Langkau ke kandungan utama

Think Before Talk

Hai sume...
Pening sungguh dengan sikap segelintir sesetengah masyarakat yang terlalu sangat nak jaga tepi kain orang lain, atau erti kata lain, terlalu nak menyibuk hal peribadi orang lain...Hal ni selalunya terjadi dikalangan masyarakat yg hidup berjiran...Kata2 umpatan memang dah jadi makanan harian mereka...Jujur aq katakan aq xberapa berkenan dengan sikap sebegini...Selalunya akan terjadi hal camni dikalangan penduduk Kampung..Misalnya, penduduk kampung aq sendiri.
Pada pendapat peribadi aq jugak, aq xkisah lau seseorang jiran itu nak amek tahu hal jiran diorang, tapi mestila bertempat jugak...Amek tahu untuk kebaikan xmengapa..Tapi lau sampai amek tahu, tanpa tahu keseluruhan sesuatu cerita and then wat kesimpulan yang agak buruk dan salah, akan memberikan satu gambaran yang sangat teruk..Kemudiannya, menyampai-nyampai cerita kat org laen, utk wat org membenci....Sampaikan parents pun terkena tempiasnya sekali. Maksudnya disini, better selidik dahulu tanpa membuat sesuatu keputusan or kesimpulan...
Bab-bab umpat2, kata-mengata ni sangat2 biasa betul dikalangan org kampung, terutama penduduk kampung aq..Bukannya, aq nak kutuk org kampung aq sendiri, tapi nak buka mata sume orang tentang kenyataan aq yang ingin terangkan kat sini..Sebabnya aq dah lalui sendiri...
So, my opinion, lebih baik xpayahla nak judge seseorang tanpa usul periksa..Owh, nampak seseorang tu kawan, kuar dengan gf/ bf dia, judge kata diorg wat maksiatla apa la, padahal, xsemestinya kuar wat maksiat...Sebenarnya, kuar mungkin wat assigmen sama2 or dengan ramai member2 len, just kuar lepak2, jalan2 release tension ke??..Think positive skitla...
Then satu ag, sesetengah orang tu, bila nampak anak jiran diorang,misalnya anak perempuan kuar jumpa bf, diorang mesti akan judge yang xelok..Sebagai contoh, perempuan cm xdak maruahla, perempuan xtawu malu la,mak bapak xreti jaga anak la, bla bla bla....Sikap cmni xbagus sebenarnya..Better sebelum nak judge someone tu, better check kat diri sendiri dulu...Sebelum nak kata pada anak orang len, better tengok anak sendiri dulu...Lau anak sendiri wat perangai xelok, xpayahla nak kata kat anak orang...Sama ja dengan peribahasa, "Kuman di Seberang Laut Nampak, Gajah di Depan Mata tak nampak"...
Mesti ada yang sakit hati kan dengan kenyataan ni???...Aq cuma just nak bukak sume mata orang xsemestinya sume yang kita nampak kat dunia ni, sumenya betul...Tak kisahla nak kata aq jahat ke apa ke, aq terima je..Xsume orang suka kita...Lebih baik kita bermuhasabah baik daripada kita terus nak judge yang xbaek tentang seseorang tu...Lau seseorang tu betul2 nak berubah dari yang xbaik kepada yang lebih baik, bagilah peluang kepada mereka..Sekian, wasalam...

   

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pewarna Rambut Shurah

Assalammualaikum...
Hai sume…Hari ni punya entri adalah sebab aq nak cite and kongsikan satu produk yg sangat aq suka guna,huhuhu….Mungkin ada yg pernah guna dan ada yg belum pernah guna lagi produk ni kan???So,aq akan cite kat korang pasal produk ni… Produk ape???...
TARAAAAAA….

Haa….produk ni la..Pewarna rambut shurah… Perwarna rambut shurah mempunyai tujuh warna kesemuannya….And aq prefer utkku guna warna keempatnya, iaitu warna Koper Merah(seperti yg ditunjukkan dalam gambar)…Harganya,sangat2la berpatutan dan mampu dibeli, iaitu hanya dlm RM15.90 shj (sekotak)… Kepada korang yang beragama Islam,yg nak cuba produk ni,untuk menutup uban misalnya,jangan risau…Kerana produk ni boleh diguna pakai solat..Kerana bahan2,dalamnya boleh sampai air ketika wudhuk….
TAPI!!!!!!...
Sebelum korang nak pakai,korang kena melakukan ujian alahan dan ujian serat terlebih dahulu…Tujuan ujian alahan adalah untuk menguji,sama ada,korang sesuai menggunakan produk ni atau tidak…Ujian serat bertujuan,utk menentukan…

Review Produk : Pewarna Rambut- Silkygirl Color Shine

Assalammualaikum...
Sebelum ini, aku dah sharekan tentang produk pewarna rambut Syurah.So, kali ni aku nak share tentang produk Silkygirl Color Shine..Aku baru saja beli kat Guardian dengan harga promosi Rm15 brapa sen ntah,lupa plak,huhu...

Ni yang aku beli tu..Belum pakai pun lagi haa..Panas lagi kuar dari oven,kehkeh...

Ok, ni yang ada dalam kotak.. • Ammonia-Free colorant (55ml) • Developer Cream (55ml) • After color conditioner (15ml) • Gloves • Instruction Leaflet
SILKYGIRL ColorShine HairColor dengan minyak argan dan minyak zaitun memberikan anda rambut yang kelihatan sihat, berseri dan semula jadi. Rumusan lembut tanpa ammonia ini melitupi uban 100%. Produk ini senang diguna meskipun pertama kali mencubanya..
Perapi intensive After-Color Conditioner yang disertakan mengandungi Wild Mango Butter, Panthenol dan Aloe Vera melembapkan rambut dari akar ke hujung rambut.


Reasons to Shine:
Ammonia-Free: >> Mata dan kulit kepala tidak akan rasa pedih lagi dengan rumusan tanpa ammon…

Resepi : Kerepek Buah Sukun

Hai...
 Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang... 
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:  1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu. 2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya. 3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa. 4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah…