Langkau ke kandungan utama

[UPDATE] Biodata Bangtan Boys (BTS)

Hai...
Aku dah terpengaruh dengan adik aku jadi fans BANGTAN BOYS (BTS)..Haa..sudah!!!

Aku dah mula minat kat dorang since aku dengar lagu "I NEED YOU" dengan "DOPE...Kat sini aku share biodata dorang...:)

Intro: 
√ Bangtan Boys (BTS: BULLETPROOF BOY SCOUT)
√ Bernaung dibawah label Big Hit Entertainment
√ Nama fan: A.R.M.Y (Adorable Representative M.C. For Youth)
√ Debut dengan lagu "No More Dream" dari single album pertama '2 Cool 4 Cool' yang diluncurkan pada 13 Jun 2013.
~Warna rasmi: Hitam dan Putih

Biodata member: 


1) RAP MONSTER
Nama asal: Kim Nam Joon (김남준)
Nickname: Rapmon, Leader Mon
Tarikh lahir: 12 Sept 1994
Tempat lahir: Ilsan, Seoul, South Korea
Posisi: Leader, main rapper
Tinggi: 181 cm
Berat: 64 kg
Darah: A

Fakta2:
- Berasal dari Ilsan, Seoul, Korea Selatan
-Family: ayah,ibu, adik perempuan
- Bergabung dgn Big Hit pd tahun 2010
- Trainee selama 3 tahun
- Bermimpi jd seorg rapper pd tahun 2007
- Dia merupakan satu2nya yang tersisa dari line up asli BTS. Jika dia debut dgn line up asli BTS dia akn menjadi maknae.
- Dulunya seorg rapper underground spt Zico BLOCK B
- Dulu dikenal dgn nama Runch Randa dan Zico dikenal dgn nama Nasceo
- Suka angka 1
- warna favourite: Hitam
- Suka browsing
- makanan fav: daging, dan mee segera Korea
- Nickname: Rap Mon, Leader Mon, God of Destruction
- Kata Rap Mon, J-Hope punyai susuk keibuan
- Satu2nya line up asli BTS
- Punyai IQ 148
- Sudah menghasilkan lebih dari 100 lagu
- Masuk dalam 5 nama besar rapper terbaik di Korea
- Pernah merilis single "Please Don't Die" pd 4/3/15 dgn producer Amerika "Warren-G"
- Fasih English krn pernah tinggal belajar di New Zealand
- Juga boleh berbahasa Mandarin dan Jepun.
- Merupakan member yg paling cuai di BTS
- Jika dia adalah perempuan, dia ingin berpacaran dgn J Hope krn J-Hope spt seorg ibu
- Adalah murid yg sgt pintar saat masih sekolah
- Mengaku iri hati dgn umur Jungkook krn nanti Jungkook yg paling terakhir masuk wajib askar.
- Single "No More Dream" sudah ditulis sejak 2012. Ditulis oleh Suga, Rap Mon dan Hyosang. Lagu tersebut mengalami 22 kali perubahan.


2) JIN
Nama: Kim Seok Jin (김석진)
Nickname: Pink Princess, Princess Jin, Eat-Jin
Tarikh lahir: 4 Disember 1992
Tempat Lahir: Anyang-Gwangcheon, Korea Selatan
Posisi: vokal, visual
Tinggi: 179 cm
Berat: 63 kg
Darah: O

Fakta:
- Jin berasal dari Anyang, Gwangcheon, Korea Selatan
- Merupakan member paling tua di BTS
- Suka warna pink
-Menjalani trainee selama 3 tahun.
- V merupakan teman pertama Jin waktu masih menjalani trainee
- Boleh memasak
- Tipe idealnya adalah gadis yg pandai memasak
- Makanan fav: Lobster, ayam, daging, dan mee sejuk.
- Mengidolakan T.O.P BIG BANG
- Boleh berbicara sedikit Bahasa Mandarin
- Jika dia perempuan, dia ingin berkencan dgn Jimin
- Memiliki badan yang bagus
- Termasuk member yg humoris
- Berteman dengan Sandeul B1A4, dan Ken VIXX
- Juga berkawan dgn Seungjun KNK dan Kidoh Topp Dogg krn keduanya bekas trainee Big Hit.
-Sangat suka game "Super Mario" dan "Maple Story"
- Diusia remaja, dia sudah bekerja sebagai receptionist
- Belajar di Konkuk University, Department of Film
- nama panggilan: Pink Princess, Princess Jin, Ardilla, Princess, Jin Hime
- Nombor favourite: 4
- memiliki seorang abang
- Buah faveret: mangga, tembikai, dan blueberry
- Faveret actor: Leonardo De Caprio
- Memiliki seekor anjing yg dia panggil dgn sebutan Jjanggu
- Pernah menghadiri tayangan perdana filem "Pure Love" yg dibintangi oleh EXO D.O.


