Langkau ke kandungan utama

Resepi: Cendawan Goreng

Hai...
Hari ni aku terasa nak bubuh entri pasal resepi simple lagi mudahnya pun adoii dalam ini blog..**erkk,apasal pelik nau ayat,arghh lantak**..

 My mom suka sangat beli cendawan untuk masak dalam sup..Tapi aku lak tak suka selain dibuat dalam bentuk goreng2...Apalagi lau bukan Cendawan Goreng...Memang faveret gue dehh..Tambah lak dimakan ratah camtu saja,hikhik... Ok,ni aku nak sharekan..(If tidak berperenggan,means aku update entry dalam handphone..Laptop aku rosak maka dah xboleh update blog lagi..And,dah tak boleh nak intai2 blog org lain,emm..)

 Ok,ni bahan2 utamanya:
*Cendawan
*1 sudu besar mentega
*2 sudu besar tepung beras
 *1 cawan tepung gandum
*Air sejuk
*Garam secukup rasa

 Cara2nya:
1) Firstly,cuci dulu cendawan tu bersih2 sebab takut ada tanah or apa2 benda kotor kat cendawan tuhh...Lau cendawan tu jenis besar bleh jugak potong2 sikit,lau tak nak potong tu pun boleh...
2) Pastu, masukkan bahan2 goreng: mentega,tepung beras,tepung gandum,dan garam dalam bekas apa2 jenis pun.Aku guna besen kecik jaa...
3) Masukkan air dan kacau bahan2 adunan goreng tu dengan cendawan tu haa...
4) Siap untuk digoreng.Masukkan minyak dalam kuantiti sederhana banyak dan tunggu minyak panas.Pandai agak2 banyak mana minyak dengan kuantiti cendawan.
5) Bila minyak dah panas,mulala masukkan cendawan yg bersalut tepung tu satu persatu..Gorengkan dia sampai betul2 garing yang kekuning-kuningan or sampai cendawan tu kerapuh-rapuhan..Supaya makan nanti akan terasa kriuk kriuk cam iklan Mee Sedap tuhh...
6) Dah siap goreng,toskan dan hidangkan dalam pinggan bersama sos pencicah(lau nak ratah)...Macam aku,aku suka makan dengan sos cili yg brand Life punya dengan gula..Lau ada mayonis aku campur ja dengan sos...

 Ok,done..Gambar pun xbleh nak letak,huhu...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…