Langkau ke kandungan utama

Entertainment | Era Model ke Pelakon

Hai...


Dalam tahun2 kebelakangan ini, kehadiran model pelakon dalam industri filem dan drama Korea amat mencuri perhatian di mana kebanyakan pelakon itu pernah tampil di atas pentas catwalk. Namun kebangkitan model beralih menjadi pelakon bukan trend yg baru saja berlaku dalam tahun2 kebelakangan ini. Mari tengok siapakah diantara mereka.

1) SONG SEUNG HEON
Debut:Tahun 1996

Walaupun Song Seung Heon telah dikesan dan dipilih menjadi model pengiklanan ketika bekerja di kafe berikutan bentuk badannya yg baik, tapi dia pun memulakan kerjaya lakonannya pada tahun seterusnya melalui drama tv "Three Guys and Three Girls". Kalau korang merupakan peminat tegar drama Korea maka tak mungkin ada yg tdk tahu mengenai drama tv "Autumn in My Heart", betul x? Berpandukan peranannya sebagai watak pelakon lelaki utama yg sdh,popularitinya terus melonjak tinggi serta merta dan ini sekaligus menjdkan dia sbg pelakon lelaki utama kelas A yg hangat. Selepas itu dia sekali lagi berpandukan "East of Eden" berjaya memenangi Anugerah Lakonan Terbaik. Ttp sygnya, slps itu dia tdk lg mmpunyai karya yg menarik perhatian. Namun slps kmbali drpd menjalani khidmat tentera, selain membintangi sebuah filem terlarang "Obsessed", topik hangat lain yg diperdebatkan ialah percikan api cinta antara dia dengan Liu Yifei yg tercetus antara mereka ketika gandingan bersama dlm filem "The Third Way of Love".

2) JO IN SUNG
Debut: Tahun 2000

Memiliki ketinggian 186cm , Jo In Sung merupakan lepasan Chunnam Techno University jurusan modeling. Dia tampil sbg model fesyen pakaian sblum melangkah masuk industri hiburan scara rasminya menerusi drama kampus "School". Pd awal debutnya, dia seolah olah terikat oleh penampilan luarnya menjadikan dia sering memainkan peranan flower boy ataupun ank org kaya. Ttp dia tdk berputus asa sebaliknya berusaha mmpamerkan teknik lakonan dan berjaya menanggalkan imej pasu bunga ke atasnya. Jo In Sung seterusnya menerusi karya "Something Happened in Bali", "A Dirty Carnival", "A Frozen Flower" berjaya meraih pengiktirafan dan jaminan rating kutipan . Jejaka berkaki panjang ini juga tdk dilupakan biarpun memasuki khidmat tentera selama 2 tahun. Gandingan dia dan Song Hye Kyo dln drama "That Winter, The Wind Blows" sekali lagi mencatat populariti. Slps itu berpandukan drama "Its Okay Thats Love" memenangi Anugerah Drama Terbaik.

3) KIM YOUNG KWANG
Debut: Tahun 2006

Kim Young Kwang yg pernah memenangi anugerah modeling sudah pun mempunyai popularity yg tggi dlm bidang itu ttp dlm stu peluang  secara tdk langsung Kim Young Kwang tlh berpeluang mengenali bidang lakonan sekaligus menimbulkan minatnya utk berlakon. Sejak tahun 2008 dia tlh membintangi banyak karya ini termasuk "Triple", "White Christmas", "Bachelors Vegetable Store", "Love Rain" dll. Namun ramai org mula memberi perhatian ke atas lelaki yg mmpunyai senyuman mesra lagi tinggi ini melalui drama "Good Doctors". Sejurus tamat khidmat tentera dia terus menerima tawaran berlakon yg akn mmberi kesan mendlm dlm kerjaya lakonannya - drama tv "Plus Nine Boys". Selepas itu, berpandukan watak wartawan kaya dlm drama tv "Pinocchio" Kim Young Kwang berjaya memenangi anugerah Pelakon Pendatang Baru.

4) HONG JONG HYUN
Debut: Tahun 2007

Berbanding model pelakon tempoh yg sama, kerjaya lakonan Hong Jong Hyun agak biasa. Namun dlm thn kebelakangan ini kerjayanya semakin baik. Pd thn 2008, melalui filem "A Frozen Flower" dia pun memulakan aktiviti pelakonnya. Selepas itu, dia juga tlh tampil dln pelbagai jenis karya drama dan filem. Ini termasuk "Vampire Idol", "Jeon Woo Chi", "Clash of the Families 2", "Alice: Boy From Wonderland" dan lain2 dimana secara beransur-ansur dia tlh meluaskan kerja lakonannya. Selain berlakon, Jong Hyun juga aktif dlm bidang lain spt tampil bersama dgn chingu baiknya Lee Soo Hyuk dlm MV 2NE1 "Falling In Love" sekaligus mencetuskan topik perbualan. Sudah pasti tdk boleh ketinggalan menyebut tentang gandingan dia bersama Girls Day Yura yg menjd suami isteri dlm rancangan We Got Married. Interaksi comel dan manis mereka sekali lagi mmbuat populariti melambung. Kemudian, berpandukan rancangan itu dia juga menerima tawaran MC bg program muzik Inkigayo dan turut menerima pelbagai tawaran pengiklanan. Dan dlm drama Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo, Jong Hyun buat julung kalinya mencabar watak antogonis dan gaya yg penuh personaliti itu turut mnjd perdebatan hangat.

5) KIM WOO BIN
Debut: Tahun 2008

Watak yg dimainkan oleh Kim Woo Bin kebanyakannya membawa imej memberontak spt mana yg sering diungkapkan dlm peribahasa Cina "lelaki tdk jahat, perempuan tdk suka". Dari drama "Vampire Idol", "A Gentleman's Dignity", "To The Beautiful You"," School 2013","The Heirs" sehinggalah "Uncontrollably Fond", tdk kira anak llki jiran murni atau ank org kaya yg setia dlm cinta dll, Woo Bin tlh menampilkan pesona tersendiri. (This my favourite actor.)

6) LEE JONG SUK
Debut: Tahun 2010

Walaupun pd usia 16 tahun dia telah muncul dlm Minggu Fesyen Seoul dan memulakan kerjaya catwalk namun Lee Jong Suk yg sentiasa bercita cita mnjd pelakon juga aktif menyertai uji bakat. Dia kemudiannya berjaya debut menerusi drama "Prosecutor Princess". Pada tahun yg sama, dlm drama tv Secret Garden dia memainkan watak ahli muzik. Berpandukan sepatah dialog "pabba" & "ggeo jeo" (saya sibuk & pergi), dia tlh menonjolkan kwujudannya dan juga mmbuatkan semua org smakin mmberi tumpuan kpd watak itu. Perjalanan kerjaya lakonan Lee Jong Suk smakin lancar & melalui drama School 2013, dia telah memenangi Anugerah Populariti Lelaki. Selepas itu, berpandukan julung kalinya mmegang watak utama dlm drama "I Can Hear Your Voice", teknik lakonannya tlh mendapat pengiktirafan. Kali pertama mencabar layar perak "Hot Young Bloods" dan lain2 dia berulang kali menggunakan teknik lakonannya utk meyakinkan semua. Pd thn 2016, menerusi watak "Kang Chul" dlm drama "W" dia sekali lg menambat hati jutaan peminat.

7) SUNG JOON
Debut: Tahun 2011

Sung Joon yg sentiasa memberikan rasa samseng pd org, debut menerusi "White Christmas" pd thn 2012. Setahun kemudian, dia berpandukan "Wetlands Ecology Report" berjaya meraih Anugerah Pendatang Baru. Walaupun hanya debut kira2 5 tahun, ttp dlm tempoh ini dia bnyk dimarahi berikutan kekuatan lakonannya yg tdk mencukupi. Namun ini semua tdk dpt menghalang dia drpd trus mminati bidang lakonan. Setelah diasah terus menerus melalui kepelbagaian watak, Sung Joon cepat mendapat peranan watak utama. Antaranya, termasuk "Shut Up Flower Boy Band", "I Need Romance 3", "High Society", dan "Madame Antoine" serta lain2.

8) AHN JAE HYUN
Debut: Tahun 2012

Agaknya ramai org mula menyedari kewujudan Ahn Jae Hyun menerusi drama "My Love From The Star". Betul tak? Sebenarnya pd tahun 2009 Ahn Jae Hyun tlh debut sbg model. Sejak thn 2012 dia tlh mula muncul dlm layar kaca secara senyap dan hanya memulakan kerjayanya sebgai seorg pelakon secara rasminya setahun kemudian.secara jujur, dia tdk mmupunyai byk karya setakat ini namun hampir setiap karyanya itu dikenali oleh semua spt "You're All Surrounded", " BLOOD", "Fashion King", & "Cinderella and Four Knights".

9) NAM JOO HYUK
Debut: Tahun 2014

Nam Joo Hyuk yg mmpunyai tubuh badan yg tinggi pd awalnya bercita cita menjd seorg pemain bola keranjang ttp disbbkan mengalami kecederaan di kaki dia terpaksa melepaskan impiannya itu. Selepas itu dia pun memulakan kerjayanya sbg model malah juga mmpunyai populariti tersendiri. Dia hnya terlibat dlm aktiviti modeling enam bulan dan berikutan membintangi MV Akdong Musician, dia mula memperoleh perhatian dan selepas itu dia pun secara rasminya mengembangkan sayapnya ke arah kerjaya pelakon. Nam Joo Hyuk pd mulanya berpandukan rancangan "Off to School" dan disbbkan CP dgn Kangnam mmbuatkan popularitinya melonjak. Selepas itu melalui "Who Are You: School 2015" memperolehi Anugerah Pelakon Pendatang Baru. Selain menyertai rancangan popular "Three Meals a Day" dia juga membintangi "Cheese in The Trap" dan "Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo". Dan baru2 ini dia dgn gandingan Lee Sung Kyung menjalani penggambaran drama baru "Weightlifting Fairy Kim Bok Joo" sbg pelakon utama.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…