Langkau ke kandungan utama

Adab Meminjam Barang Orang Laen.

Assalammualaikum…


Hari ni aq nak cerita skit perihal pinjam meminjam barang orang..Kenapa aq tiba2 bukak story pasal hal ni lak???..Actually,aq baru je balik dari Jitra dengan member aq,Dayah..Kitorang gi menonton wayang cite.. ”Muka Surat Cinta”…Tapi,aq bukan nak story pasal movie tu ok..

Nak dijadikan cite,kitorang mengagahkan diri singgah rumah membe sekolah aq, dengan tujuan just nak amek novel2 aq yang dia pinjam lepas balik dari Jitra td... Walaupun, nak diikutkan hati dah penat.. Tapi,yang buat aq rasa sakit hati plus sedihnya,bila aq hanya dapat sebuah ja novel aq..Yang laen,kononnya katanya,tak-jumpa..Then,aq tengok novel aq,Ya Allah bertambahla sakitnya hatiku, tengok keadaan novel aq.. Aq ingat lagi time aq bagi pinjam kat dia, novel aq still dalam keadaan elok.. Bila,aq dapat balek novel aq,dia dah lunyai, ronyok dengan kesan lipatan…You know what my feeling now…OMG,memang nanges aq dibuatnya…

Bila aq tanya pasal apa jadi camtu kat novel aq,selamba ja dia boleh kata tak taw,bukan dia baca kononnya, kakak dia yang baca…Ya Allah,aq dah tak terkata apa lagi daa…Terlampau marah aq ni..Dahla aq asa sedih dengan movie yg kitorang tengok tu memang betul2 indah khabar dari rupa..Kiranya aq agak rugi la gak…Ni,dengan penat tak hilang lagi tiba2 lak aq tengok keadaan novel aq camtu..Bukan nak berkira,tapi bila dah pinjam barang orang tu jagala elok2..Jangan hilangkan,jangan rosakkan..Dahla,aq nak beli tu bukan senang.Aq sampai kena save duit semata-mata nak dapatkan novel tu..

So,moral of the value untuk adab meminjam:-

1)Barang yang dipinjam tu of coursela bukan hak milik kita dan kenala pulangkan balek kepada tuan dia semula dalam keadaan seperti asal.

2)Jangan rosakkan barang tersebut,jangan koyakkan barang tu..Pendek kata jaga elok2la…Jangan jadi seperti kera yang dapat bunga..Lau kita boleh jaga barang orang,kelak orang takkan ragu2 nak bagi pinjam lagi sebabnya orang dah percayakan kita.

3)Apabila dah berjanji untuk pulangkan, pulangkan balik tepat pada waktu yang ditetapkan or seperti yang dijanji.

4)Apabila dah meminjam barang orang laen jugak,janganla bagi orang laen lak pinjam..Lau nak kasi jugak,better bagitawu and mintak kebenaran dari tuan punya barang dulu..Supaya takkan timbul sebarang masalah or salah faham nantinya..

Okla,setakat ni dulula,entri aq hari ni…
Renung2kanlah...
Kita jumpa laen kalila plak ea..

Bye,wassalam….



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…