Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2014

Wordless Wednesday #7

Assalamualaikum...
Throwback: Final Project (Sem 6) in Langkawi Island Historical and Cultural Package....

Wordless Wednesday #6

Assalammualaikum...


Just one month more.... 23 January... "Saengil Chukka Hamnida"...

Tips: Long Distance Relationship

Assalammualaikum...
Cara mengekalkan.hubungan jarak jauh...

#1 Berdoa Agar Kekal Bahagia Berdoa adalah perkara yang paling utama sekali. Doa juga dikira sebagai salah satu usaha kita. Berdoa memohon kepada Allah agar dihindari dari perkara-perkara yang boleh merosakkan rumah tangga seperti kehadiran orang ketiga, bisikan syaitan dan sebagainya. Lazimnya, apabila pasangan tinggal berjauhan, maka tidak mustahil akan wujudnya anasir-anasir luar menghasut supaya meninggalkan pasangan mereka. Ingat, kita perlu rajin berdoa dan tabah...
#2 Berhubung Secara Kerap Rajinkan diri kita untuk bertanyakan khabar kepada pasangan setiap hari. Jangan sesekali kita lupa untuk menghubunginya setiap hari tidak kira sama ada SMS, Call, WhatApp dan sebagainya. Pada hari ini pelbagai medium teknologi telah disediakan. Kita hanya perlu guna dengan sebaiknya. Tidak ada alasan untuk kita tidak menghubungi pasangan. Sekurang-kurangnya, ucapkanlah selamat pagi, dan selamat malam kepada pasangan kita secara bergilir-…

Spontaneous #6

Ketika Ambil Wudhuk, NIATKANLAH dalam HATI...
 1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".
2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, putihkanlah mukaku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".
3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".
4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".
5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, lindunglah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".
6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".
 7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan. "Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".

8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan, &…

Resepi: Cendawan Goreng

Hai...
Hari ni aku terasa nak bubuh entri pasal resepi simple lagi mudahnya pun adoii dalam ini blog..**erkk,apasal pelik nau ayat,arghh lantak**..

 My mom suka sangat beli cendawan untuk masak dalam sup..Tapi aku lak tak suka selain dibuat dalam bentuk goreng2...Apalagi lau bukan Cendawan Goreng...Memang faveret gue dehh..Tambah lak dimakan ratah camtu saja,hikhik... Ok,ni aku nak sharekan..(If tidak berperenggan,means aku update entry dalam handphone..Laptop aku rosak maka dah xboleh update blog lagi..And,dah tak boleh nak intai2 blog org lain,emm..)

 Ok,ni bahan2 utamanya:
*Cendawan
*1 sudu besar mentega
*2 sudu besar tepung beras
 *1 cawan tepung gandum
*Air sejuk
*Garam secukup rasa

 Cara2nya:
1) Firstly,cuci dulu cendawan tu bersih2 sebab takut ada tanah or apa2 benda kotor kat cendawan tuhh...Lau cendawan tu jenis besar bleh jugak potong2 sikit,lau tak nak potong tu pun boleh...
2) Pastu, masukkan bahan2 goreng: mentega,tepung beras,tepung gandum,dan garam dalam bekas apa2 je…

Spontaneous #5

When i first saw you, i was afraid to talk to you... When i first talked to you, i was afraid to like you... When i first liked you, i was afraid to love you... Now that i love you, i'm afraid to lose you... <3

Spontaneous #4

Ada dua titis air mata mengalir di sebuah sungai...Satu titis air mata tu menyapa air mata yg satu lagi..."Saya air mata seorang gadis yg mencintai seorg lelaki tetapi telah kehilangannya"..." Siapa pula kamu?"..Jawab titis air mata kedua itu, "Saya air mata seorang lelaki yang menyesal kerana membiarkan seorang gadis yang mencintai saya berlalu begitu sahaja."

Sad...

Tiada bnda yg lbh mnyedihkan selain pmergian insan2 yg tersyg... apalagi jika insan itu yg plg rapat.... especially, arwah ayh dan tok kesygnku yg sudah tiada... Bersyukurlah kalian msh ada ibu bapa.. berbakti kpd mreka smentara mrk msh ada... sntiasa luangkan msa dgn mrk jgk...

Spontaneous #3

Perasaan cinta itu dimulai dari mata,sedangkan rasa suka dimulai dari telinga...Jadi jika kamu mahu berhenti menyukai seseorg ,cukup dengan menutup telinga...Tapi apabila kamu cuba menutup matamu drpd orang yg kamu cintai, cinta itu akn berubah menjadi titisan air mata dan terus tinggal dihatimu dalam jarak waktu yg cukup lama...

Mood: Si Cengeng Bersastera

Hai.... Hidup ini indah pabila adanya insan2 yang tersayang disekeliling kita...Apalagi bagi diriku yang telah ketiadaan arwah ayahku sebagai ketua keluarga..Diri sememangnya masih boleh meneruskan kehidupan,kerana masih ada seorang ibu...Tetapi diri juga tak dapat menipu diri bahawa diriku masih memerlukan dahan untuk berpaut, bahu untuk bersandar dari sang jejaka...Kerana itu adanya si dia disisi...Walau jauh tetap terasa dirinya masih dekat denganku...Diala tempat untuk berkongsi masalah,penguat semangat dikala jatuh, menjadi bahu untuk dipinjamkan dikala aku sedang berduka...Makanya, dengan beraninya aku mengatakan dialah yang aku mengharapkan akan terus menemani aku dimasa kelak jika seandainya jodohku dengannya...Sememangnya, masing2 saling memerlukan satu sama Lain...