Langkau ke kandungan utama

18 Februari: Genap Setahun


Assalammualaikum...

**kopi pasta from my wechat moment...**

18 Februari 2015..:
hari ni genap setahun pemergian arwah ayahku...
Hj Mat b Saad...
Ya Allah, rindunya terasa..
masih teringat saat2 dulu,ketika dia sihat hinggalah saat dia pergi buat selamanya...
Dia berjaya mmbesarkan 9 zuriatnya dengan penuh tabah...
bnyk kenanganku bersama arwah ayh...
disaat ank2 lelakinya tggal berjauhan, hnya tnggal aq yg mnemaninya...
kdg2 bila sendirian,aq merasakan aq sperti ggal menjadi ank yg baik untuknya...
Ya Allah..ampunkan aq...
**air mata bergenang**
teringat zaman kcilku, mngikut arwah ayhku ke ldang getah, sawah padi mmbuat aq rasa bangga waktu tu krn kerajinan dan smangatnya bkerja mncari sesuap nasi...
jgk tak ketinggalan memori kna marah,kena rotan dgn arwah ayhku...
terasa rindu saat tu...
pergi psr mlm,tgk kuih kgemaran dia menambah rasa rdu di hati...
**tarik nafas**
Antara mak dan arwah ayh,ayh aq la plg garang...
Emm, entahla...Gara2 manjaku mudah sja arwah ayh cair kdg2...
almaklumlah ank prmpuan dia sorg je...
Kini ayh sudah tiada...Segala knangan dgnnya msih segar diingatan...
Adk rdu ayah..
#Alfatihahih teringat saat2 dulu,ketika dia sihat hinggalah saat dia pergi buat selamanya...
Dia berjaya membesarkan 9 zuriatnya dengan penuh tabah...
banyak kenanganku bersama arwah ayh...
disaat anak2 lelakinya tinggal berjauhan, hanya tinggal aku yang menemaninya...
kadang2 bila sendirian,aku merasakan aku seperti gagal menjadi anak yg baik untuknya...
Ya Allah..ampunkan aq...
**air mata bergenang**
teringat zaman kecilku, mengikut arwah ayahku ke ladang getah, sawah padi membuat aku rasa bangga waktu tu kerana kerajinan dan semangatnya bekerja mencari sesuap nasi...
jugak tak ketinggalan memori kena marah,kena rotan dengan arwah ayahku...
terasa rindu saat tu...
pergi pasar malam,tengok kuih kgemaran dia menambah rasa rindu di hati...
**tarik nafas**
Antara mak dan arwah ayah,ayah aku la paling garang...
Emm, entahla...Gara2 manjaku mudah sja arwah ayah cair kadang2...
almaklumlah anak perempuan dia sorang je...
Kini ayah sudah tiada...Segala kenangan degannya masih segar diingatan...
Adik rindu ayah..
#Alfatihah

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…