Langkau ke kandungan utama

Zaman Muda Mudi Dedulu….

Assalammualaikum….

Masih aq nak hupdate entry laen jugak walaupun aq dah update semalam…Errkk,biasalah..Blog aq jela penemanku dikala aq kesorangan,dikala aq mencurah segala isi hatiku…Lagipun aq kan tengah single-mingle skang ni,ehhh….
Untuk story hari ni,aq nak bukak story tentang zaman muda-mudi aq dulu…Means,zaman remaja aq..Ape??Skang tak remaja ke??Tak muda ke skang ni???Hahaha..skang ase diri da tua,da boleh kawen kot,opssss…Sorry,bukan impian aq nak kawen-tawen ni la..Geli otak aq nak pikir pasal kawen ni,errrr…

Zaman muda-mudi yg cuba aq nak sampaikan kat sini adalah zaman aq masih belasan tahun…Kiranya,zaman budak2 baru nak up,baru nak kenal erti kehidupan sebenar…Aq pun tak tahu nak explain camna tapi makin banyak perubahan pada diri dan kehidupan aq sejak 21 tahun lepas…Kadang2 asa macam baru semalam ja aq menjejakkan kaki ke sekolah menengah,huhu…
Bercerita zaman dulu dengan sekarang banyak perbezaan yang ketara dapat dilihat skang ni...Terutama dari segi perkembangan teknologi sekarang yang semakin pesat..Masih aq ingat lagi setiap perbezaan kehidupan zaman aq muda mudi dulu sampaila aq dah 22 tahun sekarang ni..

a)Teknologi
Zaman dulu aq nak beli HP pun kena tunggu abes sekolah dulu barula boleh beli..Sekarang,budak2 sekolah darjah 1 pun dah ada handphone sendiri..Contoh paling dekat,adik sepupuku..Sekolah rendah baru dah dimanja dengan handphone sendiri,bukan sebiji,tapi berbiji-biji..Dahsyat tak dahsyat?

b)Muzik/Hiburan
Dulu,aq memang hanya melayan radio sahaja untuk dengar lagu..Nak tengok movie pun melalui VCD jaa...Disebabkan masa tu hp pun xde lagi,nak ada MP3 pun xmampula kan...Jadi,hobi aq kerja kumpul lirik2 lagu pastu nyanyi sorang2..Sekarang,dunia dihujung jari je.. internet jela laluan mudah nak dengar lagu, download lagu...Tak perlu susah2 nak cari lirik lagu segala bagai...Semua hanya dengan “Download” secara percuma lagi.

c)Permainan
Dulu,aq dikenalkan dengan permainan tradisional macam congkak,tuju kasut,batu seremban,dam aji dsb..Bila time aq paling syok sekali bila balek umah tok kat Kg. Lahar.Kat sana aq ramai kawan berbanding kat kg aq..Kat sana memang akan ada la jumpa depa2 pastu maen macam2...Then,aq pasti kalah at last, isk3...Sekarang,dah macam tak famous da permainan camtu..Sebab pe??Sebab mostly,budak2 sekarang lebih prefer main game kat internet..Tapi,kira okla lagi permainan macam bola sepak,badminton dll tu still ada lagi..Cuma skang banyak sangat game2 internet yang jadi kegilaan bebudak skang..Pada aq langsung tak mencabar minda,kahkah...

d)Fesyen
Ok,this my faveret part..Dulu,fesyen aq banyak most to t-shirt..Tak kirala keluar jalan2 ke atau duduk rumah..And,dedulu jugak aq langsungla xdenya reti nak bermake-up.Paling simple pun just tempek bedak kompax jerrr...Masa tu jugak xdenya reti nak berhandbag segala bagai.And now,semakin meningkat usia,perubahan semakin ketara..Baju mostly lebih kepada kemeja or blouse,dah reti berhandbag,dah reti bermake-up...Lau dulu takdenya nak pakai and bentukkan tudung bagi kemas.Sekarang,tudung pun dah reti nak bentuk, bagi nampak kemas...

See....tu antara perbezaan dulu dan sekarang....Andai dapat diputarkan waktu,aq nak sangat kembali zaman kanak2 ku...Masa tu tak banyak masalah yg aq akan hadapi...

p/s:perubahan wajah juga semakin ketara mungkin seiring peningkatan usia...



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…