3) SUGA
Nama: Min Yoon Gi (민윤기)
Tarikh lahir: 9 Mac 1993
Tempat Lahir: Daegu
Posisi: Rapper
Tinggi: 176 cm
Berat: 59 kg
Darah: O

Fakta:
- Berasal dari Daegu
- Lulusan dari Apujeong High School
- Kini melanjutkan pelajaran di Cyber University Global
- Talent khusus: Rap, menulis dan membuat lagu.
-Suka filem Tarantino
- Pemenang kedua di Audition Big Hit
- Trainee selama 3 tahun
- Sebelum menjadi artis idola, dia mengatakan ingin menjadi seorang arkitek atau interior designer.
- Tertarik dgn dunia muzik setelah mendengar lagu Stony Skunk- Ragga Muffin saat kelas 6 SD dan tertarik pada hip hop setelah dgr Fly-Epik High
- mendapat lesen memandu saat usia 19 tahun.
- Suka warna putih dan hitam
- Suka muzik klasik
- angka fav : 3
- Daging merupakan makanan favouritenya
- Dia pernah berkata kakinya sebagus kaki SNSD
- Nama Suga diberi kerana memiliki senyuman manis seperti gula
- Artis favourite: Lil Wayne, Hit Boy, Kenye West, Lupe Fiasco
- Jika dia perempuan dia ingin berkencan dengan Jimin
- Dia tinggal bersama dengan Rap Mon dan J-Hope saat pra-debut
- Pernah operation darurat lantaran terkena appendiks pada 9 Disember 2013
- Julukan: Mr. Swag, D-Boy, Papa
- Berteman baik dgn Zhoumi (SUJU M), Chanyeol (EXO), Hongbin & Ken (VIXX), Joo Heon & Ki Hyun (Monsta X)


4) J-HOPE
Nama: Jung Ho Seok (정호석)
Nickname: Hobie, Hope
Tarikh lahir: 18 Februari 1994
Tempat Lahir: Gwangju, Korea Selatan
Posisi: rapper,main dancer
Tinggi: 177 cm
Berat: 65 kg
Darah: A

Fakta2:
- Berasal dari Gwangju, Korea Selatan
- Lulusan dari Gwangju Global High School
- Ayahnya seorang pensyarah sastera
- Bekas trainee di JYP
- Masuk di Big Hit pd tahun 2010
- Trainee selama 3 tahun.
- Sebelum debut, dia adalah penari jalanan. Dia muncul dgn nama "SmileHoya".
- Pernah belajar di Seungri Dance Academy
- berteman baik dgn Zelo B.A.P dan Hyerin EXID krn mrk belajar di akademi tari yg sama
- Saat audition di JYP dia bersama dgn Youngjae B.A.P
- Role modelnya: J.Cole,Beenzino, G-Dragon, A$ap Rocky
- Makanan fav: kimchi
- warna fav : hijau
- musim fav: Musim spring (Bunga)
- Angka fav.: 7
- Mempunyai seorang kakak 5 tahun lebih tua darinya
- Mempunyai keperibadian yg ceria.
- Salah satu member paling suka kebersihan
- Mood maker di BTS
- Sebelum debut, tergabung dalam 2 kelompok penari jalanan bernama "Go Art" & "Neuron" yg bnyk menang anugerah di festival & pertandingan menari.
- Lebih suka gym daripada olahraga di luar
- Menjadi petugas kebersihan di dorm
- Anggota terbersih di BTS.
- Pernah pengsan saat shooting MV Boy In Luv.
- Pernah rilis single "1 Verse" pd 21/12/15
- Menjadi dancer line bersama Jimin, dan Jungkook
- Sebelum debut dia pernah berkolaborasi dengan Jokwon di lagu "Animal" pd bahagian rap
- Julukan: Hob, Hobie, J-Horse


5) JI MIN
Nama: Park Ji Min (박지민)
Nickname: Jiminnie, Chim Chim, Manggaetteok
Tarikh lahir: 13 Oktober 1995
Tempat Lahir: Daerah Geumjong, Busan, Korea Selatan
Posisi: vokal dan dancer
Tinggi: 175 cm
Berat: 61 kg
Darah: A

