontaneous #8

Hai...

“I Love You” is easy to say when
other words fail or get in the way.
• Attention and awareness is freely
given, and faults are ignored or
quickly forgiven.
• Begging or pleading is not required
for affection.
• Family, friends and work don’t
compare to you.
• Good surprises, gifts of laughter and
togetherness often arise.
• If you find this list makes sense, then
it’s likely you have experienced love.
• It’s easy to forgive, forget and move
on when something goes wrong.
• Love doesn’t need to be chased, as it
is easily found.
• Love is not one-sided. If it is, or feels
that way, then it’s likely unrequited.
• Love stands up for you any time
there is trouble.
• Mind, body and soul are appreciated
and respected.
• No one walks away without a plan to
return.
• No other lover exists in the mind of
your partner. There is no competition.
• Plans are made and kept, or the
excuse is true.
• Sharing is open, honest and without
hesitation.
• The relationship is worthy of safety
and prot…

Soalan Stress: #Kahwin

Hai,assalammualaikum...
Aduhai,stress jadi perempuan kan??Tambah lak bila dah meningkat usia ni roda kehidupan makin mencabar..Soalan bab kawin ni sangatla bikin hati girl like me rasa,huhh sangat bosan,huhu...

Soalan2 panas dan bikin stress ni sentiasa berjalan dari semasa ke semasa...

Contoh, lepas SPM: "dapat berapa A?", "Sambung u mana?", "Nak amek kos apa?"
Masuk uni: "duk kawan dengan sapa?", "ada bf ka?"
And paling meluat,Lepas abes study: "bila nak kawen?"

Haa..nampak tak betapa stressnya aku...Dah selalu sangat aku kena soalan bab kawen..Ada gak yang wat ramalan sendiri aku akan kawen tak lama lagi.Hamboi, hamboi , hamboi....macam korang ni Tuhan lak kan leh baca naseb dan takdir orang...Hello,boleh tak tanya soalan yang lebih berilmiah sikit??Pfft...

Okla,malas nak bising2 lebih..Anggap je diorang ni amek berat pasal kita,hewhew..Bawah ni aku cuba kongsikan jawapan2 yang boleh mematikan soalan2 mok cik,pokcik, tokci…

Relationship: Boys and Important Date

Hai...
Dah lamanya la hai tak bukak story tentang relationship...Of coursela relationship between boy and girl..Takkan gay and lesbian lak kn??haha...Eeeww, gay??Lesbian??Goli waaa...

Dalam entry ni aku nak fokus pada pasangan yang melibatkan tentang important date...Maksudnya kat sini,tentang hari dan tarikh yang penting yang melibatkan pasangan yg perlu diraikan bersama...

Contoh,birthday, anniversary and sebagainya..Selalunya hanya dua ni jela yg selalu kita nak raikan pun,huhu...Secara ringkasnya,bagi aku tarikh2 ni sangatla penting bagi pasangan untuk dapat menunjukkan kasih sayang dan penghargaan pd pasangannya...:)

Sesetengah boy ni bukannya nak ingat sangat tarikh2 macam ni..Buktinya, seseorang yg rapat dengan aku langsung tak ingat birthday aku,apalagi nak wish birthday aku...Huhh, sedih mak jemahh..

Teremo lak aku..Haa,sebab tu la aku kata lelaki agak payah nk ingat tarikh penting camni..Kata sayang kan??Apa la salahnya lau ingat..Tak sambut pun tak apala sebab jauh, tapi t…

Spontaneous #7

ASSALAMMUALAIKUM...
♡Perempuan hanya boleh jatuh cinta sekali sahaja pada seorang lelaki yang bernama Suami...Tetapi, lelaki boleh jatuh cinta untuk kali kedua kerana mereka boleh berkahwin lebih dari satu... :)♡

My New Baby: Samsung Galaxy Grand Prime

ASSALAMMULAIKUM....
Birthday Present....
My komen this gadget:
♡ Sangat best kerana kelebarannya dapat membantu aku untuk berblogging
♡ Keypad hp ni sgt sesuai dgn jari kecilku untuk menekannya krn saiznya tidak terlalu kecil
♡ Warnanya cantik krn berwarna gold
...sekian...
P/s: spa yg hadiahkan??shhh...biarlah rahsia...hehe..:p

Resepi: Kek Susu

Hai... Hari ni dikesempatan ni iolls nak share resepi Kek Susu yang telah aku cuba buat...Resepi ni aku dapat dari wall mak cik aku....Ni resepinya.. Selamat mencuba


Bahan2:
1) 125 g butter 2) 3 biji telur 3) 1/2 cawan gula halus 4) 1 1/2 cwn tepung naik sendiri **aku guna tepung gandum je** 5) 3/4 susu pekat nanis 6) 1/4 sudu kecil esen vanilla 7) 1/4 cwn susu cair/air 8) 2 sudu kecil ovallete
Cara2:
1: Pukul butter dan gula halus hingga kembang 2: masukkan telur satu persatu.Masuk esen vanilla dan putar lagi 3: Masukkan ovallete. Putar adunan. 4: Masukkan tepung selang seli dengan susu cair/air. 5: Tuang dlam loyang yang telah digris dgn minyak dan lapik dengan baking paper 6: Kukus selama 30-40 minit hingga masak.
Note: dalam senarai bahan ada susu pekat manis tp dalam kaedah tak disertakan...Bermakna korang boleh adjust letak susu pekat manis selepas masukkan ovallete...Aku hanya copy sebegitu rupa melalui facebook..Maaf diatas kesilapan ini....