Assalammualaikum...
Hai guys..Wahh, cuaca panas sekarang ni berkemungkinan berpanjangan hingga penghujung bulan Mac ini...So,korang jagala kesihatan baik2,make sure minum air bebanyak sikit..
Panas2 camni pekena ais krim pun sodap ni...Ok,hari ni aku nak share cara2 nak buat ais krim pada korang..Bukan ais krim Malaysia ok..Resepi ni aku godek2 kat merata-rata blog..Da tak ingat blog mana,hehehe...Dan aku da penah buat ritu..
Bahan2nya:
1) 1 tin susu cair
2) 1/4 tin susu pekat manis
3) 1 biji telur (tak guna pun tak mengapa)
4) 1 sudu kecil esen vanilla
5) 1 sudu besar ovallete
6) Bahan perasa (contoh, coklat emulco,strawberry emulco, or vanilla) -**aku guna perisa milo jerr sebab bahan terhad**
Cara2nya:
1) Pukul semua bahan 1 hingga bahan 5 ke dalam mangkuk adunan.Pukul selama 15-20 minit.Putar sampai dapat tekstur yang pekat dan likat.
2) Seterusnya, asingkan adunan itu ke dalam beberapa mangkuk dan masukkan beberapa perasa yang berbeza if lebih dari satu perisa.Tapi aku buat satu jenis je perisa so aku tak asingkan pun..Aku guna milo je sebagai perisanya..
3) Setelah dah masuk perisa2 tu,putar or kacau pakai mixer or sudu untuk ratakan adunan tu..
4) Then, masukkan adunan2 tu dalam apa2 jenis bekas seperti tupperware.Aku masukkan ke dalam cawan dadih..
5) Boleh tabur atas ais krim tu dengan coklat ke,kismis ke,or coklat chips..Terpulangla nak letak apa2 pun untuk cantikkannya..Aku tabur milo dengan nestum je..
6) Lastly, masukkan sahajala ke dalam peti sejuk untuk dibekukan at least 1 malam...
Selamat mencuba..:)
Ulasan