Langkau ke kandungan utama

Checklist Before Holiday…

Assalammualaikum….

Entry hari ni berkisar tentang preparation sebelum memulakan percutian…Actually aq just nak share skit beberapa perkara yang aq selalu buat before pergi holiday…Tak kisahla sama ada percutian bersama kawan2 or family…

Memandangkan aq sebagai seorang student “Pelancongan”, aq nak share information skit mengenai maksud tourism yg aq masih ingat,hehehe…

***Definition Of Tourism:-***

~~Movement of people from their normal place of residence to another place (with the attention to return ) for a minimum period of 24 hours to a maximum of 6 months for the sole purpose of leisure and pleasure.

~~A visit to a country other than one’s own or where one usually resides and works.

Ok, berbalik pada perkara utama yg aq nak share tadi..Persiapan untuk bercuti ni mungkin ada skit perbezaan berdasarkan tempat percutian.Sama ada dalam or luar negara.Jom aq kongsikan skit tips yang selalu aq buat sama ada secara langsung or tak,hehehe…Secara ringkas yg aq terangkan dibawah ni:-

1)Maklumat Percutian
~Ok, sebelum bercuti korang kenala jugak cari maklumat seperti contact number,harga, “entrance fee” , flight ticket dan lain-lain tentang tempat percutian yang merangkumi maklumat mengenai penginapan,pengangkutan dan tempat-tempat menarik yang boleh dikunjungi.Maklumat korang boleh cari sama ada dalam brochure, internet, majalah ataupun agensi pelancongan.Maklumat ini diperlukan agar dapat korang menentukan jumlah bajet dan untuk tahu segala jenis perkhidmatan yang korang kehendaki.

2)Agensi Pelancongan
~Jika korang menggunakan khidmat agent pelancongan, maklumat tentang agensi pelancongan jugak amat diperlukan untuk memudahkan korang untuk berurusan.Agensi yang korang hendak berurusan jugak hendakla yg berdaftar dengan Kementerian Pelancongan. Disitu korang akan lebih mudah untuk mengetahui pakej-pakej percutian yang murah sama ada dalam or luar negara.




3)Maklumkan kepada jiran dan keluarga terdekat
~Jika anda mahu bercuti, korang kena maklumkan kepada jiran yang terdekat terlebih dahulu supaya dapat tengok-tengokkan rumah korang sepanjang korang tiada dirumah.Maklumlah berapa hari korang tiada dirumah. Ini untuk memudahkan jiran untuk memantau rumah korang bagi mengelakkan kes jenayah yang berkemungkinan boleh berlaku.Kepada keluarga terdekat jugak perlu diberitahu untuk mengelakkan berlaku sesuatu.

4)Passport
~Jika korang hendak bercuti diluar negara hendaklah korang memastikan passport perjalanan korang masih belum tamat tarikh luputnya.Jika tamat hendaklah diperbaharui segera untuk memudahkan perjalanan korang selamat.

5) Pakaian dan barang2 peribadi
~Pakaian yang perlu dibawa bergantungla kepada tempoh masa percutian anda.Tapi aq nasihatkan janganla terlalu bawa baju banyak sangat sebab untuk memudahkan korang bawak balik barang.Sebab kebiasaannya selepas habis bercuti mesti akan ada barang2 yg dibeli untuk dibawa pulang sebagai cenderamata.Bak kata orang utara, pergi saja beg satu, balik beg jadi “beranak”..Lebih dari satu beg..Selalunya aq yang akan alami camni,huhu…

~Lau korang bercuti ditempat yang berpantai dan berpulau, mesti akan ada aktiviti air seperti snorkelling, scuba diving of coursela kena ada baju spare.

~Barang2 berharga seperti barang kemas aq galakkan tak perlu bawa untuk mengelakkan dari hilang.And then, barang peribadi seperti sunblock, bedak, deodorant,perfume dan lain2 pastikan ada ya,huhu…

6)Kasut
~Kasut jugak memainkan peranan yg penting.Pakaila kasut yang selesa untuk korang berjalan.Aq jugak galakkan untuk korang prepare sepasang selipar dibawa untuk memudahkan jika korang nak berjalan atas air.Kang pakai kasut mahal2 rosak lak kan…

7)Makanan ringan dan ubat-ubatan.
~Jika perjalanan yang jauh, jugak digalakkan korang sediakan makanan ringan.Lau lapar sangat bolehla kunyah sebagai alas perut yang kosong.Then, ubat-ubatan seperti minyak angin, ubat muntah jugak perlu disediakan supaya korang akan selesa dalam perjalanan.

8) Ambil Cuti
~Nak bercuti bukan boleh bercuti camtu sahaja..Bagi yang bekerja, kenala apply cuti cepat2.Takdela time tengah cuti, bos called suruh masuk keje,hahahaha…Selesai keje yang diberi secepat yang boleh sebelum cuti.Unless, lau korang yg jadi bos,muahahaha…

9) Kenderaan
~Lau korang pergi bercuti dengan kenderaan sendiri sebaiknya korang servis dulu kenderaan korang supaya tak dela berlaku sebarang kerosakan dipertengahan jalan nanti.

10) Tidur awal
~Pastikan tidur korang cukup sebelum memulakan perjalanan supaya mata korang segar bugar bila bangun,hehehe…Jika korang bergerak waktu pagi, senangla korang cepat sampai di destinasi.

Okla setakat tu dulula kot.Jika korang ada lagi tips,bolehla share padaku…Bercuti bercuti jugak, keselamatan diri jangan diabaikan ok..

Jumpa lagi dilain waktu,bye..^^

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…