Langkau ke kandungan utama

Privacy Dalam Relationship???

Assalammualaikum…

Hai hampa suma???Aq masih dibelenggu dengan penanaman anggur yg tengah masak ranum,hohoho..Aq memang hebatnya pun dalam pertanian walaupun xpernah amek sebarang jurusan pertanian, kahkah…Kau mampu????

Ok,satu story yg aq nak share aq punya pendapat or experience la jugak kot, huhu…”PRIVACY???’’..Tipula lau dalam setiap keadaan yg tertentu kita sebagai manusia jugak memerlukan privacy or dalam erti kata laen masa untuk bersendirian or menyendiri...

Even,bagi yang sudah berkahwin pun aq rasa still perlukan privacy..Am i right???..Cehhh,macamla aq dah kawen plak..Yes,aq memang belum kawen,tapi aq boleh agak..Sebab even belum kawen and baru bercouple pun still perlukan privacy, inikan pulak bila dah kawen…Tapi,bezanya bila dah kawen, privacy macam mana sekalipun janganla sampai abaikan tanggungjawab dalam keluarga..Kang ada plak yg meroyan suami cari cawangan laen,hahhaha…Ok,ada yg sakit hati dah tu….

Aq kat sini lebih tekankan privacy dalam relationship…Aq fokus kat relationship sebab aq pernah hadapinya,huhu..Tapi,aq share based on my experience la before this…Now, I’m singleeeeeeeee….Woooo,single ke????Single la..Aq kan pro dalam bab permainkan lelaki,so single la,hahaha…Takdak la…Aq dah memang single skang..Frust lagi ke???Adala…

Ok,privacy dalam relationship ni aq nak divide kepada beberapa keadaan..Jom tengok jap,maybe korang boleh bagi idea or pandangan..

a)Dari segi akaun laman sosial
~~ And then sesetengah pasangan maybe boleh share e-mail dengan password sosial media seperti FB,Twitter,WeChat dsb. sesama mereka..Tapi,bagi diri aq sendiri aq prefer xkan kongsi apa2 pun password laman sosial..Sebab tu la privasi aq…Maybe bagi yg share tu mungkin memudahkan pasangannya untuk tahu segala aktiviti yang dilakukan oleh pasangannya..Tu dari sudut positifla..And satu sebab laennya mesti nak tawu bf/gf dia duk chat dengan lelaki or girl laen..Of coursela takut kalau berlaku kes curangla tu…Lau aq memang tak ar nak share password aq kat boy aq..Tapi,bukan sebab aq ada pasang laen ea,tapi tu la privasi aq..Nak hupdate status pun aq private jugak sebab aq tak nak ada salah faham, huhu…

b)Rahsia
~~Ok,pada aq setiap individu pasti ada sesuatu hal yg menjadi rahsia…Begitu juga diriku…Tak semua perkara perlu aq berterus-terang..Termasukla kisah kehidupanku..Ni juga sebahagian dari maklumat privasi aq.Selagi hal tu menjadi rahsia aq tetap akan menjadi rahsia..Sesetengah pasangan maybe lebih suka share setiap perkara supaya takkan ada rahsia antara masing2 tapi bagi aq tak..Seperti yg aku katakan tadi tak semua hal perlu diterus-terangkan..Kerana tu adalah hal peribadi aq sendiri…Cuma aq tak sure sampai bila aq tetap menyimpan rahsia tu,huhu….

c)Masa Untuk Bersendirian
~~Aq jugak manusia biasa yg tak lari dari perasaan marah, sedih or senang utk faham bad moodla …Jadi,ketika ni la jugak aq perlu untuk bersendirian untuk meredakan hati…Masa yg ada tu selalunya aq cuba gunakan untuk wat apa yg patut untuk melegakan hati.Contohnya,ketika aq sedang marah selalunya aq akan amek masa untuk “mengamuk” sekejap,then aq akan berada dibilik air untuk tempoh seberapa lama..Selalunya hal ni aq buat time aq gaduh dengan someone, especially my boy…

d)Privasi Handphone
~~Ok,yg ni paling penting bagi aq..Handphone adalah satu keperluan yg sangat penting tapi walau camne pun tetap jadi privasi jugak…WHY???Ok,bagi pengalaman aq sendirila kan,bf aq suka sangat tengok hp aq sebab kekononnya dia nak check everything dalam hp u..Tak kirala dari segi mesej or gambar..Nak2, plak jenis yg kuat jeles cam A.F,ops!!!!!!...So,sebelum jumpa dia,aq sampai terpaksa delete sume item yg boleh buat dia jeles and curiga…Nampak tak betapa jahatnya aq menjadi playgirl,hahhaha…Hello,bukanla..Sebenarnya aq delete sebab nak elak dia dari salah faham..So,now….Aq amat berjaga-jaga mengenai hp aq..Aq akan pastikan takkan terlepas something yg boleh mencetuskan pergaduhan..Paling senang nak atasi just settingkan password phone..Confirm dia takkan boleh check lg daa,hahahhahha….

****Extra:-****
Privacy=Kebersendirian
Private=Peribadi





Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…