Langkau ke kandungan utama

Entertainment | Gelaran Popular Drama Korea

Hai..
Pelbagai gelaran pernah wujud dalam program, adakah kalian juga rasa ingin tahu apakah maksud sebenarnya gelaran itu? Seperti "바보", "Yeo Shin", "Nam Shin" dan sebagainya. Korang mestilah faham maksud2nya.

1)바보 pa.bo (Dungu)
• Ini adalah gelaran yang sering wujud bila pertengkaran antara kekasih. Jika betul2 nak marah orang, perlu guna perkataan ini "멍청아 meong.cheong-a"! 

2) 귀염둥이 kwi.yeom.dung-i (Si Comel)
• Ini adalah sebutan paling awal, sehingga lagu "1+1=kwiyeomi" yang disebut oleh BTOB Jung Il Hoon, gelaran "귀요미 (kwi.yo.mi)" baru jadi trend popular.

3) 재간둥이 jae.gan.dung-i (Serba Boleh)
• "재간 (Jae.gan)" adalah berasal daripada perkataan bahasa Cina "bakat", "둥이 (dung-i)" merujuk kpd seorang yg mempunyai keunikan tertentu. Oleh itu, "재간둥이" merujuk kpd orang yg serba boleh. 

4) 바람둥이 ba.ram.dung-i (Playboy)
• Maksud "바람 (ba.ram)" ialah angin. Makna lanjutannya ialah angin meniupkan debunga barulah wujud playboy.

5)울보 ul.bo (Penangis)
• Lagu yg dinyanyikan oleh Shin Ji Hoon pada tahun 2014 bernama <울보>!

6)먹보 meok.bo (Pemakan)
• Perkataan yg mempunyai makna yang sama ialah "법통, bap.tong" (kuat makan)! Tapi perkataan ini kurang elok didengar. Jadi kita perlu berhati-hati apabila menggunakannya! 

7) 천재 cheon.jae (Genius)

8) 여신 yeo.sin (Dewi)
• Malahan "Dewa" ialah "남신 (nam.sin)", semua perkataan ini adalah diterjemah daripada bahasa Cina!
•Member Son Dong Woon dari Highlight telah dikenali sebagai "Son Namsin" oleh fans kerana dia kelihatan semirip Putera Arab.

9) 겁쟁이 geop.jaeng-i (Penakut)
• Sama seperti "둥이 (dung-i)" yg bermaksud "orang yang memiliki sifat tertentu". Walaupun makna "쟁이 (jaeng-i)" agak sama, tapi tidak boleh di padan dengan sesuka hati, jadi kali masih perlu hafal dengan berhati-hati. 

10) 욕심쟁이 yok.sim.jaeng-i (Orang yg tamak)
• "욕심 (yok.sim)" berasal drpd perkataan bahasa cina yg bermaksud tamak.

11)애교쟁이 ae.gyo.jaeng-i (Si manja)
• "애교 (ae.gyo)" bermaksud bermanja. Jika korg tak rasa org itu comel tapi hanya suka bermanja, bolehlah guna perkataan ini!

12) 책벌레 chaek.beol.le (Ulat buku)
• "책 (chaek)" ialah buku, jika guna "공붓벌레 (gong.but.beol.le)" boleh menggambarkan ulat buku yg selalu membaca buku.

13) 짠돌이 jjan.dol-i (Si kecil hati)
• "돌이 (dol-i)" dalam bahasa Korea merujuk kpd lelaki, malahan perempuan yg kecil hati ialah "짠순이 (jjan.sun-i)". 

14) 집돌이 jip/dol-i (otaku)
• "집 (jip)" ialah rumah. Malahan "집순이 (jip.sun-i)" merujuk kpd otaku perempuan. Jika ini merujuk kpd members Super Junior Heechul yg sungguh gemar anime atau permainan online, jadi boleh gunakan terjemahan drpd bahasa Jepun iaitu "오타쿠 (o.ta.ku)". 

16) 빠순이 bba.sun-i (fans)
• "빠 (bba)" ialah ringkasan drpd perkataan "오빠 (o.bba)" drpd apa yg sllu dipanggil oleh fans. Meskipun fans llki sllu pnggil idola perempuan sbg "누나 (nu.na)", tapi jika ingin panggil fans lelaki, bolehlah guna "삐돌이 (bba.dol-i)"!
• para fans yg ejekan diri boleh juga guna "빠순이" atau "빠돌이", jika ingin mmperkenalkan org dgn sopan atau memanggil fans idola lain, lebih baik guna "fans (팬, paen)". 

Sumber'?: epop malay magazine,edisi April 2017,m/s 61.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…