Langkau ke kandungan utama

23th Jan 2018: My Birthday- Self Written Profile.

23th Jan 2018: Self Written Profile.

Hye guys. Assalammualaikum.
Dah lama aku tak mencoretkan sesuatu secara personal kat ruangan blog nihh. Blog pun dah bersawang tak dimandikan,haha.. Today guys, aku nak update entry sempena birthday aku hari ni. Hari tu, tahun lepas aku update letter untuk diri aku sempena birthday aku kan? Ok, aku pun tetap tak nak update pic birthday cake untuk hari ni. Tapi just nak tulis profile diri and blog. On ke tak on?? Kira  onla,hehe...

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
(Part 1- Blog Intro)
Blog Name: N.N Diary's (엔. 엔. 디아리스)
Age: 6 Years
Owner / Blogger name: 나지아 / Naziah / Najiah

FEATURES:
>> N.N. DIARY's menceritakan tentang perjalanan hidup penulis, pendapat penulis tentang sesuatu perkara and sebuah ruangan menerbitkan karya-karya hasil penulisan si penulis seperti cerpen fanfic dan novel pendek.

2017 SELF ANALYSIS / 2018 GOALS:

>>2017:  3 fanfic have published
>> 2018: 2 fanfic have done published in May. 2018 Goal is keep trying to write new novel, fanfic and keep healthy and be happy.

FAV SONG LYRICS:
괜찮아...
자 하나 둘 셋 하면 이저
슬픈 기억 모두 지워
내손에 손을잡고 웃어...

Trans:
It's alright, now count 123 and forget
Erase all sad memories
Hold my hand and smile
~2!3! - BTS

WORDS YOU WANT TO SAY TO YOURSELF:
>> Naz, why should you care bout people's perception? You know what you want for your life, what you like, where you do and go. That's your right and your choice. Biarkan mereka dengan persepsi masing2.

SELF COMPLIMENT:
>> You dah melalui segalanya di tahun 2017. Hentikan air matamu. Teruskan berjalan sehingga ke akhirnya di tahun 2018 ini. Be strong. Fighting!

(Part 2- Blogger's Manual Guide)

Name: Naziah bt Mat
Size:
- Weight: 44 kg
- Height: 153 cm
- have a cute mole on my face
- my eyes can't make a wink~😉 T_T
- I'm short girl

SPECIFICATION:
Code Name: 920123

Nickname: Naz
Additional components: shirt, dress
Ingredients:
 - 80% good clothes
 - 70% hot tempered
 - 60% languages (English)
 - 100% languages (Malay)
 - 15% smiles
 - 50% intelligence

Major function:
- writing fanfic, novel
- diy

MODE:
Emotionally moved mode: travel, eat, shopping
Happy mood: listen to music, travel
Stop sadness mode: Just listen to me and hug me.
Stop anger mode: shower and just shout!!

SPECIAL MODE:
~ i likes surprise

WARNING:
~ Don't make me getting angry

(Part 3- Blogger's Small Happiness List):

1) Eat yummy food which be my favourite all time
2) Listen to my favourite songs. Especially Korean songs.
3) Travel /  have a vacation with friends and family (auntys,cousins and sister)
4) Try new food that i never try before this
5) Write new fanfic and novel
6) Trying out new fashion that i never try  before this
7) Have a good sleeping
8) Have a good healthy
9) Have a good mood to do something
10) Tidak biarkan diri dikecewakan lagi.

~Done~

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…