Langkau ke kandungan utama

Potong Sendiri Rambut Depan

Hai, Assalammualaikum..

Alahai, tgk rambut sendiri da paras bahu,okla..Just tunggu bagi panjang balik cam zaman muda mudi dulu,hewhew..But, just satu yang kurang..My hair takde FRINGE,lulz T_T. Iolls suka rambut ada fringe,nampak muda,kuikui...

Rasa malas plus bazir duit nak gi kedai semata mata nak potong fringe,haihh..Rasa cam nk ptong sendirilaa...Hehehhh **dalam otak da berangan dapat fringe buatan sdri,lol**

Cara aku buat fringe sendiri yg xberapa nak jadi,lol: 
• So, i start dengan tarik rambut depan ke bawah.
• Then, amek kt bahagian tengah rambut depan tu bawak ke tepi muka comel sebelah kanan.
• Start gunting sebahagian kecil kat hujung bawah rambut yg dibawak ke tepi tuhh..Aku gunting paras telinga jerr..
• Make sure, tak potong terlalu banyak and biar bahagian tak potong terlalu pendek. Lebih kurang 'fringe bang' cmtula..Tak tau mak nak habaq wehh..
• Siap gunting, tengok balik kat cermin, if perlu adjust, adjust je la mana patut.I just gunting sikit je,tak banyak pun.

Ehh, i guna gunting potong kertas jeww,lol..Xdak gunting khas pun wehh..

#DONE

Ulasan

ezyra taharin berkata…
confident nye potong sendiri. hehehe.. saya selalu suruh kakak yang potong.. tak reti nak potong sendiri. nice background blog diaaa... chanyeol hehe
Naz Naziah berkata…
Thank you :)
Chanyeol bias sy, tu yg letak pic dia,hehe...

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…