Langkau ke kandungan utama

Soalan Stress: #Kahwin

Hai,assalammualaikum...

Aduhai,stress jadi perempuan kan??Tambah lak bila dah meningkat usia ni roda kehidupan makin mencabar..Soalan bab kawin ni sangatla bikin hati girl like me rasa,huhh sangat bosan,huhu...

Soalan2 panas dan bikin stress ni sentiasa berjalan dari semasa ke semasa...

Contoh, lepas SPM: "dapat berapa A?", "Sambung u mana?", "Nak amek kos apa?"
Masuk uni: "duk kawan dengan sapa?", "ada bf ka?"
And paling meluat,Lepas abes study: "bila nak kawen?"

Haa..nampak tak betapa stressnya aku...Dah selalu sangat aku kena soalan bab kawen..Ada gak yang wat ramalan sendiri aku akan kawen tak lama lagi.Hamboi, hamboi , hamboi....macam korang ni Tuhan lak kan leh baca naseb dan takdir orang...Hello,boleh tak tanya soalan yang lebih berilmiah sikit??Pfft...

Okla,malas nak bising2 lebih..Anggap je diorang ni amek berat pasal kita,hewhew..Bawah ni aku cuba kongsikan jawapan2 yang boleh mematikan soalan2 mok cik,pokcik, tokcik yang terlebih caring tu ekk...Jawapan2 ni aku dapat dari S.F yang wassap pada aku...Bacala ea..

18 Jawapan Sentap Balas Soalan “Bila Nak Kahwin?”.
Stress orang bujang!
Apabila tamat belajar: Dah habis belajar? Bila nak kahwin?
Apabila sudah bekerja: Mesti best gaji banyakkan. So, bila nak kahwin?
Jawapan cliche yang biasa dibalas balik ialah “Tahun depan”, “Tunggu kurus”, “Tunggu orang pinang”, “Bila sampai seru” atau “Takde calon lagi”.
Pastinya ada soalan atau jawapan balas yang buat kita bertambah sentap pula.
jpg
Jadi, memang penat nak menjawab soalan kesukaan ramai ini terutama ketika tiba musim hari raya, kenduri-kendara dan reunion.
Tahukah anda jawapan sentap berisi nilai sarkastik mampu mematikan soalan seterusnya?
18 Jawapan Sentap Balas Soalan:
“Bila Nak Kahwin?”
“Bila nak mendirikan rumah tangga?”
1. “Saya masih mahu berjasa untuk family.”
2. “Jodoh lambat ini ujian dari Allah untukku sebab Dia tahu aku boleh hadapinya. Kau tak dapat dugaan ini sebab mungkin kau tak boleh hidup apabila ditanya berkali-kali soalan ini”
3. “Dah siap tertulis dengan siapa dan bila aku nak kahwin. Tapi Allah tak reveal lagi padaku.”
4. “Takde nak rahsia-rahsia eh bila nak kahwin. Sebab ini semua rahsia Allah.”
5. “Esok pun boleh apabila dah tersurat ada calon.”
6. “Tunggu suami makcik kahwin lagi lah.”
7. “InsyaAllah bulan 9 nanti. Tahun belum tahu lagi”
8. “Jangan nak tanya sangat. Nanti aku mengorat suami kau, baru kau tahu.”
9. “Nak sponsor ke?”
10. “Kau tahu ke bila kau nak mati?”
11. “Rumah dah ada, tangga pun dah ada tapi semua tue sewa ajer.”
12. “Carikan seorang untuk aku boleh?”
13. “Awak tak tahu ke? Saya dah lama minat suami awak. Jom bermadu!”
14. “Tengah kumpul duit lagi tapi kalau Mak Long ada duit, boleh tak saya nak pinjam”?
15. “Belum cukup puas bahagiakan mak ayah.”
16. “To-Do-List bujang aku tak complete lagi. Kau ada?”
17. “Kalau tak kahwin, tak mati kan?”
18. “Ala… Bosanlah kalau dah kahwin nanti takde orang nak tanya soalan PANAS ni kat I lagi”
Mana satu pilihan kalbu? Hehe  

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…