Langkau ke kandungan utama

Biodata Super Junior (SUJU)

INTRO:

SUPER JUNIOR / SUJU adalah salah satu Boy Band legenda asal Korea Selatan dibawah label SM Entertainment.  

Awal mula, nama grup ini adalah O.V.E.R (Obey the Voice for Each Rhtym). Namun, sebelum debut, diubah lagi namanya menjadi Junior, karena mempresentasikan kalau membernya masuk pelatihan SM Entertainment dengan umur yang masih sangat muda. Kemudian diubah mejadi Super Junior dari showcase pertama dan dipakai sampai sekarang.

Super Junior memulakan debutnya diprogram musik SBS pada 6 November 2005 dengan lagu “Twins (Knock Out)”. Suju baru menuai sukses pada tahun 2007 setelah melancarkan album Don’t Don. Mereka semakin bersinar pada tahun 2009 setelah merilis album baru bertajuk Sorry Sorry pada bulan Mac. Dengan lagu tersebut, mereka berhasil meraih posisi di pelbagai carta lagu Korea dan album tersebut juga meraih penghargaan Daesang di Golden Disk Awards.

Pada tahun 2010, hanya ada 11 anggota yang aktif, 2 orang diantaranya yaitu Han Geng memiliki masalah hukum dengan SM Entertainment sehingga menyebabkan Han Geng keluar dari Super Junior (sekarang berkarier solo di hiburan China). Kibum juga keluar kerana fokus pada karier seni lakonannya. Namun Kibum baru rasmi mengakhiri kerjasama dengan SM pada  18 Ogos 2015 lalu.

 Mulai bulan November 2015, Super Junior aktif dengan 6 member saja yaitu Lee Teuk, Heechul, Yesung, Kangin, Ryeowook dan Kyuhyun. Sedangan Shindong, Sungmin, Siwon, Eunhyuk dan Donghae berehat sementara  kerana sedang menjalani wajib militer.

Nama Grup : Super Junior / SUJU / SJ
Label : SM Entertainment
Debut : 6 November 2005
Lagu Debut : Twins (Knock Out)
Nama Fandom : ELF (Ever Lasting Friends)
Warna Fandom : Saphire Blue

Sub Unit Debut :
Super Junior K.R.Y (2006)
Super Junior T (2007)
Super Junior M (2008)
Super Junior Happy (2008)
Super Junior D&E (2011)



MEMBER2:


1) LEETEUK
Nama: Park Jung Soo
Nama panggilan: Angel Without Wings, Gaeteuk (oleh Heechul), Special Leader, Peterpan
Tarikh lahir: 1 Julai 1983
Tempat lahir: Seoul Yeonshinnae, Korea Selatan
Tinggi: 175 cm
Pendidikan: Inha University
Posisi: leader, sub vocal,rap
Darah: A
hobi: piano,komposer, singing,listen music
Fans name: Jungsooholic/ Angel
Sub-unit: SUJU HAPPY/ SUJU T


2) HEECHUL
Nama: Kim Hee Chul
Panggilan: cinderella, Heerobbong, Heenim, big star space
Posisi: vocal,rap
Tarikh lahir: 10/7/1983
Tinggi: 179 cm
Pendidikan: Sang Ji Young University
Darah: AB
Fans name: petals/ undead
Sub unit: SUJU T


3) YESUNG
Nama: Kim Jong Woon
Panggilan: Yeye, yeyo, turtle boy,yeppa, cloud, rabid dog (dr Heechul), alien
Tarikh lahir: 24/8/1984
Tempat lahir: Chunahn in Southern Choong Chung Province
Posisi: main vocal
Tinggi: 178 cm
Berat : 64 kg
Darah: AB
Hobi: nyanyi, dengar muzik, olahraga,membaca, tonton tv
Fans name: clouds
Sub unit: SUJU K.R.Y & SUJU HAPPY



4) SHINDONG
Nama: Shin Dong Hee
Tarikh lahir: 28/9/1985
Tinggi: 178 cm
Darah: O
Hobi: baca komik, tonton filem, menari
Posisi: lead rapper, dancer
pendidikan: Paekche Institute
Fans name: shinsfriends
Sub unit: SUJU HAPPY



5) SUNGMIN
Nama: Lee Sung Min
Panggilan: Sweet Pumpkin, Minimi, Aegyo King, Rabbit, Pink Prince, Pinic Boy
Tarikh lahir: 1/1/1986
Darah: A
Posisi: lead vocal, dancer
Pendidikan: Myongji University
Hobi: bela diri China, acting, nonton filem, main muzik
Fansname: oppaya/ pumpkin
Sub Unit: SUJU M, SUJU T, SUJU HAPPY



6) EUNHYUK
Nama: Lee Hyuk Jae
Panggilan: Monkey, Anchovy, Jewel, Little Mermaid, Hallyu Star, Hyojjae, Hyuggo
Tarikh Lahir: 4/4/1986
Tinggi: 176 cm
Darah: O
Hobi: dancing (modern jazz), olahraga, dgr muzik
Posisi: main rapper, lead dancer, vocal
pendidikan: Pai Chai University
Fans name: Jewels
Sub unit: SUJU M, SUJU T, SUJU D&E



7) DONGHAE
Nama: Lee Dong Hae
Panggilan: Nemo, Tiger, Fish, Pinnochio (oleh Heechul)
Tarikh lahir: 15/10/1986
Tempat Lahir: Mokpo, Jolla Selatan, Korea Selatan
Tinggi: 175 cm
Darah: A
Hobi: menari,olahraga,nyanyi,nonton tv
Posisi: lead vocal, rap
pendidikan: Myongji University
Fans name: Fishies
Sub unit: SUJU M, SUJU D&E



8) SIWON
Nama: Choi Si Won
Tarikh lahir: 10/2/1987
Tempat lahir: Seoul, Korea Selatan
Tinggi: 183 cm
Darah: B
Kelebihan: main piano, dan drum
Posisi: visual, vocal
Pendidikan: Inha University
Fans name: Siwonest
Sub Unit: SUJU M



9) RYEOWOOK
Nama: Kim Ryeo Wook
Panggilan: Eternal Maknae
Tarikh Lahir: 21/6/2987
Tempat Lahir: Inchon Bupyung Sanggokdong
Tinggi: 173 cm
darah: O
Posisi: lead vocal
Hobi: nyanyi, komposisi muzik
Pendidikan: Inha Universiti
Fans name: Ryeosomnia
Sub unit: SUJU K.R.Y , SUJU M



10) KYUHYUN
Nama: Cho Kyuhyun
Tarikh Lahir: 3/2/1988
Panggilan: Evil maknae, Game Kyu, Dancing Kyu, Drama Kyu, Wine Kyu
Posisi: maknae, Lead vocal
Pendidikan: Kyunghee University
Tinggi: 180 cm
Fans name: Sparkyu
Sub unit: SUJU M, SUJU K.R.Y


11) KANGIN
nama: Kim Young Woon
Tarikh Lahir: 17/1/1985
Posisi: vocal
Tinggi: 180 cm
Berat: 70 kg
Darah: O
Pendidikan: Kyunghee University
Fans name: camomile/ Kangin Supporters
Sub Unit: SUJU T, SUJU HAPPY

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…