Langkau ke kandungan utama

Entertainment | Idol Berotak Pintar

Hai, Assalammualaikum...

Generasi zaman sekarang adalah generasi berotak seksi,hanya memiliki kecantikan paras rupa adalah tidak mencukupi. Sejak kebelakangan ini, perkataan 'lelaki berotak seksi' dan 'perempuan berotak seksi' telah menjadi trend dalam perbualan seharian. Tahukah apa maksud dua perkataan ini? Hehe~ dua perkataan ini digunakan untuk menggambarkan orang yang cerdik akal. Dalam industri hiburan Korea, terdapat ramai idol yg berotak pintar. Mari kita tengok siapa mereka yg memiliki kecerdasan akal yg tinggi! 


1) SUPER JUNIOR Kyu Hyun
• Walaupun Kyu Hyun bermulut tajam tapi dia pandai menyanyi dan belajar. Keputusan akademiknya sangat cemerlang! Semasa di sekolah menengah, dia pernah menyertai Pertandingan Matematik Olimpiad Antarabangsa (IMO) dan memenangi anugerah presiden. Selain merupakan genius matematik, Kyu Hyun juga sangat cemerlang dalam semua mata pelajaran. Dia tergolong dalam 10% pelajar terbaik di sekolahnya.Selain itu, dia juga sgt berbakat dlm bidang bahasa. Sebutan bahasa Mandarinnya juga dikatakan terbaik oleh membernya. Walaupun sibuk dgn kerja tp Kyu Hyun tetap meluangkan masa untuk mengikuti kursus ijazah dlm bidang muzik pasca-moden di Universiti Kyung Hee. 


2) BANGTAN BOYS Rap Monster
• Jangan tengok Rap Monster macam biasa2 saja. Sebenarnya, dia adalah pelajar cemerlang yg memiliki IQ setinggi 148! Semasa masih dibangku sekolah, dia belajar sendiri dan mendapat markah sebanyak 800 dalam peperiksaan TOEIC. Dia juga pernah mendapat tempat pertama di sekolah. Dia tergolong dalam 1.3% pelajar terbaik diseluruh negara. Walaupun Rap Monster pandai belajar, tapi dia sanggup melepaskan peluang memasuki universiti demi impian muziknya.


3) Han Seung Yeon (Ex Kara member)
• Seung Yeon yg berimej seksi di atas pentas sebenarnya seorang pelajar cemerlang! Dia menamatkan persekolahan menengahnya di Sekolah Tinggi Tenafly, New Jersey Amerika. Selain pandai berbahasa Inggeris, dia juga mendapat markah 115 daripada markah penuh 120 dlm peperiksaan TOEFL. Disebabkan keputusannya yg cemerlang, ibu bapanya ingin mendidiknya menjadi seorang doktor. Tapi Seung Yeon telah memilih untuk menceburi bidang seni krn minatnya yg mendalam terhadap seni muzik dan persembahan.


4) WONDER GIRLS Ye Eun
• Ye Eun pernah berkata kalau tidak menjadi penyanyi, dia mungkin akan menjadi seorang peguam. Keputusan akademiknya sangat cemerlang selama ini. Semasa masih menjadi trainee, dia tidak dapat meluangkan masa untuk belajar, tapi keputusan akademiknya tetap cemerlang. Dia bahkan pernah mendapat tempat pertama di dalam kelas dan tempat kelapan di seluruh sekolah.


5) RED VELVET Wendy
•vokalis utama Red Velvet, Wendy bukan saja hebat menyanyi, tapi juga mahir bermain pelbagai alat muzik seperti flut, gitar dan saksofon. Selain pandai bermuzik, dia juga pandai belajar! Semasa bersekolah di LA, dia pernah menerima sijil kecemerlangan akademik daripada Presiden Barack Obama. Disebabkan keputusannya yg cemerlang, namanya juga tercatat di carta kecermerlangan sekolah.


6) TVXQ Chang Min
• Chang Min kini sedang menjalani perkhidmatan tentera. Walaupun kadang kala dia bermulut tajam, tp dia selalu memberi nasihat2 berguna kpd peminat.Keputusan akademiknya juga sgt cemerlang. Dia pernah mendapat tempat pertama di seluruh sekolah, markah peperiksaannya juga tidak rendah daripada 90 markah. Selepas debut, dia pernah mendapat markah penuh dalam peperiksaan matematik biarpun jarang pergi ke sekolah.

7) ZE: A Si Wan
• Walaupun Si Wan tidak terlihat seperti pelajar teladan, tp sebenarnya dia seorang pelajar yg cemerlang. Dari sekolah rendah hingga sekolah tinggi, dia menjawat jawatan sbg ketua kelas. Semasa di sekolah tinggi, dia pernah menjadi naib presiden persatuan pelajar dan mendapat tempat pertama di seluruh sekolah. Dia juga banyak kali dipilih sebagai anggota kelas elit. Semasa di tingkatan tiga, dia mendapat keputusan cemerlang dlm semua mata pelajaran. Dia juga mendapat banyak anugerah cemerlang. Dalam peperiksaan masuk universiti, dia juga mendapat markah setinggi 450 daripada markah penuh 500. Ini melayakkan dia memasuki Universiti Kebangsaan pertama Busan. Selepas debut, dia telah menduduki peperiksaan TOEIC dan mendapat markah 820.


8) 2PM Taec Yeon
• Cakap pasal 'lelaki berotak seksi'  mesti nama Taec Yeon menjadi sebutan! Selain cerdik dan pandai belajar Taec Yeon juga mendapat biasiswa ketika belajar di Amerika. Dalam tempoh berkarier sebagai penyanyi, Taec Yeon telah mendapat markah penuh 900 dalam peperiksaan TOEIC. Selain pandai berbahasa Korea, Taec Yeon juga tahu berbahasa Inggeris, Sepanyol, Jepun dan Mandarin. Kini Taec Yeon sedang mengikuti kursus ijazah dalam bidang kewangan antarabangsa di Universiti Korea.


8) EXID Hani
• Hani bukan saja pandai menggulung rambut, tapi juga memiliki IQ setinggi 145. Dia telah belajar selama dua bulan utk mendapat markah 900 dalam peperiksaan TOEIC. Hani pernah belajar di China, dia telah menunjukkan kemampuannya berbahasa Mandarin dan Inggeris, serta keupayaan menyelesaikan masalah kalkulus dlm rancangan varieti <Off To School> . Sebenarnya, Hani bukan hanya bergantung pd bakat semata- mata. Tapi dia sgt serius belajar dan membuat nota di sekolah. Dia mencatat semua perkara di dlm buku nota. Baginya, kemahiran mnjwb soalan adalah sgt penting dlm menghadapi peperiksaan TOEIC.

Sumber: Epop Malay magazine, edisi bulan September,m/s 70-71.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…