Langkau ke kandungan utama

Cara: Kecutkan Jerawat


Hai,assalammualaikum...

Benda apa yang paling menjadi musuh bagi kaum perempuan?? Haaa..apadia apadia?? Its ACNE. Jerawat!! Tu la musuh utamanya..Bila tengok rasa geram,rasa cam nak je picit2 haa..Tapi tak bolehla..Kang berparut. :(

Macam aku ni, dia suka naik jerawat dekat area tepi hidung..Kat tepi bibir pun penah wehh dia melepak..Walaupun tak besar hanya kecit cenonet je tapi dia punya sakit,haihh..Taktau mak nak habaq macam na..Pendeknya,sakit sgtlaa..

Maybe pada org lain,lau setakat jerawat  kecik je takpe lagi,tak mencacatkan muka pun..Tapi bagi aku aku kena amek kesah..Sebab pe, sebab sakitlaa..Lau tumbuh kat hidung,bila kena flu nak buang hingus, tersentuh tempat jajahan suku sakat jerawat tu, terasala dia punya sakit haa... :(

Selalunya, sementara nak bagi hilangkan terus seketul jerawat tuhh,means nak kecut kecitkan dia, aku akan pakai krim anti-jerawat yang jenama T3 tu..Tapi, bila takdak,dah habes aku terpaksala guna yg paling senang,cepat,mudah nak dapat,hehehhh..

Ni haa krim yang aku selalu pakai..

Cara apa? Macam mana?? Haa..ni la CARA AKU NAK KECUTKAN JERAWAT!! 
Caranya: UBAT GIGI

Yang ni,rasanya memang dari zaman tok nenek kita lagi kot dah guna teknik nihh..Senang jaa..
1) Amek dalam 1-2 titik ubat gigi.Tak kesahla jenama apa pun,Darlie ka,Colgate ka, Fresh N White ka, asalkan dia berangin..Lagi berangin lagi cepat kecut,hohoho...Jangan banyak sangat.
2) Sapu je kat atas jerawat tuhh..Letak je.
3) Then, biarkan ubat gigi tuh pulak melepak landing atas jerawat tuhh...Biarkan dia kering selama 5-10 minit..Nak diikutkan, terpulang kat hampala berapa lama pun.Lau aku, aku biaqkan dia paling lama pun sejam sebab aku akan cucikan dia time aku nak mandi,hehe...
4) Lepas dah cuci, lau nampak macam dah tak berapa nak besar (lau jenis besarla) or dah tak sakit,aku biaq ja jerawat tuhh.Cuci muka ja cam besa. Tapi, lau dia macam still xkecut jugak lagi, aku ulang buh jaa..Buh sampai dia dah tak sakit dan kecut..

Aku guna cara ni, sebab nak hilangkan sakit jaa..Lau nak biar jerawat tuh hilang sendiri,boleh jaa tapi tak mau la.Dah sakit sangat buh ubat gigi,habeh ceta..Paling lama nak hilang pun biasanya 2 hari..Ikut jenis ubat gigi gak la..

Ok,DONE..
Bye

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…