Fakta2:
- Berasal dari Busan
- Memiliki seorang adik lelaki dan dia sgt sayang terhadapnya.
- Lulusan dari Korea Arts School pd tahun 2014.
- Sebelumnya dia sekolah di Busan High School of Arts.
- Satu2nya member yg traineenya kurang satu tahun
- Masuk Big Hit pd tahun 2012 dan merupakan member terakhir masuk BTS.
- Nama panggilan: Jiminnie, Dooly, ChimChim
- Suka warna biru,hitam dan oren dan sukakan angka 3
- Makanan favourite: daging, kimchi
- Pernah berkata kalau tubuhnya paling bagus dari member2 BTS
- Terinspirasi jadi idol saat melihat Rain
- Pernah kata: kalau tanpa pesonanya, BTS dalam masalah
- Selain Rain, dia juga fans Taeyang BIG BANG
- Panutannya adalah Se7en, Taeyang BIG BANG, dan Minwoo SHINHWA
- Termasuk member paling cerewet
- Awalnya dia disarankan gunakan nama pentas Baby J, Baby G dan Young Kid, tapi dia memutuskan menggunakan namanya sendiri
- Saat audition dia menyanyikan lagu I Have A Lover
- Kebiasaannya adalah menari ketika mendengar muzik tidak peduli di mana tempatnya.
- Pernah jadi cameo di mv Glam "XXO"
- boleh menari tarian klasik dgn baik
- Termasuk member plg sering menunjukkan absnya
- Paling mengambil berat pd member lain


6) V
Nama: Kim Tae Hyung (김태형)
Nickname: TaeTae
Tarikh lahir: 30 Disember 1995
Tempat Lahir: Daegu-Kojang, Korea Selatam
Posisi: vokal
Tinggi: 179 cm
Berat: 62 kg
Darah : AB

Fakta:
- Berasal dari Daegu, Seoul, Korea Selatan
- Bergabung dgn Big Hit pada tahun 2011
- Memiliki 2 orang adik
- Lulusan dari Korea Arts School pd tahun 2014 dan satu sekolah dengan Jimin.
- bernama pentas V kerana itu menggambarkan kemenangan bagi kelompok.
- Menyukai singa
- Suka warna Hitam, hijau dan putih
- suka angka 10
- Musim fav: musim Luruh
- paling sering melakukan aegyo
- makanan fav: daging, pizza, chap chai
- Boleh memainkan classic saxophone dan jazz saxophone & memainkan saksofon sejak masih kelas 7.
- V paling payah dlm hal memasak
- Suka ajak member lain mandi bersama
- Jenis suara V adalah Baritone
- Suka bermain basketball dan berbasikal
- V mengaku jaket sekolah yg dipakai Jimin di MV BTS "Graduation Song" adalah miliknya. Ternyata Jimin mengambilnya secara diam2 waktu V sedang tidur.
- V adlah member yg plg terakhir diungkap profilnya.
- Fasih bahasa Korea dan sedikit bahasa Mandarin dan Jepun
- merupakan member pertama yg memiliki fansite.
- Sempat hampir diberi stage name Six dan Lex.
- Berkawan baik dengan Baekhyun dan Suho EXO, Kim Min Jae, Sungjae BTOB, dan Park Bo Gum
- Suka buih sabun
- Sangat suka menonton channel Tooniverse
- Semua member sepakat mengatakan klu V adalah member yg plg aneh.


7) JUNG KOOK
Nama: Jeon Jung Kook (전정국)
Nickname: Jungkookie, Kookie, Golden Maknae
Tarikh lahir: 1 September 1997
Tempat Lahir: Busan
Posisi: maknae, vokal, dancer, rapper
Tinggi: 178 cm
Berat: 66 kg
Darah: A

Fakta:
- Berasal dari Busan
- Idol  termuda saat BTS debut tahun 2013
- Biasa dipanggil dgn nama Kookie, Jungkookie, Golden Maknae
- Tipe suara: Tenor
- Belajar di School Of Performing Arts Seoul (SOPA)
- Saat masih berusia 13 tahun, Jungkook mengikuti audition "Superstar K2" dan saat itu dia direkrut oleh Big Hit
- Tahun 2012, Jungkook pernah di kirim ke L.A. selama sebulan utk belajar gerakan tarian dgn Lifestyle di sebuah akademi tari terkenal di sana
- Suka warna merah, hitam dan putih dan angka 1
- Hobi: melukis, menari,membaca webtoon dan komik, main skateboard
- Menyukai cuaca cerah dgn angin yg sejuk
Tipe Idealnya: IU
- Menghabiskan waktu lama saat di bilik mandi
- Talent: dance
- Artis favourite: Justin Bieber, G-Dragon
- Makanan fav: belut laut, sashimi, pork soup rice
- Pernah mendapat pujian utk skill dancenya dari dancer terkenal Kyle Hanagami
- Tipe idealnya: Seseorg yg tingginya 168 cm namun lebih kecil drnya, boleh memasak, memiliki kaki yg cantik dan juga keperibadian baik.
- Sebelum debut dia disarankan memilih nama pentas Seagull atau Young Gun tapi akhirnya dia memilih namanya sdri.
- Dikatakan bhw Jungkook pernah dihubungi 8 syarikat rakaman Hiburan yg berbeza sebelum akhirnya dia memilih Big Hit
- Jika dia seorg gadis dia ingin berpacaran dgn Jin
- Pernah menunda sekolahnya selama 1 tahun krn fokus pd promosi dgn BTS.



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…