Hai...
Untuk entry hari ni aku nak share cara nak wat kerepek..Kerepek Ubi kah??Ohh...tidak,tidak..Bukan kerepek ubi ye kakak habang sekelian... Tapi kerepek buah sukun..
Pada sapa yang tawu rupa buah sukun pasti ada yang tawu buah ini boleh dimakan dengan cara buat kuih.Tapi, aku suka buat ala2 kerepek or keropok.Sodap baq hang...
Ok, aku akan share cara nak buatnya.Caranya senang.Pejam mata dah boleh buat..Mungkin ada yang da tawu cara nak wat, tapi aku still nak bagitahu jugak,huhu...Aku akan story terus dalam cara nak buatnya, bahan2nya korang terus detect kat dalam cara2 tu ehh...:p
Cara2nya:
1) Kupas buah sukun.Buang kulit tebalnya tu.
2) Then, belah buah itu.Belah ikut bentuk sederhana kecil or besar.Ikutla cara sendiri untuk memudahkan untuk potong nipis buahnya.
3) Sebelum nak potong nipis, cucila dahulu buah itu bersih2 untuk buangkan getahnya.Jangan risau, getahnya tak macam getah buah nangka.Basuh dengan air jaa.
4) Dah bersih dicuci, bolehla potong nipis2 buah itu.Dah potong nipis, bolehla direndam dalam air garam.Terpulang berapa banyak garam yang korang nak guna.Jangan terlalu banyak,kang darah tinggi plak.Dalam 2 sudu besar pun dah cukup untuk sebiji buah. (Lau tak nak rendam pun boleh.Tapi cara aku,aku rendam jaa.)
5) Dah rendam beberapa minit, bolehla menggoreng buahnya.Tapi, kenala tapis dahulu, buang air garam tu.Takdala masuk air tu dalam minyak.Goreng sehingga warna keperang-perangan.Bila makan nanti akan rasa kriuk kriuk.
6) Dah siap goreng,toskan.Angkat Dan letak dalam bekas yang bersih.Pastu boleh ngap makan time tengok tv ke apa ke..
Rupa buah sukun yang telah dikupas dan dibelah...
Dah dipotong halus
Direndam dalam air garam...Ni punya sebiji buah taw...
Ulasan