Langkau ke kandungan utama

Throwback-Zaman Persekolahan

Assalammualaikum…

Ralit memerhatikan gambar kelas dalam majalah sekolah since tingkatan 1 until 5..Rindu kenangan lalu…

Entry utk hari ni aq nak share story pasal kenangan zaman sekolahku dulu..Aq just focus in high school,sebab kenangan dizaman tu lebih senang aq ingat,huhuhu…Still nak jugak aq hupdatekan entry diblog kesayangan aq ni…Sebab ape??Dah memang jadi minat aq dalam menulis..So,nasebla korang kena baca,hahhahha….
Sorry,xdapat show gambar,sebab aq xdpt nak hupload..=)Bila nak cite pasal kenangan zaman sekolah ni,memang banyakla pahit manisku termasukla zaman “Cinta Monyet”ku dgn A,F…Sebelum ni aq pernah story kan pasal kisah aq dengan A.F kan???Lau,ada tu adalah kan,hehhe…

Aq memulakan persekolahan aq didarjah 1 sampai darjah 6,di Sekolah Kebangsaan Hosba..Then,menyambung tingkatan 1 sampai tingkatan 5 di Sekolah Menengah Kebangsaan Hosba,Changlun,Kedah..Sikap aq masa sekolah sama jugak dengan sikap aq dipoli..Seorang yang sangat pendiam dan pasif,huhuhu…Tapi,bila aq dah biasa dengan berkawan dengan mereka2,maybe aq punya pe’el aq tu bertukar sedikit demi sedikit,huhu…Sewaktu aq disekolah aq bukanla gadis yang hot dikalangan bebudak lelaki time tu..Serius,memang masa tu pastila kan ramai lelaki2 yang cuba nak tekel perempuan2,yg cantik lagi hot kat sekolah dulu..Aq Cuma gadis biasa yang tidak menjalin hubungan dengan mana2 lelaki..Seriusla,tak tipu weyhh…
Ok,kat sekolah aq amat rapat dengan membe aq macam Kakak Arfah,(dipanggil kakak sebab dia kakak kembar),Hasikin,Mashitoh, Putri Shakila,Farehah and Basyirah…Nila geng aq since form 1 lagik..Mostly, dikalangan kami ni fanatik kpd K-POP…Tu yg boleh jdi satu geng tuhh,huhu…Bab sembang pasal K-Pop, kakak dengan Mashitoh yg paling expert..Sampai aq betul2 fanatik sekali..Tu dari segi membe2 aq..

Dari segi subjek lak,antara subjek yg paling aq suka belajaq dalam kelas adalah BM,Pendidikan Islam,Tasawwur Islam and Perdagangan.Haaa..masa aq SPM,subjek elektif yg aq hamek dulu, Perdagangan,Ekonomi Asas,Geografi dengan Tasawwur-Islam…That’s mean,aliran Perdaganganla…Subjek yg paling aq tak suka dulu of coursela Mathematics and Sejarah lerrr…Time subjek ni aq mesti cepat ngantuk punya..Tak tahula pasal apa..Lau dah tak minat cenggitula perangai aku..Naseb baekla aq xhamek Add Math…Lau tak masak aq nak jawab soalan2 dia yg mencabar minda aq weiii…

Antara cikgu yang paling aq ingat sekali yang paling aq suka bila dia mengajaq adalah Ustazah Norishah (Subjek Tasawwur islam form 4 & 5,Agama islam form 3),Cikgu Rahmath Bibi (Bahasa Melayu form 5). Memang aq takkan dapat lupa subjek yg depa ajaq…Best dapat cikgu2 cam depa yg sangat baik and sportingla…Depa ajaq pun faham..Terima kasih cikgu…=)

Paling aq xdapat lupakan jugak,aq dengan membe2 aq suka pegi library..Padahal pegi bukan nak baca buku sangat pun,hahahha…Saja lepak2,huhu..Tak dela…Disebabkan kami ni selalu berkunjung ke library,sampai staf kat library tu,yg kami panggil dia Pak Cik Halim tu memang kenal rapatla dengan kami…Dia pun seorang yang baekla,kelakar lak tu…Lau nak suh tolong posoftape nota,ka apa ka,dia la yg kami mintak tolong…Time sukan tahunan ja,aq mesti orang yg paling rajin sekali..Bukan rajin amek bahagian,tapi rajin ponteng g latihan rumah sukan,hahhahaha…Tula perangai aq sebenaqnya..Bab2 sukan memang bukan minat aq laa..Last aq amek bahagian pun  masa form 5,masuk acara perbarisan bagi badan beruniform “Puteri islam”.

Masuk bab “cinta monyet” lak kan, hanya A.F saja yg berani tegur aq masa form 5.Aq pernah updatekan story tu kat entri aq sebelum ni..Korang carila sendirik yekk,hekhek…Tapi time tu sangatla tak matangnya aq dalam mengenal erti cinta,mungkin sebab tu la kot aq tak berani nak couple lagi.Haa…terbuktila kan aq bukan gadis yg hot,hahhaha…Tapi tak bermakna gak aq xdak xbuat perkara nakal..Ada jek benda nakal yg aq buat,tapi xla sampai kena tindakan disiplin,huhu..Benda apa yg aq buat????Haaa…malu nak cite tp aq citela gak…Actually, masa aq baru je form 1, aq adala minat dekat abg senior form 4 time tu..Aq belajaq di sesi petang masa tu.Minat aq bukanla nak ajak dia couple weii,just suka jela tengok gaya,muka dia..Orangnya hensemla gak,smart.Pengawas lak tu…Then, satu hari tu aq yg terlampau gila,berani tulis surat mintak dia jadi abang angkat,pastu aq suh membe aq send kat dia…Hahahha…Memang keje gila aq buat,tapi langsung xdapat respon pun..Lepas tu aq buat xtaw jela bila nampak dia..Biasala, budak baru nak matang camtu la,huhu…

Tu jela story kenangan zaman sekolah aq dulu…Hanya tu jela yg dapat aq hupdatekan…Semuanya menjadi kenangan yg terindah dalam hidupku…Serius, aq rindukan zaman tu, tapi masa tidak akan dapat kembali lagi..Okla,jumpa lagi di lain masa..Bye..














Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…