Langkau ke kandungan utama

Cerpen: Bangtan Lover's Pt 6


BANGTAN LOVER'S (PART 6)

Selepas melihat diorang berlatih, Jungkook mengajakku berjalan-jalan di taman.Aku mengikut saja kerana memandangkan aku tidak ada apa2 aktiviti hari itu.

Aku duduk dibangku di taman sambil memerhatikan kanak2 bermain dengan ibu bapa masing2.Teringat pada kenangan zaman kecilku.Setiap petang hujung minggu, arwah papa pasti akan menemani  aku dengan abang Faiz pergi taman.Kami berjogging, bermain-main di taman.

Kenangan itu tak pernah padam diingatan.Air mataku tetiba mengalir tatkala teringatkan arwah papa.Jungkook yg datang bersama 2 batang kon ais krim ditangan menegurku.Dilabuhkan punggung di sebelahku.
JUNGKOOK: Lisa, are you okay?Kenapa awak menangis?
Aku: Ehh..Jungkook.Saya okay.(aku pun segera mengesatkan air mataku)
JUNGKOOK: Are you sure?Saya tengok air mata awak keluar.Awak sakit ke?

Penuh perhatian Jungkook bertanya.Aku melihatnya sangat tampan dengan wajahnya yg jelas kerisauan melihatku.Adakah aku sudah terpaut dengannya?Arghh..siapala aku?Cepat2 aku sedarkan diri.

Aku: Saya ok.Saya cuma rindukan arwah papa saya je bila saya tengok budak2 tu bermain dengan ayah diorang.(Aku menunjukkan jariku ke arah kanak2 itu
Jungkook turut memandang ke arah yg aku tunjukkan sekilas dan memandangku kembali.)
JUNGKOOK: Ohh..saya ingatkan apala.Risau saya.Nah, saya belikan awak ais krim.
Aku: Hehe..thanks.Ambil berat jgk ye awak kat saya.
JUNGKOOK: Mestila..Awak kan kawan saya.

Entah kenapa aku rasa lain apabila dia mengungkapkan kata2 tu.Terasa sedih tiba2.Ais krim di gigit untuk menghapuskan rasa yg bertandang.
JUNGKOOK: Saya nak tanya awak sikit boleh?
Aku:haa..banyak pun boleh.Awak nak tanya apa?

Jungkook memandang dalam2 ke mataku.Hatiku berdebar-debar memandangnya.
JUNGKOOK: Awak dah ada ke someone special dalam hidup awak?
Aku: Umm..selain mama dan abang saya, saya takde yg special.
JUNGKOOK: Means, awak masih belum berpunya?
Aku: Yes
JUNGKOOK: Really? Takkanlah gadis secantik awak takde boyfriend?
Aku: Betul la.Saya malas nak fikir hal tu lagi.Saya cuma nak belajar sampai saya habes.Tu je.
JUNGKOOK: **berbisik sendiri** Yes, ada chance.
Aku memerhatikan ke Jungkook.Tiba2 mata kami bersatu.Aku melarikan pandanganku dan cepat2 bangun mengajaknya pulang.
Aku: Errr..dah lewat ni.Jomlah kita balik.
JUNGKOOK: Ok.Jom saya hantarkan awak.

Selepas Jungkook menghantarku pulang, aku lantas masuk ke dalam rumah.Di muka pintu, aku terserempak dengan abang Faiz dan dia menegurku.
Abang Faiz: Adik blik dengan sape?Tak call abang pun.
Aku: Dengan Jungkook,jiran kita tu.
Abang Faiz: Owh..pergi datingla tu ye
Aku: Takla.Kan adik dh ckp adik pegi tengok diorg practice menari.
Abang Faiz: yela..Adik dah jatuh hati ke dengan Jungkook tu?
Aku: M-mana ada..Merepek je abg ni.(tergagapku menjawab)
Abg Faiz: Yela tu.Macamla abang tak tahu.
Aku: Dahla abang.Adik nak naik atas mandi.Layan abg ni sampai esok pun tak habis.

Aku cepat2 naik ke atas meninggalkan abang Faiz yang asyik ketawa mengusik aku.Tanganku memegang dadaku, debaran tadi masih terasa.

****

Jungkook melihat koleksi gambar Alisa di facebook.Stalker nampak.Tak banyak gamba di dalam albumnya.Status di timeline pun tak terupdate.Jimin menghampiri Jungkook yg kelihatan leka dengan handphonenya.

JIMIN: Yahh...Kookie-ah, stalk fb Lisa ehh..
JUNGKOOK: Hyung-ah, bising betul.
JIMIN: Hahaha, Lisa tu cantik kan?
JUNGKOOK: Ya, cantik.
JIMIN: cepatlah bagitau dia, yg kau sukakan dia..
JUNGKOOK: seganlah..
JIMIN: Kalau kau lambat nanti dikebas orang.Orang yg cantik ni senang dikebas.
JUNGKOOK: Hyung, janganlah takut2kan akula..
JIMIN: Lau gitu,cepatlah terus terang.Nanti Suga hyung pulak yg dapat..(Selepas berkata,Jimin berlalu dari situ)
JUNGKOOK: Bo?? Suga hyung?Dia sukakan Lisa ke??

Jungkook mula rasa tidak sedap hati.Dia merasakan ada pesaing yang juga menyukai Alisa.Dia memang sukakan Alisa tapi tidak tahu bagaimana untuk berterus terang padanya..

****

Selesai mandi aku menggulungkan rambutku dengan tuala.Aku sempat lagi melihat ke tingkap bilikku,melihat rumah jiran BTS aku,huhu..Ni la rutin aku setiap malam.Entah kenapa aku wajib melihat ke arah rumah mereka melalui tingkap ku.

Mungkin betul kata abang Faiz, aku sudah jatuh cinta dengan salah seorang jiran aku.Apakah dia adalah Jungkook? Sejak kejadian aku diberi amaran oleh Jessica beberapa hari lepas, aku memang semakin rapat dengan Jungkook tapi aku masih ragu2 dengan perasaanku sendiri.

Arghh, tak nak terlalu memikirkannya.Dvd BTS aku pasangkan di laptopku.Lagu Butterfly dimainkan. Google chrome ku bukak,laman facebook di cari.Sudah lama aku tak buka facebook ku.Selepas beberapa saat log masuk, mesej di inbox masuk.Aku membukanya.Mesej dari Yoongi.Suga?

"Hai Lisa.What are you doing? Sy ggu awk ke?"~yoongi

"Hai.I'm not doing anything.I just listen to ur dvd"~Alisa_lisa

"Really.I hope you will like it."~yoongi

"Yes.I like it.Sedap lagu2 korang.I'm really enjoy it"~ Alisa_lisa

"I'm sure u will like the song..Tp, cmna plak dgn orgnya,hehe..."~yoongi

Pelik dengan soalan Suga ni.Apa maksudnya? Aku cuba juga membalasnya.

"What do you mean?"~Alisa_lisa

"Lisa,let me tell you.Actually, i like you.i have fallin in love with you from the start i know u."~yoongi

Terkedu apabila aku membaca mesej dari Suga itu.Suga cintakan aku??Tapi..aku..Apa yg perlu aku katakan? Hati aku seperti terpaut pada yg lain,sedangkan aku tdk tahu adakah org tu juga menyukaiku atau tidak...

Mesej itu aku biarkan sepi,tidak berjawab.Tidak tahu perasaan aku sendiri bagaimana...Laptop ditutup,mata dipejamkan seketika...Tidak sedar bila masa aku terlena..

Bersambung...


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…