Langkau ke kandungan utama

Nickname Untuk Yang Tersayang…

Assalammualaikum…Cinta..

…Mood:-layan lagu2 jiwang yang menusuk kalbu dan hati sanubari…

Salam cinta dari saya Cik Naz a.k.a. Cik Cengeng hanya diradio pilihan anda Cinta F.M.=p..Perghhhhh,amacam boleh jadi DJ radio tak???Haahaha…
Tema utk entry hari ni berkaitan C.I.N.T.A!!!!!..Hari ni nak story mory pasal nickname for couple..Translatenya,panggilan utk pasangan anda2 sume…Haa,mesti korang ada panggilan special utk your couple kan,termasukla haku,kahkah…
Antara example nickname yg sesuai utk hampa suma nah…:-

:)Bie/Sayang
:)àBie/Baby
:)Awak/Saya
:)Abang/Sayang
:)Papa/Mama
:)Kanda/Dinda
:)Kau/Aku
:)Bie/Anja
:)Baby/Sayang

Haaaa…tudia,macam2 pesyen panggilan yang boleh…Dari,yang sweet, manja hingga ke sempoi pun hado…Yang ngengada pun ada gak..hahhaa..Ala,tak kisahla yang mana pun kan…Janji korang sendirik boleh asa selesa nak panggil..Ye,dak????
For,my opinion, panggilan yang macam tu boleh mengeratkan hubungan yang mesra diantara pasangan..Tapi,janganla hanya dah couple je panggil mesra yang camtu..Dah kawen pun panggil la camtu, supaya nampakla betapa sayangnya anda pada pasangan anda,hikhik…

Maybe ada antara kita berpendapat panggilan macam contoh papa/mama tu nampak macam terlebih ngada2 and naik nyampah bila dengar kan??Mesti ada yg berpendapat tak sesuai,coz belum lagi kahwen..But,pendapat aq laen lak..
Panggilan yang camni dapat menunjukkan rasa hormat terhadap pasangan..Haa…ingat hanya kawen ja kena hormat, baru couple pun kena hormat jugak tau…Bila kita panggil camtu,dapat jugak latih diri kita untuk tunjukkan rasa hormat padanya. Bukan hanya sweet jek..And,satu lagi dapat menunjukkan atittude tanggungjawab..

Misalnya,nickname “PAPA” dapat latih diri untuk jadi seorang ayah dan ketua keluarga yang baek dan bertanggungjawab pada bakal isteri dan keluarganya. Panggilan “MAMA” pulak dapat membuktikan kita hormatkan pasangan yang bakal menjadi ketua keluarga.And,menunjukkan kita ni bakal menjadi seorang ibu yang penyayan dan isteri yang solehah…Bila dah kawen tu,anak2 mesti akan rasa bangga dan gembira bila tengok mak ayah diorang bahagia,tambahan pulak panggilan yang sama macam anak2 memanggil mak ayah diorang digunakan.

Tu hanya pendapat aq jela…Tapi,tak bermakna panggilan laen tak sesuai…Aq Cuma cuba untuk mengubah persepsi sesetengah individu yang memandang rendah pada panggilan MAMA/PAPA ni…=)

Bagi dalam relationship aq sendiri lak,dah hampir 2 tahun jugakla perkenalan aq dengan si dia…Macam2 dugaan dan cabaran dalam hubungan kami apatah lagi perhubungan jarak jauh antara kami..Aq diutara, dia diselatan..Tapi,kami still together..Jodoh,kan ditangan Allah..Jika sudah tertulis di Loh Mahfuz dia lah jodohku,terpisah macam mana pun,kami still dapat disatukan dalam ijab dan kabul.. I’m i right???Haaa…panggilan kami apa plak???Hohoho…jeng…jeng…jeng..
Panggilan yang macam mana pun korang gelarkan,tak kisahla.. itu hak setiap individu…Asalkan korang selesa and sedap didengar,huhuhu..Biarlah,orang nak cakap apa pun,yang penting korang sendiri yg rasa and dapat mengeratkan hubungan.Mulut tempayan kita boleh tutup, mulut manusia hanya tuan punya sahaja yg tahu nak kawal..

Sebelum aq menamatkan entry hari ni,aq nak pesanla skit..Korang couple macam mana pun kenala pandai jaga maruah diri..Sayang macam mana pun pada pasangan hampa tu,maruah diri janganla dimusnahkan..And,lau korang ada masalah apa pun,janganlah sampai gaduh2 and putus..Bawakla berbincang elok2..Selagi boleh selesaikan, selesaikan baik2 masalah tu..And lau nak jeles pun,jeles skit2 sudah,jangan terlalu cemburu buta takut nanti merana diri..

Okla,sampai sini dulu…

Sekian,wassalam..





Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…